Zeptali jsme se v nemocnicích na očkování na covid. Takto to dopadlo

02.10.2023 4:44 | Reportáž

Počet případů covidu-19 nyní rychle stoupá ve většině regionů ČR. „Možnost nechat se očkovat by měla být zajištěna v každém okrese a také u praktických lékařů,“ říkají renomovaní lékařští specialisté na infekční choroby. Bohužel v některých okresech na to ještě nejsou zcela připraveni a zatím čekají, jak se situace s nákazou vyvine a také jaký bude zájem o vakcinaci ze strany veřejnosti.

Zeptali jsme se v nemocnicích na očkování na covid. Takto to dopadlo
Foto: archiv PL
Popisek: Na očkování novou vakcínou proti covidu-19 jsou připravené především fakultní nemocnice v krajských městech.

Zvládneme letos v Česku další vlnu covidu bez větších problémů? Jsme na to opravdu dobře připraveni? Tyto otázky si jistě klade velká část veřejnosti včetně řady lékařských specialistů, a to zvláště v době, kdy Ministerstvo zdravotnictví v čele s jeho šéfem Válkem není stále schopné ani po roce zajistit dostatečné množství antibiotik či léků na střevní potíže i na další neduhy. Redaktoři ParlamentníchListů.cz se proto rozhodli zjistit aktuální situaci okolo blížící se vlny koronaviru. Oslovili jak vrcholné orgány státní správy z oblasti zdravotnictví, tak praktické lékaře a zaměstnance z regionálních nemocnic. Bohužel informace od zástupců špičkových státních institucí se od názorů zdravotníků z běžné praxe dost lišily. Nejprve jsme například oslovili náměstka moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera, který nám sdělil:

„Stejně jako v minulých vlnách jsou zdravotnická zařízení Moravskoslezského kraje na případnou další vlnu epidemie dostatečně připravena a přístrojově vybavena. Stejně tak je naskladněno dostatečné množství léků proti covidu-19 a nejsou očekávány výpadky v dodávkách. Testování PCR testy je stále možné, v Ostravě je hned několik odběrových míst, další fungují ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné, Darkově, Novém Jičíně a Třinci. Zájem o testování i očkování je ovšem v našem regionu aktuálně minimální, nicméně krajské nemocnice jsou na základě zkušeností z předchozích vln schopny operativně reagovat na aktuální potřebu,“ prohlásil náměstek Gebauer a ještě dodal:

„Kroky Ministerstva zdravotnictví zatím můžeme sledovat pouze z médií, přímo nás ministerstvo s jakýmikoliv informacemi či pokyny nekontaktovalo. Z minulých vln máme zkušenost, že pro kraje je prostě nejlepší spoléhat samy na sebe. Naše zdravotnická zařízení jsou připravena jak materiálně, tak procesně zvládnout případnou další vlnu covidu-19.“

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36090 lidí

Zvláště v menších okresech je s PCR testováním i očkováním problém

Jenže situace v některých regionálních nemocnicích a také u praktických lékařů v menších okresech není zdaleka tak růžová, jak to popisují někteří zástupci vyšších státních či samosprávných orgánů. V nemocnici Jeseník v Olomouckém kraji nás s požadavkem na PCR test či očkování odkázali do Fakultní nemocnice Olomouc, v nemocnici v Karviné Ráj nám zase doporučili Havířov s tím, že se tam můžeme objednat k vakcinaci až v prvních týdnech měsíce října. V největší regionální nemocnici v okrese Bruntál, v Krnově, nás pak jeho tisková mluvčí Květa Urbánková informovala společně s náměstkyní pro léčebnou péči Marií Žaloudíkovou:

„Očkování proti onemocnění covid-19 je v krnovské nemocnici možné v nově otevřené infekční ambulanci, jejíž součástí je také očkovací centrum. Podmínkou k zahájení očkování je dostatečný počet zájemců, podle toho se odvíjí také objednávka vakcín. Testování PCR testy v současnosti neprovádíme, na případné změny ve vývoji epidemiologické situace jsme připraveni reagovat. Krnovská nemocnice má z minulých let pandemie na onemocnění covid-19 dostatečnou zásobu léků, přístrojů, ale i zkušeností, kdy navíc také pomáhala ostatním zdravotnickým zařízením z kraje, ať už formou posílení jejich odběrových týmů nebo přijetím jejich pacientů. V otázce prevence předpokládáme aktivní účast praktických lékařů při očkování proti covidu-19. Z důvodu efektivního využití vakcíny je nutné průběh očkování koordinovat. Prozatím počítáme s telefonickou registrací zájemců, podrobněji bude veřejnost informována prostřednictvím webových stránek nemocnice.“

Podobně reagovali i praktičtí lékaři v okrese Bruntál či Jeseník. Nové vakcíny v ordinacích zatím neměli a čekali na zájem veřejnosti a jak se vyvine případná vlna nákazy koronaviru.

Situace se ale podle slov některých odborných specialistů v oblasti epidemiologie už začíná zhoršovat. Například Petr Kopřivík, vedoucí protiepidemického oddělení z Okresní hygienické stanice v Bruntále nám řekl, že případy nákaz se v tomto regionu za poslední měsíc horentně znásobily, což potvrzují v rámci celé republiky i údaje, které uvádí na svém webu Ministerstvo zdravotnictví. Nicméně hromadné prověřování pomocí PCR testů je pro veřejnost z bruntálského okresu dostupné až v okrese Opava nebo ve Zdravotnickém ústavu v Ostravě. Stejná situace pak panuje i v jiných regionech, kde se musejí lidé většinou obracet až na fakultní nemocnice či jiná zdravotnická zařízení v krajských městech.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34150 lidí

Covid začíná nabírat na síle

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) na svém webovém portálu uvádělo, že nové vakcíny proti covidu už do republiky dorazily a jsou připravené zejména v krajských městech, kde se začnou distribuovat až po nutné registraci, která většinou proběhne na počátku měsíce října. Ministr Vlastimil Válek doporučuje očkování zejména pro seniory a osoby s nízkou imunitou. K 27. září bylo zatím evidováno v ČR okolo 500 případů nákazy a z toho téměř 140 pacientů skončilo na odděleních intenzivní péče v různých nemocnicích. Případů covidu-19, i podle údajů MZ, nyní začíná více přibývat. Největší výskyt je zatím evidován v Praze a v Moravskoslezském kraji.

Na to, jak současnou situaci hodnotí i lékařští specialisté se zaměřením na infekční choroby, se redaktoři Parlamentních listů otázali přednosty kliniky infekčních chorob ve Fakultní nemocnici v Brně profesora Petra Husy.

„Co se týká testování, tak si myslím, že v současné době jsou antigenní testy zcela dostatečné, jelikož ještě nejsme v kritické situaci jako před pár lety. Nicméně možnost nechat se očkovat by měla být zajištěna v každém okrese a také u praktických lékařů, jenže u nich opět vyvstává ten známý problém s uchováváním vakcín, které se skladují v extrémnějších teplotách,“ konstatoval zkušený specialista a akademik.

Podle výše zjištěných údajů redaktorů ParlamentníchListů.cz jsou zdravotnická zařízení dobře připravena na covid-19 především v krajských nemocnicích a také i v některých velkých regionálních střediscích zdravotní péče. Bohužel tato připravenost zatím nefunguje plošně po celé republice. Jestli to tak bude stačit proti blížící se vlně covidu-19, nám tedy ukážou až příští měsíce.  


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

pokud chtějí redaktoři PL dělat osvětu, ať se ptají na již odtajněnou část studie Pfizeru o vakcinaci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevčelka , 02.10.2023 10:55:11
dále ať se pídí po odborných studiích a poznatcích lékařů a vědců, kteří nejsou na výplatní listině Pfizeru. Dozvěděli by se mnoho faktů, které nejde vyvrátit. Nejsme na stejné startovací čáře, jako při předchozí epidemii ( čísla nikdy neodpovídala pandemii), kdy lidé byli vystrašeni, neinformováni, nebyly žádné výstupy stran škodlivosti vakcín. Dnes máme jinou výchozí pozici. VÍME... takže vážení redaktoři, hledejte a uveřejňujte poznatky o této biologické zbrani, které se mylně říká vakcína. A jestli nechcete, tak mlčte.

|  10 |  1

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…