Kromě Klause a Malého na počest Havla promluví i herec Abrhám

22.12.2011 12:30

Kdo v pátek promluví na posledním rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem ve svatovítské katedrále? ČTK přinesla přehled řečníků. Své slovo kromě Klause, Dominika Duky a Václava Malého řekne překvapivě i filmový a divadelní herec Josef Abrhám, či bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová.

Kromě Klause a Malého na počest Havla promluví i herec Abrhám
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev s Václavem Havlem putuje do Vladislavského sálu

Přehled řečníků na pátečním rozloučení s Václavem Havlem:

Josef Abrhám - filmový a divadelní herec, mimo jiné hrál v Havlových hrách Audience a Žebrácká opera; představuje ústřední postavu odcházejícího kancléře v Havlově filmu Odcházení. Byl také jedním z aktérů tříhodinového pásma Pocta Václavu Havlovi, které pro svého muže připravila Dagmar Havlová v roce 2003 při příležitosti jeho odchodu z prezidentské funkce.


Madeleine Albrightová - bývalou šéfku americké diplomacie a pražskou rodačku pojilo s Havlem dlouholeté přátelství. Hned po listopadu 1989 byla jeho poradkyní. V roce 1997 převzala z Havlových rukou nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva I. třídy. Havel Albrightovou dokonce zmínil jako jednu z několika osobností, které by rád viděl jako své nástupce na Pražském hradě. Po Havlově odchodu z prezidentské funkce v roce 2003 prohlásila, že "Havel dokázal, jak i malý stát, pokud má morálního vůdce, může změnit plno věcí... Doufám, že čeští lidé, až si vše přeberou, uvidí, že měli fantastického prezidenta, který je převedl přes složité období po sametové revoluci".


Dominik Duka - pražský arcibiskup se s Havlem poznal v roce 1981 v Plzni na Borech ve vězení. Duka tu strávil 15 měsíců za trestný čin maření státního dozoru nad církvemi. Havel mu prý ve vězení vydával čaj a postupně se začali setkávat ke společným rozhovorům a při tajných mších. Po Havlově smrti Duka mimo jiné řekl, že s Havlovým odchodem "končí jedna z nejkrásnějších etap mého života, ve které Václav a jeho statečné postoje se staly neodmyslitelnou součástí".

Václav Malý - biskup a Havlův přítel. Malý byl jednou z výrazných postav sametové revoluce v roce 1989 a moderoval například velké demonstrace na pražské Letné. Mimo jiné byl také, spolu s Havlem, jedním s účastníků legendární snídaně disidentů s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem na francouzském velvyslanectví v Praze v roce 1988. Malý Havla v minulosti například označil za stále nedoceněného politika a v roce 2009 o něm mimo jiné řekl, že byl "zárukou politické kultury bez ohledu na chyby, které dělal".


Karel Schwarzenberg - současný ministr zahraničí a předseda strany TOP 09 byl mimo jiné šéfem kanceláře prezidenta Václava Havla (1990-1992). V 80. letech, kdy žil v Rakousku a Německu, předsedal Mezinárodní helsinské federaci pro lidská práva a v rodinném sídle v bavorském Scheinfeldu umístil archiv literatury, která byla tehdy v Československu zapovězená. Podle Schwarzenberga byl Havel "nejslavnějším Čechem, na celém světě uznávaným".

Havel tvrdě kritizoval technokratické pojetí transformace

Václav Klaus - vztah mezi současným prezidentem a bývalým premiérem za ODS Klausem a Havlem byl po roce 1989 jedním z nejvýraznějších faktorů na politické scéně v ČR. A v řadě případů se jejich názory různily. "Troufal bych si říct, že boj o charakter naší země po listopadu 1989 do dneška je nepochybně v jistém slova smyslu možné symbolicky převést na spor Václava Havla a Václava Klause. Ani jeden z nás za to desetiletí nebojoval s komunismem, ale bojoval s koncepcí toho druhého," řekl v dubnu 2001 Klaus.
    

Zlomem ve vztahu obou politiků byl v prosinci 1997 Havlův projev před zákonodárci v pražském Rudolfinu, kdy tvrdě kritizoval technokratické pojetí transformace bez prosazování mravních a právních zásad. Přestože projev nebyl formulován adresně, většina veřejnosti jej vnímala jako zúčtování s Klausem.
    

V posledních letech však mediální přestřelky obou prezidentů utichly a ve středečním projevu Klaus ocenil Havlovu roli po listopadu 1989 a mimo jiné uvedl, že se "jako nikdo jiný zasloužil o mezinárodní postavení, prestiž a autoritu České republiky ve světě".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

14:52 Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" od autorské dvojice Luboš Procházka a Rad…