Nemocnice chtějí dát pojišťovnám vlastní smlouvy. Ty to ale odmítají

12.12.2012 17:04

Pojišťovny prý nechtějí jednat o návrhu Asociace českých a moravských nemocnic na nové smlouvy o úhradách péče. Úhradová vyhláška, kterou nabídly pojišťovny, podle nemocnic totiž nezajistí platby pro některá zařízení. Proto chtějí samy předložit nové smlouvy o péči.

Nemocnice chtějí dát pojišťovnám vlastní smlouvy. Ty to ale odmítají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

Dosud se mělo za to, že péče o pacienty by měla v nemocnicích probíhat jako dosud, a to i v případě, že se pojišťovny a nemocnice do konce roku nedohodnou. Jenže výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala přišel s tím, že návrh od pojišťoven je koncipovaný tak, že by se úhrada oproti roku 2011 měla od pojišťoven snížit minimálně o dvě procenta u lůžkové péče, o šest procent u ambulantní péče a o pět procent u lůžek následné péče.

Fiala proto soudí, že takto položené mantinely nemocnicím způsobí ekonomické potíže.  

„Když k tomu připočteme inflaci za dva roky šest procent inflace, tak to je v podstatě přes deset procent pokles úhrady. Takový pokles úhrady nebyl od roku 1992,“ řekl pro Český rozhlas (ČRo) Fiala.  

Naše smlouvy upraví péči odpovídající krajům
 

„Situace je napjatá a zbývá deset pracovních dnů do konce roku. Proto naše asociace předloží zdravotním pojišťovnám náš návrh smlouvy, jenom minimálně upravený proti návrhu zdravotních pojišťoven. Ten umožní za prvé překlenout stav nedohody a za druhé upravit ty smlouvy, aby rozsah a struktura péče odpovídaly jednání v jednotlivých krajích. Jde o získání času,“ podotkl Fiala k tomu, že absence smlouvy mezi nemocnicemi a pojišťovnou by ale byl vážný problém.

Podle něj  zdravotní pojišťovny navíc smlouvy připravovaly dlouho. „Obdrželi jsme první smlouvy před deseti dny a návrhy od některých pojišťoven nemáme ani teď,“ zdůraznil Fiala. Podle něj právě proto řada nemocnic odmítla smlouvy podepsat.

Pojišťovny ale s takovou formulací nesouhlasí. Podle zástupců pojišťoven se na nových smlouvách  dohodlo už 133 ze 158 nemocnic. To ale Fiala popírá. „Podle jeho informací ze 129, které jsou v Asociaci českých a moravských nemocnic, podepsaly pouze dvě a z krajských nemocnic žádná,“ uvádí rozhlas.

Podle zjištění rádia navíc pojišťovny o návrhu nemocnic jednat nechtějí. Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka už totiž není na další vyjednávání čas.  

„Zákon umožňoval oběma stranám vyvolat dohodovací řízení o rámcových smlouvách, v tuto chvíli to je bezpředmětné. Jednáme o připomínkách jednotlivých zdravotních zařízení, případně zřizovatelů, věřím tomu, že drtivá většina těch vztahů bude do konce roku zvládnuta,“ řekl pro Čro Gajdáček.  
 

Náměstek: Nic se neděje, vždyť se dohodnou
 

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek ale věří, že se obě strany nakonec dohodnou. Kvalita péče o pacienty by podle něj v případě, že se nemocnice a pojišťovny nedohodnou do konce roku, neměla být ohrožena. Situace prý není tak úplně nová a už v minulosti byly smlouvy uzavírány i v průběhu roku.  

„Je potřeba zdůraznit, že o úhradách jako takových rozhoduje z části ta vyhláška, ochota nemocnice dohodnout se s pojišťovnou na systému úhrad, a dodatky úhradové byly vždy uzavírány až nejdříve v průběhu prvního čtvrtletí nejdříve,“ dodal k tématu Nosek.









 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…