KSČM: V bitvách proti asociálním zákonům slavíme úspěchy

18.04.2010 12:40

Pravicové vlády nebyly v uplynulé době schopny řešit dopady krize.

KSČM: V bitvách proti asociálním zákonům slavíme úspěchy

Hospodářská a politická krize tvrdě zasáhla Českou republiku. Pravicové vlády nebyly v uplynulé době schopny řešit dopady této krize na většinu občanů naší země. Naopak svou asociální a protilidovou politikou přispěly k výraznému poklesu průmyslové produkce, vysokému růstu nezaměstnanosti a ke zvýšení základních životních nákladů. Na rozdíl od ostatních parlamentních stran Komunistická strana Čech a Moravy otázku udržení zaměstnanosti a zachování státem garantovaného sociálního systému po celou dobu považovala a považuje za své základní programové požadavky.

V úterý 13. dubna 2010 Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky kvalifikovanou většinou 106 hlasů přehlasovala veto prezidenta České republiky k návrhu novely zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, řešící otázku zaměstnaneckých benefitů. Následně Poslanecká sněmovna 106 hlasy přehlasovala Senát Parlamentu české republiky, který jí vrátil návrh novely zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, a návrh zákona č. 362/2009 sb., kterým se mění některé zákony související s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010 a který řeší také otázku navrácení původní výše vyrovnávacích příspěvků, mateřské a ošetřovného na stav před 1. lednem 2010.

Dále čtěte: Skála (KSČM): Alarmujících 750 000 lidí bez práce

Bez KSČM by se Poslanecká sněmovna důrazně nezabývala řešením asociálních dopadů reforem bývalé pravicové koaliční vlády ODS a současné politické úřednické vlády Jana Fischera. Byla to KSČM a její poslanci, kteří již při podzimním schvalování vládního úsporného Janotova balíčku svými pozměňovacími návrhy chtěli zachovat sociální jistoty, výši vyrovnávacího příspěvku a mateřské, všechny ostatní parlamentní strany, včetně ČSSD, přitom Janotův balíček podpořily. Komunistická strana Čech a Moravy považuje rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ze dne 13. dubna 2010 za jasné vítězství oprávněných dlouhodobých požadavků a zájmů zaměstnanců, odborů, rodin s malými dětmi. Jde o vítězství levicově smýšlejících poslanců, zejména o výrazný úspěch KSČM a jejího poslaneckého klubu.

Sociální problematika je jedním ze základních bodů politiky KSČM. Sem patří i otázka přístupů k systému důchodového pojištění a reálné výši důchodů. KSČM v této souvislosti vnímá rozhodnutí Ústavního soudu České republiky, kterým byla zrušena část zákona o důchodovém pojištění, jako kontroverzní, narušující současný základ státního důchodového pojistného systému založeného na principu solidarity, a to neúměrně ve prospěch vysokopříjmových skupin. KSČM zdůrazňuje, že toto rozhodnutí nijak neřeší výši starobních důchodů většiny zaměstnanců. Dvě třetiny zaměstnanců nedosahují ani příjmu odpovídajícího 25 752 Kč průměrné hrubé mzdy. Polovina zaměstnanců nedosahuje ani středně hrubé mzdy ve výši kolem 17 tisíc Kč. V této souvislosti rozhodnutí Ústavního soudu rozkolísá současný solidární státní důchodový systém, povede k zostření sociálních rozdílů a bude pravici sloužit jako další záminka k privatizaci důchodového pojištění do soukromokapitalistických penzijních fondů.

Pro KSČM je prioritou pravidelná valorizace důchodů nejen v návaznosti na míru inflace, ale i na skutečný růst životních nákladů důchodcovských domácností a na růst mezd.

Dlouhodobý program KSČM "Naděje pro ČR"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…