Experti kroutí hlavou. Vláda má mizivou šanci zakázat komunisty

07.10.2011 19:03

Ministerstvo vnitra v pátek obdrželo vyjádření čtyř expertů k návrhu na pozastavení činnosti KSČM. Jejich obsah odmítl resort komentovat s poukazem, že s ním nejprve seznámí vládu. Redakce ParlamentníchListů.cz nicméně zjistila, že i nový návrh má pramalou šanci na úspěch.

Experti kroutí hlavou. Vláda má mizivou šanci zakázat komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Vláda už v červenci úřadu uložila, aby návrh vypracoval do konce října s tím, že se má obrátit i na experty mimo ministerstvo. Vlastní analýza úřadu dospěla k závěru, že by návrh u Nejvyššího správního soudu neměl šanci na úspěch.

Na vypracování posudků a stanovisek si ministerstvo najalo právníky, Pavla Uhla, Ivo Svobodu, Miroslava Mareše a Michala Mazela, který byl mimo jiné členem komise pro výběr policejního prezidenta.

"Přihlédneme-li k nedávným rozsudkům Evropského soudu pro Lidská práva, kdy se nepodařilo zakázat maďarskou Rudou hvězdu ani tureckou komunistickou stranu, které navíc vláda musela zaplatit odškodné, jsou šance na zákaz KSČM podle mého názoru nyní ještě menší," sdělil pro ParlamentníListy.cz jeden ze čtyř právních expertů najatý vnitrem Miroslav Mareš. Stanoviska ve svém posudku však nijak komentoval nechtěl s poukazem, že je vázán mlčením.


Bývalý ředitel bezpečnostního odboru MVČR Michal Mazel doporučil v analýze ještě pokračovat, neboť jako jedinou cestu, kudy by zákaz KSČM prošel, vidí paralelu v procesu s Dělnickou stranou. "NSS tehdy vytkl straně, že porušuje zákony jako celek, nikoli jen někteří z jejích členů. Muselo by se prokázat, že komunisté jsou bezpečnostní hrozbou pro ústavní pořádek atd. To je podle mě jediná možnost," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mazel, který v procesu s DS vystupoval jako svědek navržený vládou.

V Turecku se komunistům omlouvali a platili miliony, varuje Filip

Přestože zpráva není zatím oficiální, přinesla bez pochyby radost současnému předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi. "Já se tomu nedivím, vláda zadala ryze politický úkol, který je ovšem neprůchodný přes Evropský soud. Turecká vláda si u něj vylámala zuby a musela zaplatit tři miliony eur tamním komunistům jako odstupné," připomněl Filip pro ParlamentníListy.cz. Podle něj byl celý podnik odsouzen k nezdaru a i kdyby zákaz nakonec prošel, byly by důsledky podle Filipa absurdní. "Co by jako udělali s europoslanci za KSČM? Táže se Filip a připomíná, že KSČM má podporu od více než 100 komunistických stran z celého světa.

Jeden z hlavních protagonistů tažení za zákaz KSČM, senátor Jaromír Štětina nechce nikterak zpochybňovat fundovanost expertů, ale má své obecné výhrady. "O zákazu může rozhodnout jenom NSS a nikoli odborníci najatí vnitrem. Podle mých informací byly 3 posudky proti zákazu a jeden zdrženlivý," reagoval pro ParlamentníListy.cz Štětina. I přes všechny předložené expertizy bude konečné slovo na řediteli odboru bezpečnostní politiky Martinu Linhartovi.

Vstoupí podruhé do stejné řeky

Konečná podoba dokumentu vnitra, který má být předán vládě, tedy není jasná, ale velmi pravděpodobně se bude podobat té předešlé, podle níž nebyly pro podání návrhu na pozastavení činnosti nebo rozpuštění KSČM dány důvody. "Činnost KSČM posuzovaná ve světle jejího programu, veřejných projevů a názorů a s ohledem na prosazovanou ideologii nevybočuje z pravidel nastavených českým právním řádem a protiprávnost činnosti KSČM nelze na základě hodnocených materiálů jednoznačně dovodit," píše se v dokumentu.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…