Ondřej Kosina: Mnohonásobný obrat k Rusku?

28.11.2016 15:48

Politický vývoj a volební výsledky v některých evropských státech jistě přispěly k dobré náladě v Kremlu. Když odhlédneme od dění za oceánem, kde byl zvolen prezidentem republikán Donald Trump nakloněný normalizaci vztahů s Moskvou, k orientaci na Rusko se hlásí i čerstvě zvolení prezidenti Bulharska a Moldavska. Dobré vyhlídky ohledně získání nových spojenců pro V. Putina představují i budoucí volby hlav států ve Francii, Německu a Rakousku. Staré rusofobní elity tak v roce 2017 vystřídají politici s pozitivním vztahem k ruskému medvědovi.

Ondřej Kosina: Mnohonásobný obrat k Rusku?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dvouhlavá orlice, znak Ruska

Bulharský prezident sice podle ústavy nedisponuje velkými pravomocemi, ale vítězství opozičního kandidáta zde povede ke změně vlády. Pravicový premiér Bojko Borisov již v reakci na zvolení třiapadesátiletého levicového generála letectva Rumena Radeva oznámil, že podá demisi. Předčasné volby tak mohou k moci vynést socialisty spřízněné s novým prezidentem. Borisov pochopil, že v bulharské společnosti došlo k zásadní změně nálady, když vládní proevropská kandidátka Cecka Cačevová zaostala za vítězným Radevem o téměř 23 % hlasů.

Bývalý komunista a současný socialista Igor Dodon jako čerstvě zvolený moldavský prezident oznámil, že jeho první zahraniční cesta povede do Moskvy. V listopadu 2012 umístil na svůj facebookový profil fotografii, na níž má oblečení záplatované ruskou vlajkou, což mu vyneslo obvinění z rusofilie. Jeho ambicí je prostřednictvím federalizace znovu sjednotit separatistické Podněstří s Moldavskem, což nepůjde jinak, než dohodou za pomoci ruské mediace. S Ruskem rovněž hodlá uzavřít dohodu o strategickém partnerství zahrnující ekonomickou, sociální a politickou spolupráci.

Primárky francouzské pravice před prezidentskými volbami překvapivě ovládl bývalý konzervativní premiér F. Fillon, který má blízko k V. Putinovi. Patří mezi čestné hosty Valdajského klubu, což je analytické fórum zaměřené na aktuální otázky mezinárodní politiky, založené s cílem zlepšit obraz Ruska v zahraničí. Fillon několikrát zdůraznil, že Paříž by měla usilovat o bližší vztahy s Moskvou. Průzkumy preferencí dlouhodobě naznačují, že vzhledem k extrémní neoblíbenosti socialistického prezidenta F. Hollanda se do druhého kola dostane kandidát konzervativní pravice (může jím být právě Fillon) a předsedkyně nacionalistické Národní fronty Marine Le Penové, která se svou náklonností k Rusku netají. Francii tak na jaře pravděpodobně čeká souboj dvou proruských kandidátů.

Opakované prezidentské volby čekají 4. prosince Rakousko, kde je favoritem politik nacionalistické FPÖ Norbert Hofer a v únoru 2017 Německo, kde by po dohodě dvou největších stran CDU-CSU a SPD mohl parlament zvolit sociálně demokratického ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Ačkoliv jsou výše zmínění politici z opačných pólů politického spektra, spojuje je právě vstřícnost vůči Rusku. Kromě Francie, kde je poloprezidentský systém a hlava státu má silné postavení, funguje ve většině evropských republik systém parlamentní s prezidentem jako reprezentativní postavou s nepříliš rozsáhlými pravomocemi. Přesto volba kandidátů nakloněných spolupráci s Moskvou není nevýznamná a může přispět k uvolnění napětí a postupnému zrušení protiruských sankcí, které neprospívají nikomu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…