Dolejš: Slavit nebudu, na to není čas, půjdu spát

14.10.2012 22:30

ROZHOVOR REVUE Místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš vyhrál v prvním kole senátních voleb o 100 hlasů nad kandidátkou ODS Danielou Filipiovou a postupuje tak do druhého kola, které se koná za týden. Ačkoliv směrem k němu v posledních hodinách létaly dotazy hlavně na politické vize, ParlamentníListy.cz zvolily netypickou formu a zabrousily i do osobních stránek tohoto politika.

Dolejš: Slavit nebudu, na to není čas, půjdu spát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Budoucí možný senátor tak odpověděl i na otázky, které mu v ten den zřejmě žádný jiný novinář nepoložil.

Jak budete po tom vašem dnešním (sobotním - pozn. redakce) vítězství v senátních volbách, kdy jste dokonce předběhnul i kandidátku ODS, spát?

Dnes budu spát jako miminko. Člověk se potřebuje vyspat, neboť zítra ráno mi začíná kolotoč. Od rána budu mít schůzku volebního štábu a schůzku krajského výboru Prahy. V následujících dnech budu komunikovat s partnery, kteří mi budou pomáhat před druhým kolem. Takže já se na to vše musím vyspat, zítra je pro mne normální den.

Co se týče spolupráce s ČSSD, máte už ujasněno, jak to bude probíhat?

To je sice otázka logická, ale je to o tom, že v některých obvodech postoupili sociální demokraté, v některých pak náš člověk. Jistě se i o tom zítra bude jednat, závěry musí být nejpozději v pondělí. Takže zítra je ten den, kdy se tyto věci ujasní. Je logické, že pokud ti, co kandidovali, a mysleli svá slova vážně, tak by si měli nyní vyjít vstříc.

Budete někde slavit?

Určitě ne. Teď není čas na žádné oslavy. Vyhodnotit si první kolo a zejména to druhé kolo společensky, na to bude ještě čas.

Proč ale tady u vás, v tom povolebním štábu KSČM, v sobotu chybělo šampaňské? Jindy jste takové krásné výsledky neměli a přesto jste to tímto šumivým mokem řádně zapili...

No, to není až tak otázka na mně. Možná, že jsme tušili, že to bude takto pracovní, ale to je otázka spíše na mého kolegu Petra Šimůnka, který měl přípravu voleb na starosti. Třeba si ještě na dobrou spolupráci půjdeme s novináři poblahopřát příští týden...

Jak obvykle trávíte sobotní noc?

Pro mne je někdy i ta sobota velmi pracovní, neboť to, co se nestihne v normální, všední den, tak se přesouvá i na soboty, což každý politik zná. Ale večery, to už bývám doma, takže vypouštím páru a pak se věnuji duševní hygieně. Pokud se mi nepodaří vyjet na čerstvý vzduch, tak si třeba povídám s otcem, se kterým doma bydlím.

K sobotnímu klidu patří také kultura. Čemu dáváte přednost – kinu, divadlu?

Kino moc nestíhám, takže když vidím nějaký film, tak většinou na videu nebo v  televizi. S divadly je to sice mírně lepší, ale ve srovnání s průměrnou populací velmi zaostávám, neboť mi to časově nevychází. Pokud si vzpomínám, tak v divadle jsem naposledy byl před půlrokem.

Kdy obvykle chodíte spát?

Já jsem spíš sova, takže většinou chodím spát o půlnoci, někdy v jednu hodinu a ráno vstávám podle toho, jak je třeba, někdy v šest ráno a někdy klidně až po osmé hodině. Někdy v noci píšu i různé články nebo odpovídám na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz. Nemám ale "továrnu", jakou měl třeba Alexandre Dumas, takže si všechno píšu sám a někdy to je i s překlepy.

Co v neděli snídáte? Říká Vám něco písnička Když muž se ženou snídá?

Nedělní snídaně je pro mne jako kterákoliv jiná. Tu ale nedělní obvykle stíhám. Jindy jsem fázově posunutý tak, že snídám v poledne, obědvám večer a o půlnoci se někdy dorážím, takže v neděli mám normální cyklus.

K snídani si dávátě čaj nebo kávu?

Když jsem doma, tak snídám čaj, jinak kamkoliv přijdu, tak mi dávají kávu.

K večeři pivo, nebo víno?

Pivo je pro mne společenský nápoj a pivo nebo víno piji tehdy, když se sejde dobrá společnost. Doma většinou piju minerálky, nebo ten zmiňovaný čaj.

Až volební horečka pomine, přečtete si třeba knihu Davida Ratha, která tento týden vyšla?

Možná, že si někdy na to čas najdu. To jsou ovšem přesně ty tituly, které se budou dobře prodávat a stejně jako životopis Kájínka, tak nepochybně i vzpomínky Ratha z vězení půjdou na dračku. Nevím ale, jak to bude pojaté, jestli jako novodobý Monte Christo, nebo jako politická esej na téma jak a s kým jsem byl v politice. Upřímně řečeno ale dávám přednost jinému typu literatury.

Jak podle Vás aféry na ministerstvu práce a sociálních věcí, kauza pandurů či nové obvinění Marka Dalíka přispěly na výsledek voleb?

Série politických průšvihů přispívá k volebním výsledkům KSČM, samozřejmě že naším požadavkem je všechny kauzy řádně prošetřit a z politických důvodů nic nezametat pod koberec. A to nejenom vybraným, ale každému stejně, takže padni komu padni. Ten rovný přístup a vymahatelnost zákonů, to je alfa a omega těch změn, které bychom rádi začali prosazovat.

Udělení Nobelovy cenu míru Evropské unii považoval prezident Václav Klaus nejprve za žert nebo za kachnu. Poté, co se informace potvrdila, řekl, že se jedná o tragický omyl a prázdné vyznamenání. Jak byste hodnotil slova Klause?

Nechápu přemrštěnou reakci na tento fakt. Je faktem, že evropská integrace je obrovsky stabilizující prvek na evropském kontinentě. Každý, kdo vnímá, čím jsme prošli v první polovině dvacátého století, tak si musí uvědomit, že v tomto ohledu se Evropa změnila. Faktem je, že to není zcela dokonalé, že EU v této oblasti nemá zcela jasno. Neexistuje branná doktrína EU, není jasná role EU ke vztahu NATO, o tom bychom mohli odborně debatovat dlouho. Já si ale myslím, že evropská integrace je stabilizující prvek pro Evropu, je mírotvorný prvek pro Evropu a je třeba na tom pracovat a ne do toho šťourat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…