Dar pro srdce pacientů

19.09.2014 15:00

Jedno z nejčastěji prováděných vyšetření v nemocnici je záznam elektrické srdeční aktivity, takzvané EKG. Nový záznamový přístroj zakoupila Klaudiánova nemocnice díky daru, který internímu oddělení věnoval boleslavský podnikatel a bývalý automobilový závodník Jaroslav Jelínek.

Dar pro srdce pacientů
Foto: archiv
Popisek: Předání EKG

Na přístroj, který stojí padesát tisíc korun, získal peníze netradičně. Od hostů, které pozval na své pětasedmdesátiny, nechtěl žádný dárek. Požádal je však o finanční příspěvek pro Klaudiánovu nemocnici. Tímto způsobem vybral necelých 43.000 korun, zbytek částky doplatil sám.

„Přístroj na záznam EKG je pro nás nezbytný, je to přístroj, bez kterého se v diagnostice srdečních onemocnění neumíme obejít,“ říká primář interního oddělení Klaudiánovy nemocnice MUDr. Roman Košek. Poukazuje i na stále se zvyšující počet kardiovaskulárních onemocnění v populaci. “Vyšetření EKG absolvuje na interním oddělení a na akutním příjmovém oddělení naprostá většina pacientů,“ vysvětluje. Přístrojů na záznam srdeční aktivity je v nemocnici více, ale vzhledem k jejich vysoké vytíženosti je třeba přístroje pravidelně obměňovat. „Jsme vděční za každý sebemenší dar, kterým můžeme přispět ke zlepšení zdravotní péče a komfortu pro pacienty. Za dar, který nám umožní nákup nového přístroje o to vděčnější. Děkujeme,“ řekl primář.

EKG je jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému lékař okamžitě získá přehled o elektrické aktivitě pacientova srdce. Každý stah srdečního svalu je totiž doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které lze snímat díky elektrodám připevněným na kůži a zaznamenat na speciální diagram. Vyšetření EKG je v současné době naprosto běžné, podstupuje ho například každý, kdo se chystá na operaci nebo kdo má jakékoliv zdravotní problémy, které by mohly souviset se srdcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …