Babiš u Moravce: Bárta do Bohnic, pak do basy. Korupčníci dělají z lidí debily

13.11.2011 12:39

AKTUALIZOVÁNO Hvězdou nedělních Otázek Václava Moravce byl miliardář Andrej Babiš. Ostatní diskutující téměř nepustil ke slovu a pravidelně okřikoval i moderátora. Servítky si nebral zejména ohledně hodnocení Věcí veřejných. Jejího místopředsedu Víta Bártu poslal nejprve do Bohnic. Pak rovnou "do basy".

Babiš u Moravce: Bárta do Bohnic, pak do basy. Korupčníci dělají z lidí debily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podnikatel Andrej Babiš, který se svým sdružením Ano 2011 nedávno vstoupil do politiky, si servítky ohledně hodnocení jejích současných špiček servítky nebere. Trnem v oku mu jsou zejména Věci veřejné.  

Babiš mě neurazí, kontruje Bárta

"Pan Bárta patří jen na dvě místa. Do Bohnic a do basy," řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce miliardář zuřivě gestikulující s knihou Superguru Bárta z pera novináře MF Dnes Jaroslava Kmenty. "Bárta vydírá Nečase, vydírá Kalouska, vydírá všechny," dodal rozzuřený podnikatel.

Sám Bárta na obvinění promptně reagoval přímo pro ParlamentníListy.cz. "Tento pán mě nemůže urazit," řekl lapidárně.

Čtěte vše o výzvě ANO 2011
Ano, Babiš začíná měnit politiku. Pozor na Bártu, varují zkušení

Andrej Babiš: Žijeme v nefunkčním státě, udělejme s tím něco!
Miliardář Babiš napsal životopis. Neuvěřitelně dlouhý a detailní
Babiš: Ano, uspěje-li mé sdružení, může z něj vzniknout strana

Protože hostem nedělního Moravcova pořadu byla i šéfka vládního výboru pro boj s korupcí Karolína Peake, vzal si do úst i ji.

Peake, odejdi!

"Je absurdní, že paní Peake a VV mají na starosti korupci, nic horšího než VV tu od revoluce nevzniklo. Věci veřejné byly založeny na rozkrádání Prahy 1 a dalších. Pokud chce paní Peake něco chce udělat pro dobro této země, ať vystoupí z Věcí veřejných," doporučil rohořčený Babiš v pořadu. Peake se ale jeho doporučením pouze usmívala. Nemá prý důvod z politiky vystupovat.

Související: Protikorupční fond se ozval: Jankovský je na odstřel. Hraje to s mafiány


Velký Babiš, malý Moravec

Po třech větách Karolíny Peake se slova ujal opět Babiš. Poté, co několikrát okřikl Moravce slovy "Necháte mě mluvit?", začal hodnotit současný stav české společnosti. "Češi jsou jako cyklisté, mají sehnutá záda," zhodnotil lapidárně. "V tomto bordelu se nedá žít," dodal na adresu současných poměrů. Negativně hovořil také o korupci. Právě proti té chce jeho sdružení Ano 2011 bojovat především.


Andrej Babiš také prozradil, kolik ho prozatím stála kampaň související s jeho hnutím ANO 2011. Podle vlastních slov už investoval 1,9 milionu korun a dodal, že jeho tým je složen z jednoho novináře, který pobírá plat 60 tisíc korun, a asistentky. Té platí 25 tisíc.


Čtěte také:

Tématem nedělního pořadu byla ale okrajově i kauza exministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). "Nechci plakat na politickém hrobě pana Kocourka, ale ta tiskovka byla opravdu nešťastná," řekla v pořadu Karolína Peake. Narážela tak na brífink bývalého ministra, na němž se krkolomně snažil vysvětlit původ 16 milionů na účtu jeho matky.

"Ta tisková konference vejde do dějin jako pohádka, jak Kocourek vysvětloval," komentoval jeho rétorické schopnosti také šéf Transparency International David Ondračka.

K věci:
Ať Kocourek vysvětlí miliony, žádá koalice. Jinak musí zasáhnout premiér 
Nechci to hrotit, ale Kocourek musí pryč z vlády, říká John 


V pár větách, ke kterým se v pořadu dostal i on, hovořil také o firmě Key Investments, která zřejmě má co do činění kromě kauz Stanislava Grosse a dalších politiků i s tou Kocourkovou. "Key Investments by se měla stát samostatným případem, který by měl být řešen," dodal.

Sledujeme téma Zbohatnutí Kocourkovy matky
Kocourek jde na kobereček k Nečasovi kvůli milionům. Skončí?


„Dělají z lidí debily od rána o večera!" rozčiloval se i ve druhé polovině pořadu miliardář Babiš. Následně začal vyjmenovávat jednotlivé korupční kauzy, které podle něj dosáhly kulminačního bodu v době Topolánkovy vlády. „Já myslel, že za Nečase se přestane krást. Ale zdá se, že v téhle zemi už není vůbec žádná perspektiva," zlobil se Babiš.

Následně odmítl spekulace o jeho vlastním zapojení do korupčních struktur. „Já jsem nikdy nic neukradl. Nebyl jsem v žádný partě," ohrazoval se. Přesto přiznává, že se v minulosti s vlivnými politiky a podnikateli na různých neformálních akcích pravidelně setkával.

12 miliard na ulici

Jeho konfrontační styl se příliš nezamlouval vicepremiérce Peake. „Takhle jenom naštváváte společnost. Jsou to obecné řeči bez konkrétního kroku," vmetla Babišovi do tváře. Politička obšírně hovořila i o situaci kolem Mostecké uhelné společnosti. Poukázala na fakt, že na švýcarských účtech leží 12 miliard korun, o kterou se česká vláda zatím vůbec nehlásila. Aby Česko peníze dostalo zpět, muselo by v kauze vystupovat jako poškozený stát.

„Nikdo z ministrů, které Švýcaři v záležitosti oslovili, záležitost na vládu nepřinesl. Jsem šokovaná z toho, že o tom někteří věděli třeba a nic neudělali," podivuje se Peake. Podle Davida Ondráčky je však politická motivace ke zdrženlivosti více než jasná. Aby Česko peníze dostalo zpět, muselo by v kauze vystupovat jako poškozený stát. Což by znamenalo nutnost okamžitého spuštění soudních řízení s viníky kauzy. A mezi nimi jsou, jak Ondráčka poznamenal, i mnozí vlivní politici a manažeři.

Foto: Hans Štembera 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…