Pohrdáte lidmi, houkla na Nečase komunistka. A nastoupil Kalousek

11.12.2012 14:58

Komunistka Kateřina Konečná dnes poslance požádala, aby jednali o bodu, kde by se Poslanecká sněmovna musela usnést na účasti premiéra Petra Nečase na ústních interpelacích. Konečnou totiž opakovaně naštvalo to, že se Nečas poněkolikáté za sebou nedostavil na interpelace, aniž by se omluvil. Podle ní by se za toto chování měl Nečas stydět. Na to ale reagoval ministr financí. "Já vedle něj sedím a on se tady pravidelně rdí," řekl Miroslav Kalousek.

Pohrdáte lidmi, houkla na Nečase komunistka. A nastoupil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná už minulý týden a také 8. listopadu v jednací síni Poslanecké sněmovny uvedla, že bude žádat usnesení dolní komory, aby prostě Petr Nečas na interpelace poslanců přijít musel. To, že premiér opakovaně na interpelacích chybí, totiž Konečnou neskutečně vytáčí. Podle ní tak premiér dokonce touto absencí porušuje jednací řád sněmovny, který hovoří o tom, že premiér má být na interpelacích přítomen osobně.

„Vykoledoval jste si v rámci včerejšího Mikuláše použití paragrafu 55 jednacího řádu sněmovny, tedy že člen vlády je povinen se dostavit na schůzi sněmovny, a to v době mezi 14:00 a 16:00 hodinou. Je to pohrdání občany této země, tedy nejen pohrdání touto sněmovnou. Budeme proto muset vaši účast zde od vás chtít usnesením,“ řekla minulý čtvrtek Konečná ve sněmovně s tím, že usnesení chce navrhnout právě přístí úterý, což je dnes. 

„Pan premiér nám tady ostentativně, opakovaně a bez uzardění porušuje zákony České republiky a hlavně velmi, velmi pohrdá Poslaneckou sněmovnou.... Žádám proto o zařazení nového bodu na dnes a to po pevně zařazených bodech, kde by se přijalo usnesení, že budeme žádat účast členů vlády na jednání Poslanecké sněmovny," prohlásila Konečná.

„Paní poslankyně nemá pravdu. Já tady vedle pana premiéra sedím a vidím, že se pravidelně rdí,“ reagoval pak na tuto výtku Konečné ministr financí Miroslav Kalousek.

Nakonec ale sněmovna žádost komunistky hlasováním odmítla.

Ústní interpelace na premiéra se minulý čtvrtek ve sněmovně nemohly konat. Petr Nečas se totiž z nich omluvil, což negativně překvapilo jak šéfku klubu VV Kateřinu Klasnovou, zmiňovanou Kateřinu Konečnou, tak třeba i socialistu Josefa Smýkala.

„Pan premiér tu dopoledne byl, měl tedy říci, že naopak již nebude odpoledne,“ zahřímal minulý čtvrtek Smýkal do sněmovního mikrofonu s tím, že je hanba, když předseda vlády opakovaně na interpelacích chybí.

„I s písemnými odpověďmi si dáváte načas. Na jeden z mých dotazů máte odvětit zítra, to asi ale nesplníte,“ plísnila pak Nečase tehdy Konečná.

"Odmávali" obsazení místopředsednického postu

Koalice také odmítla opakovanou snahu opozičních poslanců, kteří se dožadovali debaty o rušení nemocnic nebo o postupu vlády proti trhu s pančovaným alkoholem v souvislosti s metanolovou kauzou.

Naopak do programu schůze včlenili hlasováním možnost obsadit prázdné křeslo místopředsedy sněmovny. To uvolnila Kateřina Klasnová z Věcí veřejných v souvislosti s odchodem její strany do opozice. O obsazení postu by poslanci mohli rozhodnout příští týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…