Ministerstvo financí EU spíše nevznikne, míní Niedermayer

16.08.2011 22:40

Dočká se EU jednoho ministerstva financí a společné hospodářské politiky nebo dojde k zániku společné měny EURA? Bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer i ekonom a koordinátor pro zavedení eura v ČR Oldřich Dědek jsou přesvědčeni, že EURO bude zachráněno. Ekonom a politolog Petr Robejšek oponuje, že se to podaří jen tehdy, když společnou měnu opustí problémové státy.

Ministerstvo financí EU spíše nevznikne, míní Niedermayer

Společná evropská měna EURO se již nějaký čas potácí v problémech, především kvůli zadluženosti některých států EU. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy volají po hlubší integraci EU, podle jejich představ by měla vzniknout jednotná hospodářská vláda EU.

O tomto nápadu dnes v pořadu Události, komentáře České televize hovořili bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, ekonom a koordinátor pro zavedení eura Oldřich Dědek a ekonom a politolog žijící v Německu Petr Robejšek.

Co je to krach eurozóny? Ohrožení celé EU

Niedermayer i Dědek prohlásili, že evropští lídři vložili do záchrany EURA tolik finančního i politického kapitálu, že krach měny nedopustí. Niedermayer mimo to dodal, že politici, kteří mluví o rozpadu EURA, by měli domyslet, k čemu by tento scénář vedl. Podle bývalého viceguvernéra by to výrazně ohrozilo celou EU.

„Myslím si, že současná krize nepovede až ke vzniku společného ministerstva financí, ale nápad společných evropských dluhopisů by mohl fungovat," prohlásil Niedermayer s tím, že by to státy vedlo k uměřenosti v zadlužování.

Hrozí návrat do šedesátých let

Dědek k problému uvedl, že cesta návratu k národním měnám není nejlepší cestou. V konečném důsledku by nedošlo k ničemu jinému, než že by se jeden stát snažil tzv. přetrumfnout druhý, čímž by nakonec utrpěli všichni.

Ekonom Robejšek tvrdí, že eurozónu se podaří zachránit pouze v případě, že ji problémové ekonomiky opustí, protože problémové státy vědomě podváděly a dnes vydírají zodpovědné partnery v EU a vyžadují pomoc.

„Z historie víme, že podobné případy mluví proti dnešnímu úspěchu eurozóny. Horší řešení představuje snaha o zachování eurozóny v současném stavu a méně špatné je odepnout problémové státy. Politici dnes vyjídají kaši, kterou si sami navařili za posledních deset let své nečinnosti," uzavřel téma Robejšek.

Související:

Máme Klausovy dopisy Nečasovi. Odmítni euro, naléhal prezident

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…