"Všehoschopná" Karolína Peake vyvolala hrůzu. Lhala prý Klausovi

13.12.2012 16:31

Prezident republiky Václav Klaus se pozastavil nad tím, že ministryně obrany Karolína Peake den po svém nástupu odvolala svého prvního náměstka, generála Vlastimila Picka. Podle Klause prý buď premiér Petr Nečas podvedl jeho, nebo Peake Nečase. Politici napříč opozicí i koalicí jsou chováním Peake znepokojeni.

"Všehoschopná" Karolína Peake vyvolala hrůzu. Lhala prý Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

Ve čtvrtek Karolína Peake odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. Po svém jmenování přitom tvrdila, že nechystá žádné velké personální změny.

„Rozhodnutím jsem nesmírně překvapen. Měl jsem mnoho otazníků nad jmenováním paní Peake, ale byl jsem předsedou vlády ubezpečen, že bude zajištěna kontinuita fungování ministerstva a že tuto kontinuitu bude zajišťovat první náměstek ministra Vlastimil Picek. Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní,“ uvedl Klaus pro Novinky.cz. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co říkají na Klausova slova.

Podle informací redakce platí spíše druhá možnost nastíněná Klausem, protože Nečas podle informace ParlamentníchListů.cz o odvolání Picka informován Karolínou Peake nebyl.

Ať se Nečas a Peake vyjádří, zda obelhali Nečase

„Karolína Peake postupuje v úplném rozporu s tím, když řekla, že nebude podnikat personální kobercové nálety. Toto je atomová bomba. Odvolala skoro všechny ty, kteří měli o fungování armády nějaké ponětí. Mám velké obavy, kdo je nahradí,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček.

Upozorňuje ale ještě na závažnější věc. „Prohlášení prezidenta republiky považuji za velmi závažné. Je ze své funkce vrchním velitelem ozbrojených sil a pokud byl uveden v omyl, byla mu řečena nepravda, či mu přímo byla sdělena lež, tak je to alarmující a šokující. Pan premiér Nečas a paní ministryně Peake by se měli vyjádřit, jak to bylo,“ dodal Hamáček.

„Co si kdo s kým řekl a co si kdo kde slíbil, nevím, protože jsem u toho nebyl. Každopádně pokud se rozhodl nový ministr obrany udělat takový celkem zásadní krok bez předchozí konzultace s prezidentem jako vrchním velitelem armády a bez konzultace s premiérem jako předsedou rady obrany země, tak to je celkem významná informace a já si kladu otázku, co může následovat. Bez ohledu na to, že záměr sestavit vedení ministerstva obrany čistě z osob mimo armádu může být celkem v pořádku,“ míní poslanec ODS Aleš Rádl.

Poslanec ČSSD Antonín Seďa uvedl, že s Klausem souhlasí a v této věci interpeloval Peake.

Nechápu, že se někdo diví, že Peake podvádí, když už podvedla občany, státníky i kamarády. Stačí si jen připomenout etický kodex VV, který sama Peake tvořila a říkala, že raději rezignuje, než by přestoupila do jiné strany,“ řekl redakci poslanec VV Vít Bárta.

„Nevím, kdo koho podvedl, ale nedržet slovo a udělat podraz nám již jak Nečas, tak Peake předvedli několikrát," reagoval senátor ČSSD František Bublan.

Vondra je překvapen. Kníže říká, že Peake není křehká

„Jsem také překvapen,“ reagoval na odvolání Picka exministr obrany Alexandr Vondra.

„Já nevím, kdo koho a o čem ujistil a vlastně mě to ani nezajímá. Zdá se ale, že pan prezident se mýlí ohledně křehké dívky,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a vicepremiér Karel Schwarzenberg. Ten tak narazil na to, že Klaus se o Peake vyjádřil jako o křehké dívence.

„O těchto interních personáliích nejsem vůbec informovaný,“ reagoval na dotaz, co si myslí o Klausově vyjádření, ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Peake by měla mindráky

Chování Peake odsoudil i stínový ministr KSČM pro resort obrany Alexander Černý. „Je to výsledek nového stylu politiky Věcí veřejných - jakýsi čerstvý vítr, jak říkaly - byli jsme z toho už tehdy dost zděšeni. Důsledky jsou však tak katastrofální, že na ně doplácíme dodnes. Karolína Peake je předsedkyní pidistrany bez jakéhokoli mandátu z voleb. Odvolat po několika hodinách z funkce člověka, který v armádě patřil mezi nejuznávanější odborníky a jehož autorita zvyšovala prestiž armády jak v odborných kruzích, tak i u veřejnosti, je nejen uspěchané a nerozumné, ale pro osud už nyní v podstatě zdecimované armády velmi nebezpečné,“ řekl redakci Černý.

„Osobně chápu, že vedle armádního generála Vlastimila Picka by mohl trpět mindráky kdokoli, natožpak všehoschopná Karolína Peake. S hrůzou očekávám další kroky této historicky druhé ženy v čele rezortu obrany. Když si dnes vzpomenu na neslavné fungování ministryně Parkanové, musím s odstupem času ocenit, že se alespoň pokoušela vzbudit dojem, že o svých rozhodnutích přemýšlí a s někým je konzultuje,“ dodal Černý.

Picek je kvalifikovaný a důvěryhodný

Z kroku Peake nejsou nadšeni ani koaliční partneři. „Z odvolání pana Picka jsem velmi překvapená a myslím si, že jeho odchod je pro rezort obrany velkou ztrátou,“ reagovala místopředsedkyně Výboru pro obranu Jana Černochová z ODS.

I mě její krok překvapil. Myslím, že byl unáhlený. Nicméně má na takový krok právo. A zřejmě má pro to své rozhodnutí důvody. O těch já však nic nevím,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního Výboru pro obranu Ludmila Bubeníková ze STAN.

„Musím počkat na zdůvodnění Peake. Zdůrazňuji, že Picka považuji za kvalifikovaného a důvěryhodného,“ uvedl místopředseda senátního výboru pro obranu a zahraničí Tomáš Jirsa z ODS.

„Také jsem slyšel paní Peake, že personální vichřice nebude. Nevím o důvodech jejích kroků. Já jsem spíš dal všem podřízeným šanci a většinou se mně to vyplatilo. Tudíž bych to nedělal tak rychle,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Je to právo ministra

První místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová svou stranickou kolegyni hájí. Podle ní se totiž nejedná o žádné hromadné změny na Ministerstvu obrany.

„Paní ministryně má právo toto učinit a jmenovat prvního náměstka, který bude dle jejích představ splňovat požadavky, jež jsou kladeny na tuto funkci, a to především za předpokladu, že hovoří o zcivilnění Ministerstva obrany. Co se týče vyjádření pana prezidenta, vnímám jej jako názor představitele státu. Přesto je však s podivem, že prezident kritizoval Karolínu Peake už před jejím nástupem na Ministerstvo obrany,“ uvedla Navrátilová pro ParlamentníListy.cz.

Členka branného výboru Renáta Witozsová z TOP 09 říká, že ministryně má právo si zvolit své nejbližší spolupracovníky. „Dejme jí čas a uvidíme,“ dodala poslankyně.

Říci jeden den bílá a druhý táhnout černou, to je matoucí. To není dilema ministerstva bez agendy, nějaké taškařice ve vládní kantýně, tohle je Ministerstvo obrany ČR, a ani já a ani nikdo jiný nemůže být ve věci obrany státu přepadán ze zálohy, vyjma nepřítele. Začátek ministryně je to velmi, velmi nešťastný,“ myslí si poslanec Michal Doktor.

„Nečekal jsem zázraky. Řekl jsem, že paní ministryně Peake bude Parkanovou II a podobně skončí. Generál Picek byl zárukou profesionality ve vedení ministerstva. Možná jedinou. Jsem zvědav, kým bude nahrazen," uvedl předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Situace je zralá na svolání Bezpečnostní rady státu

Já bych si tipnul, že těch podvodů bylo a bude ještě více. Pan prezident by překvapený být neměl, když už jmenoval. Slovo některých politiků se stalo jen žvástem. Neslibovala paní Peake novou politickou kulturu? I říšský ministr propagandy se může, doufám, že z pekla, poučit. Ale dívejme se na to raději pozitivně. Stalin generalitu rovnou postřílel. Takže zatím je to ještě dobrý,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Člen sněmovního armádního výboru Martin Vacek uvedl, že se vrátil z pracovní zahraniční cesty a seznamuje se s tím, co se děje. „Věřím, že v kontextu dní se dozvíme, jak tomu bylo. U žádných jednání jsem nebyl a tak se k domněnkám nemohu a nechci vyjádřit. V době krize budou všechny rezorty nelehké a krize prověří nejen ministry, ale dle mého i funkčnost často kostnatých aparátů,“ dodal Vacek.

„Paní Peake je ministr a může si dělat, co si s panem premiérem předem domluvila. Pana Picka si považuji a myslím si, že právě on by byl vhodným ministrem,“ reagoval šéf senátního výboru pro obranu Jozef Regec z ČSSD.

Nevím, kdo koho podvedl, ale s panem prezidentem souhlasím. Nicméně na Ministerstvu obrany se ještě dočkáme mnoha dalších překvapení,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

„Je to vážné. Paní Peake problematice nerozumí a odvolá uznávaného profesionála. Situace je zralá na svolání Bezpečnostní rady státu,“ míní poslanec Josef Dobeš.

„Nevím, co si paní ministryně Peake řekla s prezidentem nebo premiérem. Ale jsem si jist, že divit se budeme všichni, nejen tito dva pánové," uvádí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…