Na Bártu se chystá něco většího, než lživá výpověď Kočí. Polčák má tušení

09.01.2012 15:51

Vít Bárta zřejmě opravdu stane před soudem za údajné uplácení poslanců. V den, kdy policisté navrhli obžalování Bárty a rebela Škárky, ale server Aktuálně.cz vyrukoval se záznamem výslechu klíčové svědkyně, poslankyně Kristýny Kočí, na detektoru lži. Nedopadla nijak slavně.

Na Bártu se chystá něco většího, než lživá výpověď Kočí. Polčák má tušení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák při rozhovoru

Podle Stanislava Polčáka z TOP 09 proto musí mít detektivové ještě další trumfy v zásobě. Lídr Véček John ale upozorňuje na podivný způsob vyšetřování policie. Ignorovala prý výpověď třinácti svědků, kteří jasně slyšeli, jak se Kočí chystá udělat z půjčky poslancům úplatek.

Výsledky výslechu na detektoru lži sice nejsou v českém právu rozhodujícím faktorem pro verdikt soudu, nic to ale nemění na tom, že podle zjištění Aktuálně.cz Kristýna Kočí na detektoru lži během výslechu na policii v osmnácti otázkách z 96 položených údajně lhala. Šlo přitom a otázky zásadní pro celou kauzu údajného uplácení poslanců šéfem klubu VV Vítem Bártou.

Bez ohledu na tuto skutečnost policie v pondělí navrhla obžalovat Bártu z uplácení a jednoho z véčkařských rebelů, Jaroslava Škárku, z braní úplatků. Ten spolu se Stanislavem Humlem, dalším z odpadnuvších poslanců VV, výslech na detektoru lži zpochybňuje. Přístroj prý jde oklamat a je nepřesný.

SLEDUJEME kauzu: Peníze za mlčení ve VV

Škárkova logika: Kočí je věrohodná. Detektor totiž není důkaz

"Kdyby byla Kristýna Kočí nevěrohodná, tak by to policie nedala k soudu a případ by odložila," brání svou nezařazenou kolegyni poslanec Huml. S prací na detektoru lži nemá bývalý dopravní policista žádné zkušenosti, ani zprostředkované od kolegů z kriminální police. Kauzu údajného uplácení poslanců prý nesleduje, neboť s Věcmi veřejnými jej pojí jen krátká etapa jeho politické kariéry.

Fungování detektoru lži pak otevřeně zpochybňuje další z rebelů, Jaroslav Škárka, kterého se policie rozhodla obvinit ve stejný den jako Bártu. "Výpověď na detektoru Kristýnu Kočí v žádném případě neznevěrohodňuje. Není brána jako průkazná a je tam spousta ovlivňujících faktorů. Jako oficiální důkaz to neslouží ani pro policii. Kdyby byl navíc na detektoru sám Bárta, předpokládám, že by bylo lživých klidně i devadesát či sto procent odpovědí. Oceňuji odvahu Kristýny Kočí, že na detektor šla," uvedl pro ParlamentníListy.cz Škárka.

Třináctka nevyslechnutých svědků

Lídr VV Radek John nad postupem policistů ve světle nových skutečností ohledně výslechu Kočí na detektoru kroutí nevěřícně hlavou. V potaz prý vyšetřovatelé vůbec nebrali schůzku, která v nejtěžších dnech VV proběhla na Ministerstvu dopravy. "Karolína Peake se tam paní Kočí otevřeně zeptala, zda má v úmyslu vydávat půjčku od Víta Bárty za úplatek. Kočí dlouhou dobu mlčela a odvětila, že by se to tak dalo mediálně interpretovat. Nikdy na to nezapomenu," uvedl pro ParlamentníListy.cz John.

Bez ohledu na detektor je prý právě tato věta KK, pronesená před třinácti svědky, pro vyšetřování rozhodující, tvrdí John. Přesto policie jediného z těchto svědků nepředvolala. "To je velmi nestandartní postup. Nepředvolali ani mě, byl jsem jen u předběžného výslechu. To, co jsem vám právě řekl, ve spisu není. Copak je možné, aby policie vynechala takto důležitá svědectví, respektive přiznání Kočí před tolika svědky," ptá se John s odkazem na fakt, že zatímco na detektorem zpochybněné výpovědi rebelující poslankyně policisté chápou jako zásadní, Bártově verzi jednoduše neuvěřili.

Policisté toho mohou mít na Bártu víc

"Podle českého práva na detektoru nelze prokazatelně lhát, právo totiž detektor nebere jako důkaz," říká k věrohodnosti Kočí poslanec a známý tvrdý kritik Véček Stanislav Polčák (TOP 09). Ať už Kočí podle Aktuálně.cz lhala i v zásadních otázkách, jde podle Polčáka pouze o doplňkový důkaz. "Na její výpověď to sice nevrhá dobré světlo, nicméně ona sama uvedla, že na jisté nahrávce účelově lže, takže pro mě ten výsledek není až takovým překvapením," uvedl pro ParlamentníListy.cz Polčák. Výsledky výslechu na detektoru ale podle poslance a původní profesí právníka ukazují na jeden zajímavý detail. Je prý nepravděpodobné, že by vyšetřovatelé postavili žalobu proti Bártovi na takto zpochybněné výpovědi. "Nemohu to posoudit bez prostudování spisu, ale předpokládám, že tam budou i jiné, podstatnější důkazy," říká Polčák. To ostatně odpovídá i tajemnému tvrzení Kočí, která před několika měsíci ke kauze poznamenala, že má "v sejfu" uložené ještě další důkazy.

Bylo to dlouho a byla jsem pod tlakem, říká Kočí

Nejzajímavější je ale vyjádření samotné Kočí. Podle ní fakt, že výsledky detektoru získali novináři, zatímco jí odmítla policie ten samý materiál poskytnou, je důkazem, jak se Vít Bárta snaží zastavit celý proces. Podle poslankyně prý navíc detektor nevyhodnotí nikdy odpovědi jako stoprocentně pravdivé či lživé. "Já sama jsem se jako jediná z aktérů vyšetření podrobila i s rizikem, že se uskutečnilo po velmi dlouhé době od samotného uplácení. Po celou dobu jsem také byla pod extrémním mediálním tlakem, což jsou faktory výrazně ovlivňující vyšetření," uvedla k celé věci pro ParlamentníListy.cz poslankyně.

Neodhalí lež, jen neupřímnost či nejistotu

Fyziodetekce, tedy vyšetření na detektoru lži se provádí pouze se souhlasem dané osoby. Z hlediska četnosti požadavků je fyziodetekce nejčastěji vyžadována u násilné trestné činnosti, např. u trestných činů jako je vražda, ublížení na zdraví, pohlavní zneužívání, znásilnění, loupež, vydírání aj. Méně požadavků je u majetkové trestné činnosti, u trestných činů krádež, zpronevěra, podvod aj. Detektoru lži se v loňském roce podrobilo bezmála sto osob. Otázky jsou formulovány tak, aby na ně mohla vyšetřovaná osoba odpovídat „ano“ nebo „ne“. 

Využívají se dva přístroje. Digitální polygraf (detektor lži) snímá a zaznamenává čtyři fyziologické hodnoty – dechové mechanismy, kožní odpor, tlak krve a tepovou frekvenci. Druhým přístrojem je hlasový analyzátor, který snímá a zaznamenává výskyt stresu v hlasu vyšetřované osoby. Na výstupech z obou přístrojů se vyhledávají  tzv. symptomy lži, což jsou znaky typické pro nepravdivou odpověď, které se poté přiřazují k jednotlivým otázkám. Výsledkem vyšetření na detektoru lži není konstatování, že vyšetřovaná osoba na položené otázky lhala, jak bývá mnohdy v médiích nesprávně uváděno, ale podrobnou analýzou všech pěti sledovaných hodnot lze pouze určit, zda k dotazu ještě něco tají nebo odpovídá neupřímně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…