Peake se v čele obrany zbavila slepecké hole, zaznělo při interpelacích

13.12.2012 16:27

Z poslaneckých interpelací byl omluven nejen premiér Petr Nečas, ale i několik ministrů jeho vlády. Z celého kabinetu se vymykala jen šéfka resortu kultury Alena Hanáková. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek na její adresu pronesl, že překračuje všechny meze. Dosud se prý nestalo, aby ministr na interpelacích chyběl a přitom se z nich neomluvil.

Peake se v čele obrany zbavila slepecké hole, zaznělo při interpelacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Ministryně kultury Alena Hanáková se nedostavila na pravidelné interpelace poslanců a svou neúčast ani neomluvila. „Ministerstvo kultury překračuje všechny hranice. Dosud se ještě nikdy nedostalo, aby ministr na interpelacích nebyl a ani se neomluvil,“ uvedl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, který jednání řídil a několikrát si ověřoval, že Alenu Hanákovou opravdu mezi omluvenými ministry nemá.

Novopečená ministryně obrany Karolína Peake sice také přítomna nebyla, ale ta se alespoň omluvila. Interpeloval ji člen sněmovního výboru pro obranu Antonín Seďa z ČSSD dotazem, co ji vedlo k okamžitému odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka. „Mohl být slepeckou holí při vašem působení na ministerstvu. Začínáte se chovat jako pomyslný slon v porcelánu. Zřejmě má vaše strana čítající asi sto členů dostatek odborníků na resort obrany.,“ pronesl Antonín Seďa, jenž si bude muset počkat na písemnou odpověď ministryně.

Peake bude vysvětlovat dvoumilionový dar pro stranu LIDEM

Na nepřítomnou Karolínu Peake se obrátil i další poslanec ČSSD Jan Chvojka kvůli tomu, že strana LIDEM, jejíž je předsedkyní, přijala dvoumilionový dar od firmy s neprůhlednou vlastnickou strukturou. „Vy i Vaše strana se pořád oháníte maximální transparentností. Přitom jste přijali dar od firmy, která má spojitost s resortem, který Vaše strana donedávna řídila a Váš ministr Pavel Dobeš proti tomuto daru vystoupil. Nebyl i to důvod, proč musel odstoupit? Budete dále spolupracovat s panem Daliborem Tesařem, který se k daru přihlásil?“ interpeloval Jan Chvojka šéfku LIDEM.

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek se ptal ministra zdravotnictví Leoše Hegera, jak bude vypadat zajištění nemocniční péče zdravotními pojišťovnami od ledna příštího roku. „Pojišťovny označily dvanáct nemocnic, jejichž akutní oddělení nemají místo v síti a měly by být převedeny na zařízení s následnou péčí,“ vysvětlil Leoš Heger, proč se některé nemocnice smluv se zdravotními pojišťovnami ani nedočkají.

Objem úhrad od pojišťoven je na úrovni 99 procent letošního roku

Ministr řekl, že si dovolí tvrdit, že ve zdravotnictví žádná krize není a připomněl, že patříme k zemím s nejvyšším počtem lůžek akutní péče na počet obyvatel. „Předpokládaný objem úhrad od zdravotních pojišťoven je na úrovni 99 procent letošního roku. Je to sice nepříjemný trend, ale při využití vnitřních rezerv je to zvládnutelné,“ uvedl Leoš Heger.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová čelila dotazu, jak hodlá řešit situaci, kdy na základě přijaté úpravy zákona o zaměstnanosti není připuštěna od 1. ledna 2013 jiná možnost výplaty než přes sociální karty. „V příštím týdnu bude předložen legislativní návrh tak, že do vydání sKarty budou dávky vypláceny dosavadním způsobem,“ odpověděla Ludmila Müllerová s tím, že by se to mělo legislativně stihnout, protože se to bude týkat podpor za leden, které se stejně jako mzdy budou vyplácet až v únoru.

Kolik vojáků se vejde do západoněmeckého transportéru?

Častým terčem dotazů byla nová šéfka obrany. „Mám na vás dvě hlavní otázky. Kde jste, když jsou interpelace? To děláte zrovna čistky?“ rozkřikl se poslanec ČSSD Adam Rykala směrem k místu, kde měla sedět Karolína Peake. A v dalším pokračování svého vystoupení připomněl památné filmové dotazy Miroslava Donutila.

„Chtěl bych se vás, paní ministryně, ještě zeptat, jestli víte, kolik vrtulí má grippen? Jakou kadenci má samopal vzor 24? Kolik vojáků se vejde do západoněmeckého transportéru? Vím, že to jsou absurdní dotazy, které jsem si vypůjčil. Ale stejně tak je absurdní, že ministerstvo obrany povedete vy, žena, která ztratila veškerý zbytek soudnosti,“ konstatoval ve své interpelaci Adam Rykala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…