Paroubek v místech, kde stříleli na Klause: ČSSD oslabuje, SPOZ už je za zenitem. Teď nastoupíme

17.04.2013 20:13

REPORTÁŽ Na obnovu po ničivých povodních se přijel podívat do severočeské Chrastavy Jiří Paroubek. Sám má s velkou vodou zkušenosti. V době, kdy živly ohrožovaly Prahu, byl ekonomickým náměstkem primátora. Vyjádřil se i k v současnosti probíraným sKartám a krizi v Ústavu pro výzkum totalitních režimů. „Jediným smyslem sKaret je, aby si někdo vydělal. Nic nepřináší, projekt je špatně připravený, politicky neuvážený a nesmyslný," sdělil.

Paroubek v místech, kde stříleli na Klause: ČSSD oslabuje, SPOZ už je za zenitem. Teď nastoupíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek před sněmovnou

Ústav pro výzkum totalitních režimů byl podle něj založen jako tlustý klacek na českou levici. A nyní se karta obrací. „ČSSD zřejmě došla k názoru, že ho zapojí do svých služeb. Stejně jako předtím pravice," zmínil. Proto je podle něj nejlepší ho zrušit. „Bádání pod kuratelou politiků není dobrá cesta. Historickou vědu ať dělá Historický ústav pro soudobé dějiny," konstatoval.

Na svém facebookovém profilu se Paroubek vyjádřil i k současné ekonomické situaci. "Letos bude hůř, trend míří nadále dolů," vypozoroval z nejnovější makroekonomické předpovědi ministerstva financí. „Pocítíme to všichni. Propadne se spotřeba domácností, zvýší nezaměstnanost," uvedl.

Demonstrace proti sKartám

Vládní koalice právě řeší roztržku ohledně takzvaných sKaret. Jejich odpůrcem je i Jiří Paroubek. „Zrovna jsme řešili ve vedení strany, že bychom měli zorganizovat demonstraci před ministerstvem práce a sociálních věcí, aby ministryně tento projekt rychle ukončila. Zatím stojí 300 milionů a nezůstane jenom u této částky. Smysl projektu byl jenom, aby si někdo vydělal. Nic nepřináší a navíc je špatně technokraticky připravený, politicky neuvážený a věcně nesmyslný," ohodnotil pro ParlamentníListy.cz.

Provádět vědecký výzkum pod politickou kuratelou se nedá

Paroubek se vyjádřil i k dalšímu žhavému tématu, krizi v Ústavu pro výzkum totalitních režimů. „Založil ho tehdejší ministr vnitra Ivan Langer jako tlustý klacek na českou levici. Což se například projevilo před prezidentskou volbou v roce 2008, kdy na tehdejšího poslance Snítilého vyšťourali, že byl spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky. Načež on pak volil Václava Klause. Bez jeho hlasu by asi nebyl zvolen prezidentem," upozornil.

„Provádět vědecký výzkum pod politickou kuratelou se nedá. ČSSD zřejmě nyní došla k názoru, že když má většinu v Senátu, zapojí ústav do svých služeb. Chce dělat něco úplně stejného jako předtím pravice," vypozoroval. „Za takovýchto okolností nemá smysl za ústav utrácet ročně 160 milionů. Daly by se využít smysluplnějším způsobem. Historickou vědu ať dělá Historický ústav pro soudobé dějiny, kde je spousta kvalifikovaných historiků. Bádání předhodit politikům, není dobrá cesta. Proto si myslím, že by bylo dobré, aby ten ústav zmizel," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér.

Společná povodňová zkušenost

Do Chrastavy přivábila Jiřího Paroubka zvědavost nad tím, jak se městečko vypořádalo s ničivou povodní v srpnu 2010. „Sám mám povodňovou zkušenost. Když velká voda zasáhla Prahu, byl jsem náměstkem primátora pro oblast financí a řešil jsem povodně z titulu své funkce. Proto se dovedu vžít do pocitů pana starosty a celého jeho týmu. Lidé nebývají příliš vděční k politikům. Ale myslím, že tohle jsou věci, které dokáží ocenit," sdělil Paroubek obraceje se i na svého hostilele, starostu Chrastavy Michaela Canova.

Do parlamentu se dostaneme

Paroubek objíždí jednotlivé kraje a připravuje svoji stranu Lev 21 Národní socialisté na parlamentní volby. Připravují programové dokumenty a ekonomický program a lákají zajimavé osobnosti na své kandidátky. Věří, že jejich strana získá více jak pět procent a v parlamentu se objeví. „Je to oprávněná sociologická úvaha. Myslím, že sociální demokraté budou v následujícím roce oslabovat. Zemanovci překonali svoje nejslavnější období. Lidé budou postupně zjišťovat, že v čele té strany není Miloš Zeman, ale jiní lidé," domníval se. „Budeme usilovat o perfektní programovou výbavu a 1. června zveřejníme stínovou vládu naší strany. Doufám, že v ní budou lidé, kteří mají celoživotní příběh a bohaté zkušenosti, nebo mladí lidé, kteří na sobě míní pracovat," ozřejmil.

V rukávu má podle svých slov připraveny dvě osobnosti celostátního významu, včetně jednoho prezidentského kandidáta. „Naše stínová vláda bude lepší než skutečná vláda i než stínová v podání sociální demokracie," uvedl. „Stínovým ministrem financí ČSSD má být Michal Hašek, kterého mám osobně rád. Ale financím nerozumí vůbec. Je to ukázka, jakým způsobem si představují politiku. Jde jim spíše o fleky, než o věcné řešení problémů," konstatoval.  

Hejtman to nemá jednoduché. Jeho politické výsledky ve funkci starosty jsou impozantní

Ve středu navečer se Jiří Paroubek setkal i s hejtmanem Libereckého kraje a stranickým kolegou chrastavského starosty Martinem Půtou. Ostatně Půta, ještě jako starosta nedalekého Hrádku nad Nisou, čelil též povodňovému stresu. „Politická dráha pana hejtmana mě velice zaujala. Je to také člověk vzešlý z komunální politiky. K takovým mám vždy velkou důvěru, protože to nejsou lidé, kteří by se zmítali v nějakých ideologických předpojatostech. Jsou zvyklí řešit praktické problémy, což je mi blízké," upozornil. Hnutí Starostové pro Liberecký kraj i koaliční partner Změna pro Liberecký kraj mají situaci podle něj ztíženou. „Tenhle stát ovládají velké politické strany a prosadit se na centrální úrovni ohledně dotací na investice je těžké a pan hejtman to v tomto směru nemá jednoduché. Nicméně jeho politické výsledky v Hrádku nad Nisou jsou zcela impozantní a v Čechách ojedinělé," zdůraznil Paroubek.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Minulé krajské vedení zcela logicky propadlo ve volbách

Expremiér vzpomněl i na minulé vedení kraje. „Ještě jako předseda sociálních demokratů jsem pomohl k vítězství v krajských volbách jinému vedení Libereckého kraje," upozornil na krajské volby v roce 2008, které skončilo drtivým vítězstvím sociálních demokratů ve všech krajích, vyjma Prahy.  Na adresu libereckých krajských sociálních demokratů nešetřil Paroubek kritikou. „Myslím, že se jim příliš nedařilo. Po Ústeckém kraji to bylo nejméně úspěšné vedení v režii sociálnědemokratické a logicky tato garnitura lidí zcela propadla ve volbách," zmínil redakci bývalý sociálně demokratický předseda. 

Bude hůř. Předčasné volby by zkrátily utrpení

V den své návštěvy libereckého regionu umístil Jiří Paroubek na svůj facebookový hodnocení k nejnovější makroekonomické předpovědi ministerstva financí. Nejde o veselé čtení. Bude hůř. „Spotřeba domácností se propadne o dalších 1,2 procenta, vzroste nezaměstnanost," popsal Paroubek. Znepokojivé je i zjištění, že stále výrazněji zaostáváme za sousedy, třeba i Slovenskem a Polskem. „Následujeme podobný vývoj jako Maďarsko, které je v nejhlubší krizi," uvedl. A na závěr dodal: „Jde to dolů a pocítíme to. Vítanější by byla prognóza, která by zahrnovala i pád této vlády a předčasné volby jako nejjednodušší způsob, jak toto utrpení zkrátit."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…