O zklamání z politiky a nástupci Bendovi. Zpověď vítěze z Nagana Šlégra

18.06.2013 9:14

Ukázal záda politice a vrací se zpět k hokeji. Zatýkání na Úřadu vlády a prvotní reakce premiéra Petra Nečase pro něj byly prý posledními hořkými kapkami. Svého nástupce Petra Bendu, jehož někteří označují za kmotra sociální demokracie, hodnotí jako pracovitého a rovného člověka. To sdělil ParlamentnímListům.cz vítěz olympiády z Nagana Jiří Šlégr.

O zklamání z politiky a nástupci Bendovi. Zpověď vítěze z Nagana Šlégra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Šlégr

„Uvažovat o tom, že odejdu z politiky, jsem začal, když Litvínov postoupil do play off a začal jsem v něm trénovat. Přišel jsem do kabiny a pocítil strašnou touhu vrátit se do sportovního prostředí,“ říká vítěz ze zimních olympijských her v japonském Naganu v roce 1998 Jiří Šlégr s tím, že ale nechtěl zklamat lidi, kteří jej zvolili. Nicméně prvotní reakce členů ODS na hromadné policejní zatýkání i v jejich řadách ho přesvědčila, že už nemá v Poslanecké sněmovně co dělat.

Politika lidem neprospívá

„Za tři roky jsem toho v Poslanecké sněmovně zažil hodně. Hned po volbách se tato vláda nazývala rozpočtově zodpovědnou a bojovnicí s korupcí a pak tam člověk viděl jednu korupční kauzu za druhou. Když se jen podíváme na to, kolik bylo vyměněno ministrů. Asi nejvíc ze všech vlád. Poslední tečkou pro mě bylo zatýkání ÚOOZ na úřadu vlády. Nečas to dlouho omlouval a koaliční poslanci mu k tomu ještě tleskali. To bylo smutné. Politickou zodpovědnost vyvodil až pozdě. Nabyl jsem prostě dojmu, že momentální politika lidem rozhodně neprospívá,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz

Šlégr své působení v Poslanecké sněmovně nebere jako prohru. Je jen z politiky zklamán a myslí si, že se zavčas rozhodl odejít. „Chodím mezi normální lidi a slyším, co říkají. Když to politik neslyší a razí si pořád to své, tak je to špatně. Když se podíváme na to, že byl do sněmovny vytažen nepravomocně a později už pravomocně odsouzený člověk jen proto, aby prošlo jedno hlasování, tak je to pro mě neférové vůči lidem, kterým bychom měli sloužit. To se ale neděje. Fakt, že nelze vyhovět všem, je pochopitelný. Nicméně je nelze přehlížet. Když je devadesát procent lidí proti nějakému rozhodnutí a nám je to jedno, tak je situace špatná,“ podotkl Jiří Šlégr.

Je Benda kmotr?

„To bývalo,“ řekne nyní Šlégr, když je osloven titulem poslanec. Svůj mandát složil minulý pátek. Společně s Jiřím Paroubkem nicméně před necelými dvěma lety založil politickou stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21). „S Jiřím Paroubkem jsem mé rozhodnutí samozřejmě konzultoval. Vždyť je předsedou strany, kde jsem místopředsedou. Byl to on, kdo mě do politiky přivedl. Bavili jsme se o tom, snažili se najít nějakou cestu, abychom nikoho moc nezklamali. Nedávno však i on řekl, že mám pravdu, a že to nemá smysl. Přímo mi řekl, že se mi nediví. A proto jsem se rozhodl, že složím mandát,“ vysvětlil.

Po jeho odstoupení z funkce by měl do Poslanecké sněmovny přijít kontroverzní ústecký politik Petr Benda, další z místopředsedů LEV 21. Dříve byl často označován za kmotra sociální demokracie a kritizován za nábor takzvaných mrtvých duší, aby měl dohled nad personální politikou ČSSD. „Prokazatelně víme, kdo je Petr Benda, s kým udržuje kontakty, známe historii jeho podnikání. Pokud by poslanecký mandát vážně přijal, pak by to bylo jednoznačné vysmívání se občanům,“ bije na poplach komunální politik Věcí veřejných Josef Suchý.

Vyhrát s Litvínovem

„Za sebe mohu k panu Bendovi říct, že je pracovitým člověkem a vždy, co řekl, to dodržel. Vůči mně i vůči straně. Nerad bych to rozpitvával. Čas ukáže, jestli bude jeho poslanecké účinkování dobře či špatně,“ sdělil k tomu Jiří Šlégr, jehož dnešní cíl je jediný. „Vyhrát s Litvínovem titul mistra extraligy a je mi jedno, jestli tam budu jako funkcionář, hráč, trenér. Budu dělat vše proto, aby se to v Litvínově povedlo. Mám k mančaftu a tamnímu hokeji citový vztah,“ dodal.

Účast v tuzemské politice v něm prý zanechá smutné vzpomínky. „Věděl jsem, že politika není populární záležitost. Šel jsem do ní pomoci sportu. Předpokládal jsem, že sociální demokracie vyhraje volby, bude vládnout a podmínky pro sport se u nás budou měnit k lepšímu. To, že se tak nestalo, rozhodla následně ustanovená vládní koalice. Neměl jsem růžové brýle, že je to krásné řemeslo a zanechá to ve mně pozitivní stopu. Když jsme se ale dostali tak daleko, že vidíme jednotlivá provinění ministrů, jejich závažné kauzy, a pořád se nic neděje, ale tváříme se, že je vše v pořádku, tak to ve mně zanechává smutné vzpomínky,“ zakončil svou zpověď Jiří Šlégr a doplnil lakonické: „To je život!“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…