Kubice s Lessym opět na nože. Vidím: Prezidium mi leze krkem

22.03.2012 18:15

VÍME PRVNÍ: Zrušená bude minimálně čtvrtina policejních služeben v regionech a místo vyšetřování zločinů dojde spíše k jejich pouhému zaevidování. Tímto způsoben zanalyzoval vrcholový management policejního prezidia důsledky nastavených vládních úspor na léta 2013 a 2014. Petr Lessy hovoří otevřeně o vážném riziku pro společnost, ministr vnitra Jan Kubice přesto nebo snad právě proto nařídil dokument přepracovat.

Kubice s Lessym opět na nože. Vidím: Prezidium mi leze krkem
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Policejní prezident Petr Lessy přinesl v pondělí ministru vnitra Janu Kubicemu analýzu možných rizik na následující dva roky. Kubice však, stejně jako v případě zprávy o systematizaci policejního prezidia, ji Lessymu vrátí k přepracování.

„Je to v zásadě pracovní materiál, který však na rozdíl od stejné zprávy předkládané Hasičským záchranným sborem, neobsahuje opatření. Proto ji pan ministr vrátí k přepracování,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vedoucí tiskového odboru Pavel Novák.

„Já už nevím, co na tom chce pan ministr vracet. Náš sbor je daleko složitější na rozdíl od hasičského. Analýza obsahuje konsekvence a rozhodně není dílem jednoho muže, ale několika expertů, šéfů celostátních útvarů a dalších. Pan ministr by se měl chovat profesionálně. Toto jsou naprosto vážná rizika,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz policejní prezident Petr Lessy své obavy. 

 

Skutečnost, že si Kubice Lessyho za policejního prezidenta nevybral, dokládají četné roztržky mezi oběma pány. S Lessym se v podstatě permanentně vede nějaké kárné řízení, ať už za výši odměn pro vrcholový management prezidia nebo za tvrzení o propojení s Toefflovým gangem náměstka policejního ředitele Zlínského kraje Jaroslava Vaňka.  

 

Už jen evidujeme, nevyšetřujeme

Podle materiálu, který zveřejnil deník Právo, by muselo policejní sbor na základě úbytku financí opustit v průběhu let 2013 a 2014 až deset tisíc lidí, což přímo potvrzuje také střednědobý výhled vlády. Redukce ze současných necelých 39 tisíc příslušníků pod 30 tisíc (ideální stav podle PP je 40 309) by se podle Lessyho neobešla bez fatálních následků. Zrušení by se týkalo minimálně 130 policejních obvodních a místních oddělení, kterých je nyní 575. Pracovní materiál pak mimo jiné připouští, že by policie byla nucena částečně rezignovat na jednu ze svých základních činností - vyšetřování trestné činnosti! 

„Přijetí defenzivní strategie vynucené nedostatkem sil povede k pasivní dokumentaci trestné činnosti, neschopnosti rozpracovávat a provádět úkony a nárůstu latentní kriminality,“ konstatuje analýza.

Zbytečné strašení

„Už mi policejní prezidium leze krkem,“ reagoval bezprostředně na Lessyho analýzu předseda Výboru pro obranu, poslanec Jan Vidím (ODS). Podle něj policejní prezident jen šíří poplašné zprávy. "To, co předvádí, je nezodpovědné. On jen prostřednictvím médií vytváří tlak na politiky. Budu o analýze rizik PP na roky 2013 a 2014 ještě jednat z ministrem Kubicem, ovšem nikoli na výboru ani interpelací, prostě si o tom promluvíme,“ nastínil vývoj Vidím. Lessy nechtěl na poslancova slova nijak reagovat, pouze se omezil na klišé, které v lednu přednesl při předkládání priorit Policie ČR na léta následující: „Fotbalu a policii rozumí v této zemi každý.“   

Anketa

Varuje podle Vás Lessy oprávněně?

hlasovalo: 321 lidí

Lessyho obavy našly nicméně pochopení u stínového ministr vnitra Jeronýma Tejce (ČSSD), který s Vidímem kategoricky nesouhlasí „ To, co předkládá PP, je naprosto reálný scénář, žádná fikce. Hovořil jsem o tom už minulý rok, ale nikdo mě nebral vážně. Teď to vláda slyší i od samotného policejního prezidenta, který se ujal funkce za jejího vládnutí. Ty škrty prostě eliminují základní funkce policejního sboru,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Tady to jde rychle

Ve Velké Británii v brzké době už policie nebude pod kontrolou státu. Její vláda přišla minulý týden s ambiciózním plánem regulerně privatizovat policii. Kontrakt má hodnotu 1,5 miliardy liber a týká se dvou největších sborů v zemi. Podle deníku The Guardian by soukromé firmy mohly mít na starosti vyšetřování zločinů, hlídkování v ulicích a dokonce i správu vazebních věznic. Záměr je součástí plánu britské ministryně vnitra, která chce výdaje resortu seškrtat o pětinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…