Ministryně Müllerová: Jak to tedy je se sociálními kartami

07.12.2012 8:15

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6.12. 2012.

Ministryně Müllerová: Jak to tedy je se sociálními kartami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych reagovala na vaši interpelaci a celkem s pochopením vaše otázky chápu a přijímám. Skutečně jsme byli v uplynulých dnech svědky mnoha různých reakcí na to, jakým způsobem bude karta sociálních systémů, čili Skarta, fungovat a pro koho a jakým způsobem bude fungovat v oblasti výplaty nepojistných sociálních dávek.

Já jsem na tento resort nastoupila před necelými třemi týdny a skutečně jsem nepředpokládala, že by zrovna toto téma mohlo být klíčovým pro můj nástup. Jak se ukázalo, tak skutečně tento projekt, který má za cíl jednak zefektivnit výplatu dávek a jednak zabránit zneužívání sociálních dávek, tedy myšleno v tomto případě zejména dávek pomoci v hmotné nouzi, tak tento systém se skutečně domnívám, že po efektivní a ekonomické stránce je přínosný. To, jakými legislativními úpravami a zásahy byl přijat, to znamená, jaký byl zákon, který byl z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí, a to, do jaké míry byl pozměněn právě v Poslanecké sněmovně, konkrétně tedy ve výboru pro sociální politiku, tak to se zcela nepochybně odráží v kvalitách a v kvalitě norem, které úpravu Skarty řeší.

Jedná se samozřejmě i o zákony, které byly přijímány teprve v poslední době, to je zákon o zaměstnanosti a zákon o sociálně-právní ochraně dětí, které se tímto systémem, to znamená výplatou zmíněných dávek v nezaměstnanosti, podpor v nezaměstnanosti a také těmi pěstounskými dávkami, zabývaly. Jak už je tedy známo, tak vlastně karta je prostředkem pro výplatu nepojistných dávek, podpor v nezaměstnanosti a také plní funkci identifikační. Tato identifikační funkce by měla sloužit také pro osoby se zdravotním postižením právě k uplatnění mimořádných výhod v systémech, které tyto nabízejí. A samozřejmě pro budoucí období už je dneska tato karta vybavena také autorizační funkcí, to znamená, že je to jakási obdoba elektronického podpisu. Já jsem přesvědčena, že karta bude také představovat pro příjemce sociálních dávek rozšíření dosavadních způsobů čerpání nepojistných dávek, to znamená půjde tam nejen o dneska běžné způsoby výplaty, ať už je to složenkou, či na účet, ale bude možné využívat i tu platební funkci karty, to znamená jako běžné karty, VISA karty, Mastercard a podobně. Ptala jste se na to, jakým způsobem pokračujeme ve stávajících jednáních. Já se omlouvám, ale nemohu dneska komentovat veškeré výroky novinářů a médií, které nás ženou do určitých termínů, kdy máme podat jaká vyjádření.

Ano, my jsme včera a v uplynulých dnech vedli velmi intenzivní jednání týkající se České spořitelny, týkající se dalšího subdodavatele, protože skutečně usilujeme o to, aby bylo možné získat i další možnosti výplaty nepojistných dávek. Ale považovala jsem - já osobně - za velmi důležité, abychom našli shodu všech partnerů, kteří se na tomto projektu podílejí. A domnívám se, že ta shoda byla nezbytná samozřejmě i s panem premiérem i s ostatními členy vlády tak, abychom se vzájemně nepřekvapovali v určitých vyjádřeních. Dneska jsme pokračovali v jednání. Já jsem připravena na to, a předpokládám, že pan premiér už toto oznámil, že zítra bude tisková konference, která by měla směrovat k tomu, aby lidé skutečně nebyli v nejistotě, aby důchodci, kteří pobírají důchody, aby nebyli v obavě, jakým způsobem právě jich se dotkne výplata důchodů a podobně.

Takže v tuto chvíli si dovolím ukončit své vystoupení s tím, že jednání skutečně vedeme, že jsme brali v potaz vyjádření ombudsmana při našich dalších úvahách a brali jsme v potaz i to, že své obavy o správné a zákonem zesouladěné poskytované informace budou v souladu i s Úřadem pro ochranu osobních údajů. V současné době probíhá na Ministerstvu práce a sociálních věcí kontrola, která se touto otázkou zabývá a také toto vyjádření bude myslím podstatné i pro další úvahy týkající se legislativních změn.

Děkuji vám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.