Klaus nabídl Medveděvovi, aby si Rusko uložilo úspory do korun

08.12.2011 20:42

Ruský prezident se obává o euro, Václav Klaus mu nabídnul, aby si Rusko uložilo své rezervy k nám v korunách. Jednání se vedla o Temelínu, eurozóně a podepsalo se celkem 14 smluv, 7 z nich před zraky novinářů. Oba prezidenti označili jednání za depolitizované a velmi dělné.

Klaus nabídl Medveděvovi, aby si Rusko uložilo úspory do korun
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Dmitrij Medvěděv a Václav Klaus

Během debaty o problémech eurozóny nabídl žertem Václav Klaus svému ruskému protějšku, že kdyby se obával o osud eura, tak že by Rusové mohli devizové rezervy Ruské federace třeba převést do českých korun. Stejně tak s humorem odpověděl Dmitrij Medveděv, že si ale není jist, zda má Česká republika dost korun, protože rezervy má Rusko opravdu vysoké. Připomeňme, že Rusko, stejně jako Čína, investovalo do eura obrovské částky.

Psali jsme:
Klaus nechce komentovat ruské volby. Doležal: Ať raději mlčí

Dluhy si musí země eurozóny vyřešit samy, dárky odjinud to nezachrání

Dmitrij Medveděv konstatoval, že dluhovou krizi si podle něj musejí evropské země vyřešit samy, a že ji nelze vyřešit jen pomocí darů z různých zdrojů. „Problémy eura musí řešit členské státy eurozóny a nikdo jiný," dodal prezident. Konstatoval rovněž, že jednou z příčin vzniklých problémů, je skutečnost, že se členy eurozóny staly země s velmi odlišnou úrovní.

Prezidenti při podpisu smluv byli přítomni jako vrcholní svědci podpisových aktů. Zřejmě poslední smlouvu podobného typu podepsal rezignující ministr kultury Jiří Besser se svým resortním kolegou Alexandrem Avdějevem. Kubice podepisoval hned dvakrát. Jednou smlouvu o spolupráci o předávání a přebírání osob mezi EU a Ruskou federací a další mezi Českou republikou a Ruskem o spolupráci v oblasti boje proti trestné činnosti.

České firmy dostanou od Ruska šanci na velké zakázky 

Další dohody se týkaly například oprav a modernizace pěti typů vrtulníků, které by měly provádět české firmy, ale také smlouva o sociálním zabezpečení, nebo o spolupráci mezi hospodářskými komorami obou zemí.

Společně by měly obě země pracovat na velkém železničním projektu, nebo v oblasti plynárenství. Češi by například měli stavět v Rusku paroplynovou elektrárnu a závod na výrobu metanolu na Urale v Nižním Tagilu.

Na druhé straně má Rusko samozřejmě zájem o stavbu Temelína, což prezident Klaus komentoval, že i když hovoří pouze o současném stavu, je ruská nabídka velmi zajímavá.

„Otázku Temelína jsme samozřejmě nemohli minout. Obě strany k tomuto tématu přistupujeme racionálně, pragmaticky. Bylo by naprosto chybné tomu dávat jakýkoliv neekonomický, nepragmatický postoj a ideologizovat tuto otázku," konstatoval český prezident. Ruský prezident pak dodal, že o této otázce rozhodne Česká republika sama.

Oba prezidenti předstoupili na tiskové konferenci před novináře v uvolněné atmosféře. Oba také poznamenali, že celkově byla atmosféra velmi dělná a jednání věcná a odpolitizovaná.

Projev prezidenta Klause

Novináři to neměli jednoduché. I jejich ruští kolegové se divili

Novináři se přesouvali po hradě v organizované rojnici. Například pokyn bezpečnostních složek „můžeme jít" novinářská „jednotka" evidentně zavnímala jako pokyn ke zteči, proto vzápětí následoval trysk v chaotické rojnici do místa podpisu smluv - Rothmayerova sálu. Úprk ruský kolega trefně okomentoval výkřikem „hurá, vpřed za vlast!".

Po ukončení tiskové konference následoval opět přesun do novinářských prostor, kdy nebyl dovolen ani krok stranou. I odejít z Hradu se smělo pouze v organizovaném doprovodu, což je ale v případě takové státní návštěvy pochopitelné. Dokonce ruští kolegové však byli překvapeni přísností organizace, která překonává prý dokonce i opatření v Rusku.

Následovala vernisáž unikátní výstavy o ruském carském rodu Romanovců, za jejichž panování docházelo v zemi k velkým reformám. Naneštěstí se konala vernisáž ve Španělském sále, zatímco výstava je v královské jízdárně Pražského hradu, takže novináři ji nemohli vidět. 

Výstava "Carský dvůr pod žezlem Romanovců" slibuje zajímavou podívanou

Mezi hosty byl spatřen arcibiskup Dominik Duka, Miloš Zeman, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, nebo poslanec Jaroslav Foldyna. K nim však také neměli novináři přístup, takže se jich ani nemohli na místě zeptat na jejich stanovisko nebo pocity.

Výstava ale podle informací organizátorů nabízí řadu unikátních artefaktů od nástupu rodu Romanovců na ruský trůn, včetně klenotů, které jinak Rusko neopouštějí.

Návštěva ruského prezidenta je politiky hodnocena vesměs kladně. Už proto, že celkový objem společných projektů se pohybuje ve výši několika set miliard korun. V současné ekonomicky nejisté době je to podle nich v každém případě přínos.

Více:
Když Medveděv obědval, protestovalo se proti volbám
Medveděvova návštěva v Praze. Jásot, nebo důvodné obavy?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…