Heger: Lékařům mohou vzrůst platy o deset procent

18.08.2011 12:54

Ministr zdravotnitcví Leoš Heger tvrdí, že elektronické aukce ušetřily nemocnicím deset procent rozpočtu. Heger také dementoval zprávy z některých médií, že ve zdravotnictví nebudou peníze na zvýšení platů - v příštím roce prý vzrostou platy lékařů i sester právě o zmiňovaných deset procent.

Heger: Lékařům mohou vzrůst platy o deset procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Elektronické aukce využívají nemocnice při nákupu léků, zdravotnického materiálu i přístojů. Požadavky zveřejňují na internetu s přesným zadáním podmínek a následně si z nabídek vybírají

"Oproti předchozím obdobím, kdy byly tyto nástroje postupně nasazovány, jsou patrné jasné výsledky a je jasně vidět, že celý systém umožňuje trvalé snižování nákladů. To je nyní v období stále přetrvávající ekonomické krize pro celý zdravotnický sektor velkým přínosem," podotkl ministr v této souvislosti por Českou televizi.

Heger zmínil, že například pražská Všeobecná fakultní nemocnice od ledna již učinila 89 výběrových řízení s využitím elektronické aukce s celkovou úsporou oproti předpokládané hodnotě téměř 26 milionů korun, což je necelých deset procent.   

Fakultní nemocnice Ostrava elektronické aukce využívá již od roku 2006 a za tu dobu již provedla 338 elektronických aukcí v celkové hodnotě 716 milionů korun a s průměrnou úsporou 11,5 procenta.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň se loni podařilo u speciálního zdravotnického materiálu uspořit díky elektronickým aukcím přes 29 milionů korun, to je téměř 13 procent ceny zakázky. 

Heger také potvrdil, že lékařům i sestrám v příštím roce vzrostou platy o deset procent.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odveta. Rusové prý nenechají dodávky Ukrajině jen tak

9:24 Odveta. Rusové prý nenechají dodávky Ukrajině jen tak

Prozatím se nezdá, že by se válka na Ukrajině chýlila ke konci. Rusko místo stažení svých vojáků z n…