Drábek: Vláda nechce umělé nalévání peněz do ekonomiky

16.10.2012 10:57

Odcházející ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se má naposledy ve své funkci sejít s odborářskými bossy na jednání tripartity, která právě dnes obnovuje sedmiměsíční nečinnost. Vyjednávací pozice odborů ale má být velmi ostrá. Chtějí totiž rozmetat údajná prorůstová opatření kabinetu. „Podvazuje to ekonomický růst,“ upozornil v této souvislosti předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Drábek s tím nesouhlasí.

Drábek: Vláda nechce umělé nalévání peněz do ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Český odborový předák Jaroslav Zavadil

Tripartita po sedmi měsících obnovuje svou činnost. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se odpoledne chystají projednávat opatření na podporu ekonomického růstu. Diskutovat by měli třeba i o čerpání peněz z evropských fondů.

Jenže odboráři chtějí píchnout do vosího hnízda. Nehodlají se smířit s tím, co navrhuje vláda nejenom formou státního rozpočtu na příští rok. Podle odborářů návrhy kabinetu Petra Nečase podvazují ekonomický růst a jsou v rozporu se snahou vlády zavést prorůstová opatření.

„Předložením tohoto dokumentu se fakticky umožňuje vládě vyhnout se té nepříjemné debatě o zjevném protirůstovém charakteru její hospodářské politiky,“ poznamenal k návrhu rozpočtu pro Český rozhlas předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

„Ta debata bude asi velmi ostrá. My se obáváme, že to nesplnilo to, co jsme od toho očekávali. Dotknu se jen krátce operačních programů, tam nás zajímá stav a kolik finančních prostředků jsme schopni získat z Bruselu, který nám už dal několik varování,“ uvedl dále Zavadil.

Dlouhý: Ono to je dobré jen pro malé podnikatele

„Opatření vlády se zdají být nedostatečná také zaměstnavatelům. Ti připomínají, že i když by opatření vláda přijala, jejich reálný účinek by se projevil až za dlouhou dobu,“ uvedl k jednání tripartity Radiožurnál.

„Opatření mají spíše charakter zlepšení podnikatelského prostředí, to znamená zlepšení podmínek pro hospodářský růst. Jsou tam samozřejmě některá opatření, jako je čerpání strukturálních fondů, které by mohly pomoci okamžitě finančními dotacemi ekonomickému růstu. Ale většina jich je zaměřená do kvality podnikatelského prostředí," vysvětlil rádiu ředitel hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý.

Co na to ministr Drábek, který se jednání za resort práce a sociálních věcí zúčastní již naposledy?

Drábek: Nemáme na to nalít peníze do ekonomiky

„Ano, souhlasím v tom, že ‚jen‘ zlepší podnikatelské prostředí. Vláda určitě nepůjde cestou nějakého umělého nalévání peněz do ekonomiky. Na to náš stát nemá a navíc to považujeme za naprosto neefektivní. Zpružnění trhu práce, odbourání administrativní zátěže, to jsou správné kroky. A vláda s nimi nepřišla až teď, o tom se diskutuje průběžně,“ zmínil Drábek.

Navrhovaná opatření jsou podle něj zaměřena především na podporu exportu, ale také na zlepšení podmínek pro podnikání a zaměstnávání.

„To znamená, účelem těch opatření je vytvořit lepší podmínky pro české firmy, jednak aby se mohly lépe uplatnit na zahraničním trhu, ale také aby zejména byrokratická zátěž, která je spojena s podnikáním, byla co nejmenší," dodal Drábek.

„Myslím, že si to dnešní jednání užiju," doplnil.

Odborářům je podle poznámky Radiožurnálu rovněž trnem v oku plán na odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání, nelíbí se jim ani čerpání prostředků Evropské unie.

Plénum tripartity se naposledy sešlo v březnu kvůli vládním škrtům. Odboráři po dvou hodinách jednání opustili. Zdůvodnili to nepřipraveností kabinetu. Následné dubnové zasedání pak premiér zrušil, odbory už na ně stejně jít nechtěly. Nedávno předáci oznámili, že na tripartitu začnou zas pravidelně chodit. Budou tak prý moci lépe zveřejňovat své názory. S vládou a zaměstnavateli se mimořádně sešli už koncem září, a to kvůli návrhu rozpočtu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …