Co se jinde nedočtete: Babiš se opřel do ČSSD. A toto řekl o vládě, Kalouskovi, knížeti, Stropnickém, podpoře privatizace a důchodech

11.10.2014 21:25

Hnutí ANO má svůj volební štáb na Praze 4 na Chodově poblíž sídla Agrofertu. Novináři začali přicházet do štábu ANO již po jedné hodině, ale do příchodu „hlavní hvězdy večera“ se toho moc nedělo.

Co se jinde nedočtete: Babiš se opřel do ČSSD. A toto řekl o vládě, Kalouskovi, knížeti, Stropnickém, podpoře privatizace a důchodech
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Další zastávkou, kde pokračovala tour hnutí ANO po českých městech, byl Hradec Králové

Ministr financí a šéf hnutí ANO obklopený novináři dorazil po páté a při rozdávání vyjádření televizím a médiím se téměř nezastavil. Byla to „show jednoho muže“, protože až na pár výjimek (Jaroslava Jermanová a Adriana Krnáčová) komunikoval s novináři především on. A pro slovenská média dokonce slovensky. „Vy se mnou mluvíte česky, tak já s vámi budu pro změnu mluvit slovensky,“ smál se Babiš. Do štábu dorazila i Babišova partnerka či ministr obrany Martin Stropnický, s nimiž si sedl ke stolu na terase.

Boj proti tradičním stranám

Babiš zdůraznil několik zásadních bodů. Výsledek voleb je dle něho relativně příznivý, i když se obává, že se proti ANO ve druhém kole senátních voleb spojí ostatní tradiční strany. Volby a své politické působení pojímá jako souboj hnutí ANO a dalších občanských hnutí s tradičními politickými stranami, včetně svých koaličních partnerů. Řekl, že souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem, že volby jsou referendem o tradičních politických stranách.

„Já bych chtěl nejdříve poděkovat voličům, že nás podpořili. Pro mě jsou volby pokračováním souboje mezi občanskými hnutími proti tradičním stranám. Pro nás je to stále stejný příběh. Vypadá to celkem dobře, bojujeme na druhém místě za ČSSD. Jsem spokojený. Bojujeme o finále a je to pozitivní,“ prohlásil Babiš. Rýpl si do exprezidenta Václava Klause, který je dle něho z úpadku tradičních politických stran rozladěn.

Vůdce Kalousek a maskot Schwarzenberg

Odmítl, že by ANO byla strana vůdcovského typu. „Chtěl bych říct panu Schwarzenbergovi, že nejsme strana vůdcovského typu. Jak vznikla TOP 09?“ zeptal se Babiš a dodal: „Vůdce Kalousek vzal půlku lidovců a vytvořil TOP 09. Pan Schwarzenberg mu dělá maskota. Stejně jako dělal Radek John maskota pro Bártu. Pan Schwarzenberg neustále lže o našich penězích. Naši sponzoři jsou hlavně pravicoví podnikatelé. Byl bych rád, kdybychom se přestali takto pomlouvat.“

Dosavadní pražský primátor Tomáš Hudeček si dle něho dělal kampaň za peníze daňových poplatníků. Vyjádřil se k možné spolupráci s TOP 09. Když podle něho tato strana deklarovala, že s ním spolupracovat v Praze ani jinde nechce, on se prý podbízet nebude. Ale ostatní strany včetně ČSSD se prý také dříve zaklínaly, že nikdy s ANO spolupracovat nebudou. Babiš by chtěl, aby ANO mělo v Praze primátora. Pokud by se někteří politici ANO zapojili do některých nekalostí, tak by byli vyloučeni a byli by vyzváni, aby se vzdali mandátů.

Pokud jde o koalice s ČSSD, tak řekl, že záleží na konkrétních lidech a místních podmínkách. Připomněl, že na mnoha místech v republice spolu byli v úzké spolupráci sociální demokraté a občanští demokraté a obává se, že tyto klientelistické vazby budou pokračovat.

Vládu to neovlivní

Výsledky voleb podle něho nebudou mít žádný vliv na fungování vlády ani její personální složení: „Pan premiér se vyjádřil, že nechce měnit resorty. My také ne.“

Pokud jde o ministra dopravy Antonína Prachaře, tak řekl, že se divil, že šel vůbec kandidovat do Senátu s ohledem na to, jak složitý resort spravuje. Přesto řekl, že za Prachařem stojí, neboť ten musí řešit negativní dědictví, které tam zůstalo po předchozích ministrech.

Pokud jde o to, že sekretářka z Ministerstva financí omylem zaslala dotazy ostatním ministrům ohledně podezřelých tendrů, tak Babiš řekl, že se bude o práci ostatních ministrů, včetně těch z ANO, dále zajímat. A dodal, že by se měl o to zajímat především premiér Sobotka. „Jsem kritický k vlastním ministrům i ostatním ministrům v koalici. Prosazuji transparentnost,“ řekl.

„Zabývám se i naší kantýnou na ministerstvu. Vždy mi záleželo na zaměstnancích. Myslím, že budou mít určitě kvalitnější stravu a možná to bude i levnější,“ smál se Babiš.

Pravicový Babiš je pro privatizaci a nezvyšování daní. Nemůžeme dělat z ČR sociální stát

V červnu proběhne sněm ANO a nová volba vedení ANO včetně předsedy. Věra Jourová na svůj post rezignuje kvůli pozici v Evropské komisi. „O svůj post se nebojím,“ řekl. Neprozradil, zda by si přál mít ve vedení Martina Stropnického či předsedu poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka, ale dodal, že není příliš příznivcem kumulace funkcí a že mají ve svých funkcích již tak dost práce.

Mluvil o tom, že mezi ANO a ČSSD jde o souboj dvou zásadně rozdílných ideologií. Levice v podobě sociální demokracie a pravice se sociálním cítěním v podobě ANO. Řekl, že stát se musí chovat úsporně, nemůže se o všechny starat a je chybou zvyšovat daně. Též by nebyl pro privatizaci některých státních podniků a je podle něho nejlépe, pokud toho stát vlastní co nejméně. Zdůrazňoval, že hnutí ANO finančně podporují pravicoví podnikatelé.

„Mluvíme o zneužívání sociálních dávek. Zneužívají se například sociální dávky na bydlení. My si nemůžeme dovolit stále navyšovat rozpočet a dělat z naší země sociální stát. My nemůžeme skončit jako ve Francii. Stát je tu na to, aby umožnil lidem podmínky pro podnikání, na život, ale není tu proto, aby se postaral o všechny. Ale má vytvořit základní podmínky a nastavit rozdělování peněz. Aby důchodci dostali důstojný důchod... Problém je, že ten stát je byrokratický, pomalý a vše strašně dlouho trvá. Nemůžeme navyšovat dluh a zvyšovat daně. Sociální demokracie nechce slyšet o privatizaci státních podniků, ale já bych je určitě privatizoval, protože stát má vlastnit co nejméně. To je můj názor, ale v koalici to neprošlo,“ podotknul Babiš.

Před čtyřmi roky mě považovali za blázna

„TOP 09 a ODS nemají žádný program. Jediný jejich program je ‚antiBabiš‘. My máme program jasný,“ řekl Babiš.

„Nějaké přehnané oslavy neplánuji. Dám si skleničku s kolegy a budeme mít chvilku času si popovídat. Je dobře, že jsme na špici. Před čtyřmi roky mě považovali za blázna a doporučovali mi, abych nastoupil na léčení do Bohnic. Ale jsem rád, že jsem to udělal. Kontakt s občany mě nabíjí,“ řekl Babiš.

Pokud jde o pohoštění, tak byla odpoledne připravena káva, vody, džusy, zákusky a ovoce. K večeři byly klobásky, kuřecí maso s rýží či bramborami, šopský salát, mozarella s rajčaty.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…