Co s postem třetího místopředsedy sněmovny? ODS o něm chce debatu

11.05.2012 10:55

Stále není jasné, jestli se vůbec obsadí uvolněné křeslo místopředsedy sněmovny, které nedávno opustila Kateřina Klasnová z Věcí veřejných, když jejich oslabená strana přestala být součástí vládní koalice. ODS podle všeho stále má zájem o této věci jednat se všemi poslaneckými frakcemi. Podrobnosti kolem vyjednávání přiblížil Český rozhlas.

Co s postem třetího místopředsedy sněmovny? ODS o něm chce debatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS má nyní jen dva zástupce: Vlastu Parkanovou za TOP 09 a Lubomíra Zaorálka, který zastupuje opoziční ČSSD. Již před více než týdnem chtěla ale ODS o obsazení třetího křesla jednat. Nyní opět chce debatu zahájit.

 „Chtěli bychom s ostatními kluby jednat o tom, zda je počet dvou místopředsedů dostatečný. My si myslíme, že je to úplně na hraně. Může se stát, že někdo z vedení sněmovny onemocní, nebo bude muset na zahraniční cestu a podobně. Takže chceme vést debatu, aniž bychom říkali, že bychom chtěli post obsadit. Myslíme si, že bychom to měli vyřešit buď na příští schůzi, nebo to už neřešit a nechat stav takový, jaký je dnes,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro rozhlas.  

Komunistu nechtějí

Podle něj je ale pro ODS jediná možná varianta – pravicová strana nechce totiž do vedení sněmovny pustit komunistu. „Kandidáta komunistů bychom určitě nepodpořili,“  zdůraznil Stanjura.

Jinak to ale vidí předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Nevidím jako reálné, že bychom ještě do konce volebního období obsadili post místopředsedy. Pokud bychom vyšli z tradic a z toho, jakým způsobem jsou obsazována křesla ve sněmovně podle zákona, tak podle poměrného zastoupení na něj má nárok KSČM. My si tudíž nebudeme toto místo nárokovat,“ zdůraznil Tejc pro Rádio Česko s tím, že to byla ale koalice, která kdysi rozhodla o snížení počtu místopředsedů sněmovny.

„Takže se paní předsedkyně Němcová, která toto snížení prosazovala, bude muset s Vlastou Parkanovou a Lubomírem Zaorálkem více snažit, aby dokázali odřídit sněmovnu. A není důvod navyšovat počet místopředsedů, který by zároveň zatížil daňové poplatníky,“ dodal ironicky Tejc.

Kdyby byly obstrukce, bylo by to nutné

Kdo by k tomu měl co říci, jsou podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka poslanci bývalé nejmenší vládní strany.  On sám by ale byl pro, aby se třetí křeslo doobsadilo. A to již kvůli obstrukcím, neboť hrozí, že by dva místopředsedové a předsedkyně sněmovny pak nemohli fungovat 24 hodin denně.

„My jsme vyzvali Věci veřejné, aby nominovaly na post místopředsedy sněmovny někoho ze svého středu, protože dohoda byla učiněna napříč politickým spektrem všech demokratických stran a VV mají na ten post nárok. Pokud nám tento týden VV oznámí své rozhodnutí, pak bychom vyvolali jednání demokratických stran o tom, jak v této věci postupovat,“ řekl Gazdík.

Kováčik na křeslo moc nechce

Sami komunisté pak nad otázkou krčí rameny. Zatímco dříve post místopředsedy vykonával předseda KSČM Vojtěch Filip, nyní se stále více hovoří o šéfovi jejich klubu Pavlu Kováčikovi. Ten ale podle všeho po křesle netouží.

„Já si myslím, že podobné návrhy je potřeba hodně zvažovat, protože v současné době, kdy se všude škrtá a ubírá, by podobný návrh mohl vyvolat spíše rozporné reakce. My budeme v tomto směru velmi opatrní,“ uvedl Kováčik.

„Myslím, že teď, když odstoupila paní místopředsedkyně Klasnová a nemá kdo řídit schůzi, takže bychom měli tahat kaštany z ohně?  A pak za to sklidit zaslouženou kritiku veřejnosti? Do toho se nám skutečně příliš nechce,“ dodal Kováčik.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…