Nečas exkluzivně k 28. říjnu: Inspirací je Antonín Švehla a Milan Hodža

27.10.2010 19:56

V předvečer výročí vzniku Československé republiky odpověděl premiér Petr Nečas ParlamentnímListům.cz na dotaz, kterého z politiků éry let 1918-1938 považuje za svůj vzor.

Nečas exkluzivně k 28. říjnu: Inspirací je Antonín Švehla a Milan Hodža

„Nebudu zmiňovat jako vzor T.G. Masaryka. Bylo by to klišé," konstatoval v úvodu svého vyjádření předseda vlády.

„Inspirativní i pro dnešní dobu byla politika Antonína Švehly. Podílel se výrazně na vzniku a podobě československé ústavy. Jeho vlády představovaly pravicovou, věcnou a odpovědnou správu státu," vyznal se premiér v den, kdy Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu, kterým chce jeho koaliční vláda nastoupit cestu k postupnému vyrovnání veřejných financí.

Antonín Švehla byl předsedou Republikánské strany zemědělského a malorolnického lidu, tzv. Agrární strany. Třikrát byl předsedou vlády a jeho jméno bylo zvažováno mezi kandidáty na prezidentský úřad. On sám však roku 1927 kandidaturu na post nejvyšší odmítl a podpořil T. G. Masaryka.

Hodža předvídal poměry ve střední Evropě
Nečas za svůj prvorepublikový vzor považuje i dalšího agrárníka, předsedu poslední politické vlády před zánikem prvorepublikového Československa Milana Hodžu.

„Jednou z jeho myšlenek bylo vytvoření jakési volné demokratické konfederace středoevropských států. Viděl v tomto řešení nejen možnost dalšího ekonomického posílení, ale i řešení tehdejších národnostních problémů. Jako první také přicházel s myšlenkou, že silným spojencem tohoto evropského uskupení mají být právě Spojené státy. Předjímal tak vlastně v předstihu padesáti let současnou orientaci středoevropského prostoru," uzavřel dnešní premiér.

Státní svátek vzniku Československé republiky si ústavní činitelé ve čtvrtek připomenou nejprve poledním shromážděním v Pantheonu Národního muzea. Večer pak prezident republiky Václav Klaus za účasti vlády, členů obou komor Parlamentu a pozvaných hostů ve Vladislavském sále Pražského hradu přednese projev a předá státní vyznamenání.

K tématu:
Klaus vyznamená vězně komunismu a signatáře D.O.S.T. Vlčka
Knížák si půjde na Hrad pro medaili, doprovodí ho Jágr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…