NKÚ dostane čtvrt miliardy korun na nové sídlo

05.12.2012 13:25

V návrhu státního rozpočtu na příští rok bude vyčleněná částka 250 milionů korun na koupi nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Odhlasoval to sněmovní rozpočtový výbor při projednávání rozpočtu.

NKÚ dostane čtvrt miliardy korun na nové sídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Sněmovní rozpočtový výbor dnes při projednávání o státním rozpočtu nepřistoupil na pozměňovací návrh dvou poslanců ODS, kteří chtěli částku pro NKÚ buď snížit, nebo zcela přesunout do vládní rozpočtové rezervy, což žádal například poslanec Radim Jirout (ODS).

Mírnější požadavek pak navrhoval předseda výboru Pavel Suchánek – částku pro NKÚ žádal snížit o 150 milionů korun. Podle něj totiž prý stát už vlastní tolik budov, že je zbytečné kupovat novou. Uvedl také, že by v současném sídle zůstal nábytek a vybavení za 150 milionů korun, které by si úřad musel za stejnou částku pořizovat znovu.

Filip: Byl y to lapsus, úřad už vypsal soutěž

S návrhem nesouhlasili přítomní opoziční poslanci. Například Václav Votava z ČSSD argumentoval tím, že vládní dislokační komise úřadu nenabídla žádnou vhodnou budovu - komise nabídla jen budovy například v Jihlavě nebo Vyškově. Podle předsedy kontrolního výboru Vojtěcha Filipa by tak poslanci dostali úřad do neřešitelné situace, protože NKÚ už vypsal soutěž na pořízení nové budovy a nyní se zabývá došlými nabídkami.

Ani jeden z návrhů nakonec nezískal většinu hlasů.

Jak připomněla ČTK, úřad sídlí v pronajatých prostorách v budově Tokovo v pražských Holešovicích. Poslanci z kontrolního výboru již několik let tento pronájem kritizují jako předražený. Od počátku nájmu v budově Tokovo v roce 2007 k letošnímu 30. červnu zaplatil NKÚ na nájemném 398 milionů korun.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…