Levicová ekonomka jasně: Lidé, naučte se bojovat. Musíte

26.11.2011 19:21

Mluvčí Spojenectví Práce a Solidarita a Alternativy zdola Ilona Švihlíková je přesvědčená o tom, že kdyby vládla dnes sociální demokracie, tak by ani ona takzvaně díru do světa se svými recepty na ekonomickou krizi neudělala. I u ČSSD je podle ní mnoho lidí, kteří se na korupci podíleli a podílejí a že by uměli mít v této době nějaký tah na branku, to se prý čekat nedá. Vidí naději ale Švihlíková u KSČM? Už 22 let ale strana nevládne, nikdo tedy neví, jaký má potenciál. Ovšem zakazovat „rudou partaj“, to je podle ní velký nesmysl. Vždyť to byla ona sama, kdo dobrovolně předal moc, upozornila ekonomka.

Levicová ekonomka jasně: Lidé, naučte se bojovat. Musíte
Foto: Petr Kupka
Popisek: Protesty zemědělců v Olomouci

Ekonomka Ilona Švihlíková má mnoho slov pro vysvětlení toho, co způsobuje ekonomickou krizi. Zná-li však ona nějakou politickou stranu, která by uměla s krizí zatočit, to ale není asi dobrá otázka. Politické partaje se totiž v jejich očích už dávno zdiskreditovaly.

„Ten základní politický problém v České republice je v občanské sféře, v tom, že občané se musejí naučit sami bojovat a nespoléhat se na volené elity," vysvětlila pro ParlamentníListy.cz.

„Jestli něco potřebujeme jako sůl, tak je to občanská participace. Veřejnost musí mít politické strany mnohem více pod kontrolou, než je má teď. Politické strany by pak měly mnohem menší manévrovací prostor, než aby pak mohly provádět to, co teď - tedy budovat svoje bratrstva a spolupráci s kmotry. Větší občanská participace, to je pro mne klíč k problémům," zdůraznila k tomu ekonomka Švihlíková, kterou je v poslední době stále častěji možné vidět na akcích levice a odborů.

My jsme prý ti rozežraní

„Vláda nám vzkázala, že jsme měli mejdan. My jsme prý ti rozežraní. Říkají: Podívejte se, v rozpočtu nic nemáme. Musíme zprivatizovat zdravotnictví, zprivatizovat školství, pracovní agentury, ten stát prostě na to nemá. A přitom jde jen o to, aby svým kamarádíčkům dohodili další kšefty. Aby si rozkradli ten zbytek, který tu ještě máme," nebrala si Švihlíková tento pátek servítky na mítinku nazvaném Proti korupci za zvýšení životní úrovně. Akci uspořádala Asociace samostatných odborů.

Jak by ale popsala dnes, den poté a v tichu kanceláře Švihlíková vládní systém a korupci, kterou opozice hází na hlavu pravici čím dál častěji.

Čtěte také:

„Když se podíváte na působení sociální demokracie, já bych si u nich ani nějaké velké naděje nevkládala. I u sociální demokracie je mnoho lidí, kteří se na korupci podíleli a podílejí - stačí se podívat na Prahu. I u ČSSD jsou lidi, kteří do dneška si nepřipouštějí to, že se udělaly zásadní chyby, jako že snižovat přímé daně, když ekonomika roste, není nejlepší strategie," zkritizovala politiku dnešních oranžových ekonomická expertka, která si prý nedělá ani iluze o tom, že by nějak socialisté věděli, co s nastupující druhou vlnou krize.

"Já si nedělám nějak zvláštní iluze, že by sociální demokracie byla o tolik lepší. Myslím si, že by ale ta opatření neměla takový charakter vůči postiženým a invalidním občanům. Navíc by tam u ní například asi nebyla ani tendence na zavedení školného. Že bych si ale uměla u nich představit radikálně odlišnou hospodářskou politiku? Když se podíváte na to, že tam je jedno křídlo, které hraje na velkou koalici, no tak pak, že bych do nich vkládala velké naděje, to asi ne," konstatovala.

Krize, která na nás dopadá, má podle ní dvě dimenze. Jedna je vliv zvnějšku, na který se naše vláda neustále vymlouvá, respektive svaluje na ní svou špatnou hospodářskou politiku. Druhá má velmi silné aspekty a je do značné míry způsobená výpadky v rozpočtu politikou ministra financí Miroslava Kalouska a neustálým podsekáváním příjmů a tím i narůstání deficitu.

„My se vlastně dnes díky Kalouskovi blížíme ke smrtící spirále. Jak se o tom v ekonomii hovoří - to znamená škrty, pokles ekonomiky, další škrty, další pokles ekonomiky a už jsme v tom. Oni ale špatnou politiku svádí na vnějšek, přitom spousta našich problémů je ´našich´ a není zaviněná tím, že se nacházíme v Evropské unii," zdůraznila k tomu Švihlíková.

Osekávat výdaje, to umí udělat každý účetní

Recepty podle ní jsou: Buď se krize dá překonat reformistickými opatřeními, anebo se získají zdroje, které byly doposud opomíjeny. Ať už jde například o progresivní zdanění, opomíjený boj proti švarcsystému, který se u nás přebujel, a nastolení větších majetkových daní. „De facto u nás majetkové daně neexistují," podotkla k tomu. „Celá tahle daňová struktura, která je ve všech vyspělých zemích, byla ale u nás odbourána, nebo se u nás vůbec nepoužívá," zmínila dále.

Navíc se ale musí odbourat i korupční toky. „Je o to, cokoliv pouštíte žilou dvakrát. Na jedné straně jsou to ty nelegální odtoky korupční, které podle odhadů dosahují až 200 miliard ročně, a na straně druhé se nevyhledávají příjmy, zdroje, které by ekonomika potřebovala," zdůraznila.

„Naše ekonomická situace je ovlivněna domácí rozpočtovou politikou, a potom vnějším prostředím. Špatně vypadá obé. Domácí vývoj je ovlivněn tím, že vláda nemá vůbec žádnou vizi. Osekávat výdaje pro nejchudší není vize. To umí udělat každý účetní. Ta vláda ale nemá vize, odkud chce brát zdroje, odkud je chce získat. Vývoj v západních ekonomikách je nedobrý a my jsme bohužel exportně orientovaní., tak nás to pak postihuje ještě podruhé, je to mix špatných vlivů," podotkla expertka.

Zasmála se ale nad otázkou Parlamentních Listů.cz jestli se tedy lidé "musejí povinně bát." „Není řešením, že se budeme bát. Je nutné si uvědomit, v čem žijeme a pak aktivně jednat. Vývoj v příštím roce bude velmi tristní, žádný kladný růst. Odhady ministerstva financí jsou kromě jiného naprosto nemorální. Četla jsem nyní prognózy, které nepočítají ani s nulou, ale už jdou do mínusu - právě kvůli české závislosti na exportu. Navíc tam je domácí poptávka úplně udušená. Já bych ten příští rok nějaký hezký proto neočekávala. Musíme se připravit na velmi nedobré časy, to ale neznamená, že se s tím musíme smiřovat. To není totéž," doplnila k tomuto bodu.

Praze by pomohl participativní rozpočet

Korupce je slovo, které nyní každý politik používá jako svou zbraň na hledání příčin odtoků peněz. Stejně tak i Švihlíková je přesvědčena, že se stále proti korupci bojuje málo.

„Já bych chtěla, aby zvláště v Praze bylo transparentní hospodaření, aby se mohl každý občan podívat na zakázky Prahy na webu, kde by bylo jednoduše vysvětleno, že město na konkrétní zakázku stanovilo taková a taková kritéria, vybralo toho konkrétního zájemce a zaplatilo mu tolik. Strašně by Praze pomohlo to, co se nyní zavádí v Bratislavě, tedy participativní rozpočet. Ve chvíli, kdy máte občanskou participaci, tak ta možnost, že se něco rozkrade, je mnohem nižší," zdůraznila ekonomka.

Odmítla ale, že by byla nějak velmi levicově zaměřená, přestože rozhovory hojně poskytuje komunistickým Haló novinám. „Mladá fronta Dnes se mne neptá, já odpovídám ale těm, co se mne ptají," zmínila k tomu.

Když už ale byla řeč o KSČM, Švihlíková uvedla, že zakazovat KSČM působit po 22 letech je velmi podivné.

„Zakazovat stranu, která dobrovolně předala moc, to je poněkud zvláštní tah. Nota bene 20 let poté, čemu říkáme převrat. Ta politika, nebo ty návrhy na zákaz KSČM jsou striktně konjukturální. Jde o to vnitřní problémy přetransformovat na nějakého vnějšího nepřítele. Je to politický folklór a oni ve vládě nejsou snad tak hloupí, aby nevěděli, že KSČM v té nynější podobě neporušuje žádná ústavní nařízení. A pokud se nepletu, bylo to několikrát prokázáno. Je to jen politická hra. Osobně si myslím, kdyby pravice neměla KSČM, tak by si nějakého nepřítele musela vymyslet. Nevím, na koho by svalovali ty hlouposti," uzavřela ekonomka.

Ilona Švihlíková vystudovala VŠE, dlouhodobě se věnuje souvislostem mezi ekonomikou a politikou a problematice společenských věd obecně. Zabývá se také daňovou problematikou. Netají se svými levicovými tendencemi, občas přispívá na web Jiřího Paroubka Vaševěc.cz.

Akce ProAlt:
 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…