Nabídka pro "brzdu" Dienstbiera. Sněmovna za dobré chování

25.10.2010 18:41

Poslanecká lavice výměnou za ukončení rebelství. S takovou nabídkou by podle zdroje ParlamentníchListů.cz měli pražští sociální demokraté přijít za svým pražským volebním lídrem Jiřím Dienstbierem. On sám ale prý takovou nabídku rozhodně odmítne.

Nabídka pro "brzdu" Dienstbiera. Sněmovna za dobré chování

Povolební vyjednávání o možné koalici na pražském magistrátu zřejmě spěje k variantě ODS-ČSSD. Scénář se rozhodně nelíbí pražskému volebnímu lídrovi sociálních demokratů Jiřímu Dienstbierovi. Podle zdroje, dobře obeznámeného se zákulisím vyjednávání ale ČSSD našla způsob, jak svého rebela zpacifikovat.

Mandát za mlčení

„Existuje scénář, podle kterého by se šéf pražské organizace ČSSD Petr Hulinský vzdal svého poslaneckého mandátu, čímž by přišel na řadu právě Dienstbier. Hulinský by tak získal volné ruce a klid k uzavření magistrátní koalice s ODS, která Jiřímu zásadně vadí," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj, který si nepřál být jmenován.

Dienstbier, který na pražské sněmovní kandidátce zaujímal původně deváté místo, se na post prvního náhradníka v Praze dostal díky kroužkování. V případě rezignace Hulinského by tak logicky putoval do sněmovny. „Ano, o tomto scénáři se otevřeně hovoří," potvrdil ParlamentnímListům.cz další nejmenovaný člen pražské ČSSD.

Jaká nabídka? Dienstbier je příliš slabý

Podle jiného zdroje ale Hulinský Dienstbierovi podobnou nabídku nedá. „O rezignaci hovořil pan Hulinský neoficiálně už těsně po volbách. A je možné, že to udělá. Dienstbier pak půjde do sněmovny tak jako tak. Nicméně jeho pozice v rámci pražské organizace strany je tak slabá, že se na něj při jednání s ODS nemusí nikdo ohlížet," uvedl zdroj.

Dienstbier: Zkusit to mohou, u mě nepochodí

Sám Dienstbier by prý na něco takového nepřistoupil. „To, že jsem první v pořadí náhradníků, je fakt. To, že se mi nelíbí možnost magistrátní koalice s ODS, ve které by byli někteří členové bývalé rady, je také pravda. Ale pokud by za mnou někdo přišel s nabídkou poslaneckého mandátu výměnou za to, že už budu hodný, o tom jsem zatím neslyšel. Pokud by se tak stalo, rozhodně u mě nepochodí, ke změně postoje by mě nepřesvědčil," řekl Dienstbier ParlamentnímListům.cz. Vyjádření pražského šéfa ČSSD Petra Hulinského se ParlamentnímListům.cz získat nepodařilo.

Budou se muset zodpovídat celé ČSSD

„Já pevně doufám, že nikoho z pražské organizace nic takového jako kupčení s mandáty ani nenapadne. Poškodilo by to pozici ČSSD v Praze, která je vzhledem k volebnímu výsledku velmi dobrá," řekl ParlamentnímListům.cz středočeský hejtman David Rath. Dienstbier podle něj má za sebou vedení celé sociální demokracie. „A to vedení má celou řadu možností, jak zabránit koalici ODS a ČSSD. Nejtvrdší by byla varianta usnesení, které by takovou koalici pražské ČSSD přímo zakázalo," uvedl Rath. Pokud prý jeho pražští kolegové dají přednost prebendám a milionům před dobrou pověstí strany, budou se za to muset zodpovídat celé ČSSD.

Pražská ODS i ČSSD trvá na svém

Hlavní tváři pražské volební kampaně socialistů Dienstbierovi vadí především někteří dosavadní radní z ODS, kteří by se v případě uzavření oranžovo-modré koalice mohli dostat zpět do funkcí. Často citovaná jména Rudolfa Blažka a Milana Richtera jsou překážkou i pro volebního lídra TOP 09 Zdeňka Tůmu. Při prvních jednáních s ním naznačil jeho protějšek z ODS Bohuslav Svoboda, že by zmíněné radní pro úspěch koalice s TOPkou neváhal „obětovat".

Kromě volebních lídrů Svobody a Dienstbiera ale uzavření staronové koalice nevadí v  pražských buňkách ODS a ČSSD v zásadě nikomu. V tomto duchu se vyjádřili jejich šéfové Petr Hulinský a Boris Šťastný v nedělních OVM, přičemž ale připustili i pokračování vyjednávání s TOP 09, která je v Praze vítězem voleb.  

Hulinský v OVM nechtěl přímo říci, že by šli do koalice s ODS i přesto, že volební lídr ČSSD prohlásil, že pokud taková koalice vznikne, on se jí účastnit nebude. „Důležitější jsou jednoznačně programové návrhy. A navíc je to na volených orgánech, jak rozhodnou," naznačil neurčitě Hulinský.

"Je to naše věc, s kým sestavíme koalici. Rozhodně si do toho nenecháme hovořit od stranických orgánů. S grémiem samozřejmě jednat budeme, ale konečné rozhodnutí je jen na nás," uvedl Boris Šťastný k tomu, že by do koalice na pražském magistrátu mohlo zasahovat vedení ODS z Polygonu. To ostatně ani zasahovat nechce. Předseda strany Petr Nečas se nechal slyšet, že do povolebního vyjednávání pražským straníkům mluvit nehodlá.

Související:

  • Němcová se hrozí velké koalice v Praze. V Ústí už je
  • Tůma musí pronájem bytu vysvětlit, žádá Šťastný
  • Tůma nakonec být primátorem nemusí
  • Šťastný u Moravce: Vyprošuji si vejlupky z ODS, tak rozhodli občané
  • ODS Praha 2 se ohradila proti formě nominování Blažka
  • Velká koalice v Praze? ODS a ČSSD začínají vyjednávat
  • Jandák o koalici: Radši se spojí s ďáblem a budou smrdět sírou 
  • ČSSD a TOP 09 v Praze hledaly průniky volebních programů
  • Hulinský: Příjmy mám milionové, ale dal jsem půl milionu spastikům
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Mašek

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…