Drahé cigarety a alkohol nahrávají zločincům a únikům, varují odborníci

25.11.2011 11:12

Vysoké spotřební daně a přehnané regulace nahrávají organizovanému zločinu, pašování, černému trhu a daňovým únikům. Tak by se dal shrnout závěr odborníků, státních úředníků i zástupců byznysu, kteří vystoupili na konferenci pořádané Hospodářskou komorou ČR na téma Ochrana výnosů spotřební daně.

Drahé cigarety a alkohol nahrávají zločincům a únikům, varují odborníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Nadměrné spotřební daně u alkoholu a piva vedly například v posledních měsících k nárůstu spotřeby levných vín z dovozu. Lihoviny a tabákové výrobky navíc na český trh pronikají i nelegálními způsoby ve formě padělání či pašování. Stát tak přichází nejen o daňové výnosy, ale uživatelé riskují kvůli nekvalitním ilegálním produktům své zdraví.

Seminář se konal v Poslanecké sněmovně pod záštitou předsedy Rozpočtového výboru Pavla Suchánka. Ten řekl, že snaha harmonizovat daně není řešením, neboť náklady na zavedení jednotných spotřebních daní by byly vysoké a znamenalo by to ztrátu daňové suverenity.

Míra zdanění se blíží limitu

„Firmy podnikající v sektorech zatížených spotřební daní upozorňují, že míra zdanění se blíží svému limitu, což zvyšuje motivaci k ilegální výrobě, pašování a prodeji tohoto zboží a roste pokušení lidí nakupovat nezdaněné výrobky na černém trhu. Tento trend nejen podrývá příjmy státního rozpočtu, ale zároveň deformuje podnikatelské prostředí. Nevytvářet prostor pro černý trh a odhalovat a potírat jeho projevy je tedy společným zájmem veřejné i podnikatelské sféry," řekl viceprezident Hospodářské komory ČR Jan Novotný.

Čtěte více: Kolego Šťastný, už mi lezeš krkem. Hádka v ODS kvůli zákazu kouření

Inkaso ze spotřebních daní za rok 2010 dosáhlo 135 miliard korun a představuje zhruba až 12 až 14 procent z  příjmů státního rozpočtu i se zdravotním a sociálním pojištěním, informoval náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Podle dostupných informací přitom u pohonných hmot, cigaret a alkoholu dochází k únikům ve výši 10 miliard korun ročně.  Představitelé průmyslu za tímto trendem vidí výši spotřebních daní v České republice, v případě pohonných hmot navíc i podvody na DPH.

K tématu: Kdo kouří, odvede státu více. Kubera si zapálil a spustil

Zástupce Evropské komise v ČR Jan Michal uvedl, že daňové úniky vzniklé z pašování, padělání a výroby nelegálních výrobků jsou významnou ztrátou nejen pro rozpočty národních států, ale i EU. V případě tabáku se jedná asi o 10 miliard eur. Nelegální tabákové výrobky tvoří asi 10 procent trhu EU.

Vysoké daně dávají zločinům možnost zisku

Minčič uvedl, že v roce 2010 se na spotřební dani z tabáku vybralo 42,5 miliardy korun. Problém u nelegálních cigaret existuje zásadně ve dvou směrech: pašování v zemích bývalého Sovětského svazu legálně vyrobených cigaret a nelegální výroba cigaret z nelegálně dovezeného tabáku.

Čtěte také:

Šťastný chce zdražovat kuřákům. Kubera: Máš mindrák, Borisi s nadváhou

„Vysoké daňové zatížení spotřební daní nebo daní z přidané hodnoty vytváří zločincům příležitost pro atraktivní zisky, zatímco rizika jsou - v porovnání například s nezákonným obchodem s drogami - nízká," řekla Elizabeth Allen, bývalá vysoká úřednice britské vlády a nyní spolupracovnice International Tax and Investment Center. Daně totiž tvoří drtivou většinu z ceny cigaret a nízkým cenám nezdaněných cigaret nemohou legální prodejci konkurovat.

Obaly bez ochranných značek pomohou padělání

K situaci v sektorech alkoholu a tabáku by podle účastníků konference navíc nepřispěla ani nepřiměřená regulatorní opatření, která se připravují na půdě Světové zdravotnické organizace či Evropské komise. Ta mají zavést například obaly cigaret bez ochranných značek, čímž se pouze pomůže distribuci nelegálních a zdravotně závadných padělků.

Psali jsme: Povinné obaly cigaret vyvolávající zvracení. Víme, jak budou vypadat

„Na silně regulovaných trzích, jako je například tabák, je regulace extrémně důležitým faktorem formujícím samotný trh a proto může nechtěně vytvářet příležitosti ke kriminalitě," dodal Ernesto Savona z výzkumného střediska Transcrime, které se zabývá vyhodnocováním rizik nárůstu kriminality při přijímání legislativy. Ten rovněž odmítla harmonizaci daní v EU. Také řekl, že k většímu výběru daní pomáhá i snížení byrokracie a zjednodušení administrativních procesů při jejich vybírání.

Čtěte také: Blbost jak v RVHP? Jednotná krabička cigaret

Podle něho by si regulátor, stát či Evropská unie, měl před zavedením jakéhokoli opatření udělat analýzu možných dopadů. To v případě zavedení unifikovaných krabiček EU ani australská vláda neudělala. Navíc australská vláda, která první zavedla sjednocené krabičky, přiznala, že nemá žádný důkaz, že by zavedení těchto obalů snížilo počty kuřáků.

Zvyšování daní a ceny nesnižuje počet závislých

Členka představenstva Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová  upozornila, že v Česku se za posledních sedm let spotřební daň na tabák zvedala šestkrát. Rovněž zdůraznila, že naprosto neplatí argumenty, že zvýšení cen sníží počet kuřáků. Dle informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky byl počet kuřáků v roce 2004 i 2009 24,5 procenta.

Psali jsme:
Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

Nelegální trh za posledních sedm let narostl dokonce 22krát. Gontkovičová varuje, že další zvýšení cigaret povede pouze k tomu, že závislí kuřáci s nižšími příjmy si budou de facto donuceni kupovat si levnější pašované či nelegálně vyráběné cigarety, které však nemají základní standardy a obsahují mnohdy arsen či jiné příměsi. Uvedla též, že 80 procent ceny cigaret tvoří daň (spotřební daň a DPH).

Psali jsme: Milovník tabáku Kubera: Šťastného zákazy kouření? Populismus

Drahé pivo, těžký život

Prezident Unie vývozců a dovozců lihovin Petr Pavlík varoval, že nelegální alkohol tvoří 15 až dvacet procent trhu s lihovinami. Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý uvedl, že nízké marže nelákají naštěstí k pašování piva.  Upozornil ale na jiný zásadní problém. Na to, že stát mnohdy zvýšením daní nevybere tolik, kolik si představuje, což je ekonomický jev, který popisuje tzv. Lafferova křivka. Díky výslednému zdražení produktu totiž buď klesne spotřeba, nebo levnější zboží nabízí černý trh.

Čtěte také: Protikuřácký inkvizitor Šťastný nás zruinuje, zlobí se majitelé hospod

To byl i případ, kdy například zvedl bývalý ministr financí Eduard Janota spotřební daň z piva a v konečném důsledku byl efekt pro státní rozpočet nulový, neboť stát na dani vybral jen o málo více, ale měl nové náklady, neboť asi 10 tisíc lidí kvůli tomu ztratilo práci, tudíž přestali platit daně, sociální a zdravotní a naopak jim stát musel vyplácet podpory v nezaměstnanosti či sociální dávky.

K tématu: Pozor. EU může prznit obaly nejen u cigaret, děsí se výrobci

Benzínky

Podobně ostatně dopadla i spotřební daň z nafty, která je v sousedních zemích nižší, a kamiony raději tankují levnější naftu mimo naše území. Také zdůraznil, že zvýšení daně, a tudíž ceny alkohol, nevedlo ke snížení počtu alkoholiků.

Psali jsme: Máme moc drahý benzín. Snižme daň, zní z ODS k Nečasovi

Generální ředitel ČEPRO Jiří Borovec upozornil na problém, že v případě minerálních olejů se daně krátí přidáváním nezdaněných příměsí do paliv. Nekalá konkurence pak likviduje ty firmy, které daně poctivě platí. Miroslav Nováček z Generálního ředitelství cel pak uvítal, že firmy pomáhají odhalovat své nekalé konkurenty.   

Čtěte také:

 Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…