Novotný: Pozor na trojského koně ve zdanění hazardu

25.12.2011 8:28

Trojský kůň ve zdanění hazardu. Tak komentuje Josef Novotný výsledek práce poslanců, kteří po senátní úpravě s velkou slávou zavedli údajně přísnější podmínky pro loterijní společnosti. Nově by se měly prostředky rozložit mezi stát a obce, těm by pak zůstaly i poplatky z jednotlivých přístrojů. Právě v nich je ale podle Novotného schovaný způsob, jak odvody z výnoslů hazardu značně "zlevnit."

Novotný: Pozor na trojského koně ve zdanění hazardu
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslanec za VV Josef Novotný

Obce dosud měly mít z hazardu důležitý příjem v podobě poplatku 20 tisíc korun za jeden výherní přístroj ročně. Vedle toho se debatovalo, v jakém poměru peníze rozdělit státu a obcím. Právě tato diskuse ale podle kuloárních informací vedla ke schválení pro hazard výhodného modelu, který zachovával část prostředků jdoucích na obecně prospěšné věci pod kontrolou nadací zřizovaných loterijními společnostmi. Proto museli zasáhnout senátoři, kteří jako poslední ješště mohli normu opravit, což také udělali. Výsledek se ale velice nelíbí poslanci VV Novotnému. Hazard prý opět bodoval.

Jak ušetřit na poplatku? Jednoduše vypnout

"Koaličně dohodnutých dvacet tisíc korun řočně za jedno výherní zařízení je pryč. Miroslav Kalousek šel do Senátu z pověření K9 a bez našeho vědomí tam s ČSSD vyjednal nějakou podivnou dohodu. V jedné části zákona je tak stanovena cena 55 korun za automat a den. To je 20.075 korun ročně. V jiné části zákona se pak ale stanoví, že tím dnem se rozumí den, kdy je automat v provozu," vysvětluje Novotný zásadní kličku, či jak říká, trojského koně v zákoně.

Poslanec Novotný, dlouhodobě bojující proti hazardu, má prý informace, že firmy provozující automaty dokážou nenápadné formulace v zákoně využít. Zejména elektronické výherní přístroje prý už dnes umí fungovat v režimu standby, kdy automat na první pohled pracuje a láká tak gamblera, spustí se ale doopravdy až ve chvíli, kdy do něj hráč vhodí peníze.

Další bonus je odklad o rok

"Mám to přímo z hazardních společností. K prezidentu Klausovi tak jdou v podobě zdanění hazardu dva trojští koně. Kromě 55 korun za den provozu je to ještě skutečnost, že prezident vzhledem k aktuálnímu dění asi nestihne normu podepsat před 1. lednem. Díky tomu se podle nového modelu začne danit až v roce 2012. Což je opět obrovská úleva pro kapitány českého hazardu," říká Novotný. A varuje že pokles příjmu ze zdanění bude značný. Z původních předpokládaných 2,2 miliardy korun klesne vybraná částka podle jeho odhadu asi na 600 milionů.

Poslanec tvrdí, že pro normu hlasoval "se skřípěním zubů" stejně jako velká část poslanců VV. Dobojováno na poli hazardu ale podle něj definitivně není. Ani šéf poslaneckého klubu Véček Vít Bárta netvrdí, že zákon je podle představ Věcí veřejných. „Považujeme za velmi smutné, že stát bude ochuzen o více než miliardu korun,“ uvedl. S předsedou poslaneckého klubu ODS prý dohodl, že po Novém roce obě strany vyvolají koaliční jednání s ministrem financí Kalouskem, a pokusí se "zásadní chybu, která státní pokladnu připravila o miliardu korun" urychleně napravit. "Proč se Sněmovna stává takovouhle lobbistickou žumpou, která takto s hazardem neustále licituje a neustále není schopna překonat pupeční šňůru s hazardem," zeptal se Novotný svých kolegů během jednání ve sněmovně.

Senátor ČSSD: Tohle nechám prohlédnout právníky

Středočeský krajský radní a senátor Marcel Chládek pro ParlamentníListy.cz přiznal, že spolu s některými kolegy normu, zavádějící nový model zdanění hazardu, nestihl prostudovat detailně. Hlasoval tedy na základě doporučení kolegů. "Určitě to nechám prostudovat právníkem. Také prostřednictvím našeho senátorského klubu požádám o spolupráci legislativní specialisty Senátu. Pokud tam takovou možnost snížit příjem státního rozpočtu najdeme, pak rozhodně musíme zákon upravit," slibuje Chládek.

Příjem obecních rozpočtů, které by možností vyřadit část přístrojů v hernách na nějakou dobu trpěly nejvíce, chce senátor a středočeský krajský radní bránit za každou cenu. "I proto, že by zřejmě následovaly plošné zákazy ve většině českých měst a obcí, pokud by tam zmizela finanční motivace radnic hazard částečně povolit," uvedl senátor.

Úpravu přijatého modelu zdanění hazardu Senátem iniciovala samotná vládní koalice. V tom, co mnozí poslanci označují jako zmatek v podaných pozměňovacích návrzích totiž nakonec prošla verze, přiznávající třetinu odvodů z výnosu hazardu do kompetence loterijních společností, které je měly prostřednictvím za tím účelem zřízených nadací rozdělit potřebným. Nově, po senátorském zásahu, připadnou peníze z hazardu jen státu a obcím. Ty dostanou konkrétně čtyři pětiny částky odvedené z výherních automatů a 30 procent z jiných druhů hazardu, například kurzového sázení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…