Nečas chce finanční ústavu. Kvůli Dobešovi brojí proti TOPce

01.01.2012 11:56

Přijetí finanční ústavy, která by bránila dalšímu zadlužování Česka, považuje premiér Petr Nečas za základ dalších reforem, jež chce v roce 2012 se svou vládou prosadit. V rozhovoru pro iDNES.cz vytkl také TOP 09, která vyzývá k odchodu ministra školství Josefa Dobeše, že není v pozici kádrováka jeho vlády.

Nečas chce finanční ústavu. Kvůli Dobešovi brojí proti TOPce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

 

"Potřebujeme pokračovat ve stabilizaci veřejných financí, to znamená v dalších reformách. Chceme omezit prostor pro korupci. A také reagovat na ekonomickou situaci, která může vzniknout kolem nás a může mít dopady na českou ekonomiku. Musíme tyto věci zvládnout tak, abychom minimalizovali dopady na občany České republiky," uvedl v rozhovoru pro server iDNES.cz Nečas.

 "Za základní reformní krok považujeme právě přijetí finanční ústavy nebo takzvané protidluhové brzdy. Ještě před rokem a půl, když ODS tuto myšlenku vnesla na politickou scénu, byla za ni vysmívána. Dnes je to hlavní proud uvažování v celé Evropské unii a my jsme přesvědčeni, že finanční ústava je důležitý krok,který přispěje ke stabilizaci veřejných financí," doplnil premiér.

 

Ten se v rozhovoru zároveň vymezil vůči snahám TOP 09 vystrnadit šéfa  školství Josefa Dobeše (VV) z vedení resortu. "Nejde o to, jestli pan Dobeš ve vládě vydrží, nebo nevydrží. Konec konců jako u kteréhokoli jiného ministra, včetně ministra financí, jde o to objektivně zhodnotit práci toho či onoho člena vlády, zda udělal někde chybu, nebo ne. V prvé řadě se mají řešit tyto věci za jednacím stolem. TOP 09 není v postavení jakéhosi kádrováka této vlády," řekl v rozhovoru premiér.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…