Janeček z ČT se nedá. Umělce neposlechne, náklady dá na web

12.01.2011 22:34

Na dnešním zasedání Rady České televize se projednávala celá řada témat, nicméně nejplamennější, skoro půlhodinový monolog vystřihl generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Janeček z ČT se nedá. Umělce neposlechne, náklady dá na web

Generální ředitel byl před časem otevřeným dopisem napaden za údajnou neprůhlednost hospodaření. Na iniciativu, pod kterou se podepsala i celá řada umělců působících v ČT, reagoval Janeček návrhem zprůhlednit hospodaření veřejnoprávní televize zveřejněním honorářů účinkujících, včetně signatářů dopisu. Za to si od dotčených vysloužil odmítavé přirovnání k Milouši Jakešovi.

Za akcí stojí Český filmový a televizní svaz (FITES), který sdružuje audiovizuální tvůrce a Asociace režisérů a scenáristů (ARAS). Tato sdružení v prosinci dokonce vyzvala Radu České televize k odvolání Janečka.

Transparentnost v módě

,,Snaží se celou kauzu zpolitizovat a obviňují mě z ekonomismu, ale ať tady bude místo mě sedět kdokoli jiný, bude mít stejně úzký manévrovací prostor, jako mám já," pronesl v úvodu středečního zasedání kontrolního orgánu ČT rozezlený generální ředitel. Nový interní akt, který vydal, by měl zpřehlednit a dle jeho slov zprůhlednit financování ČT.

,,Nařídil jsem internetové zveřejňování velkých zakázek, dále zakázek pod dva miliony, kompletní dokumentace a všech rozhodnutí výběrové komise," vysvětlil Janeček svou manažerskou strategii.

65krát dražší

Další Janečkovo vysvětlování se týkalo jednotlivých kritických bodů, nastíněných v dopise a dá se víceméně nazvat obhajobou původní tvorby České televize.

,,Chci, aby se upustilo od klišé, že za úspěchem seriálu stojí jeho autor a za neúspěchem ČT, tedy v tomto případě její ředitel. My musíme stavět na původní tvorbě, i když je několikanásobně dražší. Jen pro příklad: 1 minuta nakoupeného seriálu stojí 2000 Kč, zatímco 1 minuta seriálu z vlastní tvorby stojí 130 000. Ano, sto třicet tisíc, slyšíte dobře dámy a pánové," hlasitě zopakoval Janeček.

ČT byla úsporná. Janeček dostane 700 tisíc odměnu

Outsourcing

Janeček byl dále napadán za outsourcing některých služeb. ,,Když vezmu jen služby v oblasti, úklidu a údržby areálu ČT, tak jsem si spočítali, že nás to vyjde na 142 milionů a pak přijde firma, která nám udělá kompletní facility za 91 milionů, a to je přece rozdíl," hájil Janeček svá minulá rozhodnutí.

Janečkovi kritici z řad režisérů, scenáristů a dalších tvůrců budou velmi pravděpodobně pozváni na setkání s Radou ČT. ,,Chci, aby toto setkání bylo ku prospěchu věci a šlo se po konkrétních bodech a nikoli jako minule, kdy se to málem zvrtlo," pronesl předseda Rady ČT Jiří Baumruk, který byl na schůzi Rady potvrzen v jejím čele.

Našich 294 milionů eur nestačí. ČT2 přestane sportovat, oznámil Janeček

Jiné řády

Deset minut zabralo Radě dohadování o způsobu volby jejího předsednictva a povinnosti do kdy má být předsednictvo zvoleno. Hádky ukončilo až zjištění, že Dana Eklová a Jaroslav Prokeš mají rozdílné volební řády.

Jelikož Jiří Baumruk neměl protikandidáta, obhájil svůj post tajnou volbou, v níž obdržel 11 hlasů. Za místopředsedy byli zvoleni Jaroslav Dědič, který byl nominací zaskočen a dále pak Dana Eklová a Jiří Kratochvíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …