Celý spor o Šumavu? Kde se bude kácet, říká Moldan

16.08.2011 21:21

Předseda expertní komise TOP 09 pro životní prostředí Bedřich Moldan v ČT podpořil aktivitu ekologů, kteří bránili kácení stromů v NP Šumava v bezzásahových zónách. Zastal se však také ministra pro životní prostředí Tomáše Chalupy, který podle jeho názoru přistupuje k problému s rozvahou. Mimo tyto bezzásahové zóny Moldan kácení podporuje.

Celý spor o Šumavu? Kde se bude kácet, říká Moldan

K problematice Národního parku Šumava se v posledních týdnech vyjádřila celá řada politiků. Na jedné straně stojí ekologičtí aktivisté, kteří se přivazují ke stromům, aby zabránili jejich pokácení. Na druhé straně o Šumavě hovoří politici, kteří tvrdí, že bez zásahů člověka se Šumava neobejde.

Kácení podporují všichni. Přou se o to kde

Bývalý ministr životního prostředí, předseda expertní komise TOP 09 pro životní prostředí a ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK profesor Bedřich Moldan byl hostem úterního Hyde parku. Podle něho se všichni shodují na tom, že je třeba kácet, spor se však vede o to, kde všude se má kácet.

„Je špatné, že bezzásahové zóny představují sto třicet osm roztříštěných ostrůvků," říká Moldan. Škoda je, že se dodnes nepodařilo sjednotit tyto ostrůvky do jednotného celku. Profesor však zároveň striktně odmítl, že by Šumavě hrozila tisíciletá kůrovcová kalamita, před čímž varuje správa národního parku.

Moldan připomíná, že bezzásahové zóny zahrnují jen třináct procent území parku. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v minulosti prohlásil, že by bylo vhodné tuto plochu rozšířit na dvacet pět procent území parku. Moldan Chalupův názor podpořil s dodatkem, že více než třicet procent parku by za bezzásahovou zónu nevyhlásil. Přesto nelze spoléhat na to, že příroda vše vyřeší sama.


Aktuální debata je příliš emocionální

Expert TOP 09 v pořadu také prohlásil, že není snadné postavit se na jednu či druhou stranu sporu, protože současnou debatu až příliš jitří emoce. Po chvilce rozmýšlení však dodal, že se staví na stranu ekologů mimo jiné proto, že míru policejních zásahů považuje za neadekvátní.

„Já rozhodně sympatizuji s ekology na Modravě. Občanská neposlušnost, které jsme byli svědky, nevyžadovala zásahy policie v takové míře," říká k tomu Moldan, který dodal, že svou míru v celém sporu může hrát i nemalý hlad po dřevě, který panuje na trhu.

Na německé straně bojují s kůrovcem tak, že v bezzásahové zóně stromy nekácejí, ale v okolních oblastech s kůrovcem intenzivně bojují. Starosta Modravy Antonín Schubert (nez.), který se do diskuse také zapojil, prohlásil, že se staví proti jednání aktivistů, protože NP Šumava nebyl označen za nejpřísněji chráněné území a současný souboj je spíše polem pro politickou agitaci, s čímž starosta nemůže souhlasit.  

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…