Eurotunel za stamiliardy. I Kožený by blednul závistí, říká ekonom

04.06.2012 10:04

Na červnové schůzi, která začíná v úterý, by se s největší pravděpodobností mělo hlasovat o novele Lisabonu, jež umožní vznik evropského záchranného mechanismu ESM. Ekonom Pavel Kohout varuje, že schválení smlouvy nás zaváže jen pro začátek zaplatit 350 miliard korun. Mechanismus označil za eurotunel, před kterým by i Viktor Kožený blednul závistí. Podobný názor má i člen Rozpočtového výboru Michal Babák z VV.

Eurotunel za stamiliardy. I Kožený by blednul závistí, říká ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Podle Kohouta České republice nejen hrozí to, že bude muset v případě schválení novely Lisabonu a přijetí do eurozóny zaplatit stamiliardové částky, ale mechanismus podle něho navíc ekonomikám států nepomůže a nebude fungovat.

Jánošík naruby stáhne do dluhové pasti další státy

„Ten mechanismus nebude fungovat. Navíc bude natolik finančně nákladný pro některé zúčastněné státy, že sám je stáhne do dluhové propasti a krize. Když nějaká menší ekonomika typu Slovenska dostane z Bruselu, respektive z Lucemburku, kde má ten fond sídlit, fakturu, aby zaplatila tolik a tolik miliard euro záchranného mechanismu do týdne, tak to je samozřejmě velký náraz. To bude finančně destabilizovat celou menší ekonomiku tím více, že bude platit nadproporčně více, než kolik by odpovídalo její ekonomické výkonnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom Pavel Kohout.

Podle Kohouta je ESM svým způsobem „Jánošíkem naruby“, čili že relativně chudší státy, kde má obyvatelstvo nižší příjmy, budou muset dotovat státy, kde si lidé žijí lépe. „Nejhorší na tom je, že ty obrovské náklady nakonec stejně ničemu nepomůžou. Někdo by mohl argumentovat tím, že je nutná určitá míra solidarity. Největší problém je, že ani ta solidarita nepomůže, protože problémy těch zemí nejsou řešitelné nějakým fondem,“ upozorňuje.

Nostalgická vzpomínka na Viktora Koženého

Ekonomický analytik Kohout nazval ESM eurotunelem. „Pokud Poslanecká sněmovna parlamentu ČR schválí tunel jménem Evropský stabilizační mechanismus, budeme ještě nostalgicky vzpomínat na Viktora Koženého. Ten se spokojil s málem. A aspoň neměl imunitu,“ uvedl Kohout a dodal: „ESM je v podstatě evropský autodestruktivní mechanismus. Nejen že ty země, které jsou v problémech, nezachrání, ale dokonce přinese problémy do zemí, kde zatím nejsou. Jedná se produkt takových šílených a dosti neodborných představ o tom, jak fungují finanční a kapitálové trhy. Bohužel díky tomu, že evropští politici vůbec nevědí, jak trhy fungují, byla koncipována tato naprostá zvrácenost.“

Kohoutovi se nelíbí, že vláda, která sama sebe označuje za rozpočtově odpovědnou, tímto krokem zatíží v budoucnu státní rozpočet a příští generace. „Vláda, která uprostřed ekonomické krize zvyšuje daně a přistupuje na takovouto věc...To se nedá už slušně komentovat,“ zlobí se Kohout.

„Rizika z toho, že platby do eurofondu se mohou bez omezení navyšovat, jsou obrovská. To pro některé ekonomiky může být úplně likvidační. Logika stojící za vznikem těchto fondů vyplývá z toho, že existují nějací spekulanti z hedgeových fondů, kteří jsou kapitálově strašně silní, a je nutné ukázat, že evropské vlády mají ještě více kapitálu, aby se lekli a nechali spekulací. To je ale úplně špatná úvaha. Je to totální nepochopení toho, jak trhy fungují. Toto by bývalo mohlo fungovat v roce 1992, kdy byl proveden spekulativní útok na Evropský směnný mechanismus (ERM), ale dnes je ekonomika v úplně jiné situaci. Jakékoli fondy podobného typu jsou naprosto škodlivé a kontraproduktivní,“ upozorňuje Kohout.

Kožený byl proti ESM amatérským tunelářem

Proti novele Lisabonské smlouvy, která umožňuje vznik ESM, se staví i Věci veřejné. „Při přijetí eura budeme muset automaticky poslat částku v hodnotě 40 miliard korun do ESM a dalších 310 miliard budeme muset do sedmi dnů poslat na požádání vedení ESM. Alarmující je, že na základě smlouvy i takto vysoká částka se kdykoli a jakkoli může zvednout. My jako v uvozovkách malá zemička nebudeme mít absolutní kontrolu nad tím, kam ty peníze jdou, za jaké úroky budou poskytovány. Neměli bychom podepisovat něco, co nás bude nutit posílat peníze někam, kde vůbec nad těmi financemi nebudeme mít kontrolu,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen Rozpočtového výboru sněmovny Michal Babák.

„Souhlasím s ekonomem Kohoutem, že se jedná o eurotunel a Viktor Kožený byl ve srovnání s tímto amatér. O tunel jde. Budou to ovládat Francie s Německem a budou určovat, kam ty peníze půjdou. My vidíme i na příkladu Řecka, že se vytlouká klín klínem. Peníze se pošlou do záchranného mechanismu a ty se pak pošlou do komerčních bank,“ dodal Babák.

Perverzní solidarita

Babákovi vadí, že občané relativně chudších států by se museli podílet na placení občanů, kteří si žili nad poměry jako třeba Řekové. „Není fér tímto způsobem podporovat nezodpovědné Řeky, když si jiní utrhávají od úst.“

„Je to zvrácená, perverzní solidarita. V roce 2010 byl průměrný slovenský důchod 378 eur, ale řecký 1365 eur. Čili solidarita spočívá v tom, že slovenský občan bude ze svého platit francouzské a řecké banky a vysoké řecké důchody. To je šílené. A někteří slovenští politici to navíc podporují,“ řekl ParlamentnímListům.cz podobně předseda slovenské strany Sloboda a solidarita Richard Sulík.

„Je to přesně tak, že ti, kteří rozhazují, dostanou zaplaceno a protože budou první na řadě, tak se možná zachrání, ale jakmile přijde na ty vysoké dluhy velkých států - Itálie, Španělska a konec konců i Francie, tak nakonec žádný euroval nepomůže. Jen se prodlouží agónie eurozóny. Peníze jednoduše nebudou. Je paradoxní, že jeden z nejchudších  států eurozóny by měl doplácet na daleko bohatší, a je tragédií, když by se tyto peníze měly získat dalším navýšením deficitu těch zemí, které se aspoň nějakým způsobem snaží reformami snížit současné vysoké deficity. Euroval je naprosto nesystémovým řešením, nemůže vyřešit to, co vyvolalo krizi eurozóny a dluhovou krizi," řekl v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Týká se nás to. A velmi

Babák se vymezil proti tomu, že premiér Petr Nečas argumentoval ve sněmovně tím, že se nás v této chvíli tento problém netýká.

„Pan premiér v podstatě na plénu řekl, že v tuto chvíli se nás to vůbec netýká. Ale já si myslím, že to vůbec tak není. Pokud se Česká republika zavázala, že euro jednou přijme, tak se nás ta věc jednoznačně týká. A jestli za osm, deset, patnáct let bude Česká republika přijímat euro s tím, že bude muset zaplatit ty obrovské částky, tak to není fér vůči těm, kdo přijdou po nás a kteří se z toho nebudou moci vyvlíknout. Ta smlouva je nastavena tak, že tam nelze potom řešit nějaké kompromisy, jako snižování a podobně,“ upozorňuje Babák.

Neprůhledná akciovka a prázdné řeči o rozpočtové odpovědnosti

Podle Babáka se fond ESM podobá neprůhledné akciovce. „Ti, co budou rozhodovat, budou mít absolutní imunitu. Budou nakládat libovolně s našimi penězi, ale v případě, že se s nimi něco stane, budou absolutně beztrestní. Ideální prostor pro tunelování." 

Poslanec považuje za skandální, že vláda, která se zaklíná rozpočtovou odpovědností, chce zatížit budoucí generace obrovskými výdaji a bianco šeky do EU.

„Vláda si protiřečí. Vítáme rozpočtovou odpovědnost, ale toto jde jasně proti tomuto principu. Vláda proklamuje vyrovnaný rozpočet, ale podepisuje něco, co zamezí tomu, aby ČR měla vyrovnaný rozpočet. Vláda tu teď zvyšuje daně českým občanům, aby pak tyto peníze mohli být poslány státům eurozóny. To je absurdní a je to nefér vůči našim občanům. Jsme svéprávná země, abychom o tom mohli jednat. Nemůžeme podepisovat něco, co jde proti naší zemi. Musíme přemýšlet nad tím, jak hájit především zájmy českých občanů, a ne občanů EU.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…