Poslanci schválili balíček škrtů v sociální oblasti. Zmatený Vodrážka ale nevěděl...

04.05.2011 23:14

Sněmovna schválila v prvním čtení kontroverzní balíček škrtů v sociální oblasti, které vypracoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Zákony nyní bude posuzovat výbor pro sociální politiku.

Poslanci schválili balíček škrtů v sociální oblasti. Zmatený Vodrážka ale nevěděl...

Zákony v sociální oblasti byly přitom již jednou schváleny, ale Ústavní soud normy, které škrtají některé platby od státu potřebným lidem, před časem zrušil. Vyhověl tak žádosti ČSSD, která si stěžovala na to, že parlament normu schvaloval ve stavu legislativní nouze. Ústavní soud dal ale vládě čas na nápravu, předlohu nechal platit do konce roku.

Do sněmovny Drábek balík novel předložil ve stejné podobě, ve které byl schválený loni v listopadu, tedy i před posouzením Ústavním soudem. Drábek proto poslancům připomněl, že součástí balíčku nejsou žádné nové úspory, které by dosud nefungovaly. "Celý návrh pouze věcně prodlužuje stav, který je dnes, který Ústavní soud omezil pouze z procedurálních důvodů," zdůraznil ministr.

Doplnil, že chudí lidé se nemusí obávat propadu životní úrovně, neboť "v systému hmotné nouze se nemění ani čárka". "Těm lidem, kteří jsou obsluhování systémem hmotné nouze, neubrala předloha ani jednu korunu," zdůraznil Drábek.

Vládní škrty počítají například se snížením porodného, anebo mění výši rodičovského příspěvku ve čtyřleté variantě, porodné zachovává jen pro sociálně nejslabší a snižuje výši příspěvku na péči v prvním stupni. Součástí úsporného balíčku je i novela zákoníku práce, která umožňuje vládě, aby stanovila nařízením okruh zaměstnanců, se kterými bude možné sjednat smluvní plat, a to mimo stanovené platové tarify pro platové třídy a platové stupně. Nyní se takový způsob určování platů používá například ve zdravotnictví či v uměleckých profesích. Balíček dále počítá se zachováním letošních pravidel pro poskytování nemocenské.

Opozice byla unavena. Neobstruovala

Opozice již včera uvedla, že hodlá o škrtech v sociální oblasti vést dlouhou debatu. Nakonec se tak nestalo. Opozice ale o zákonech vedla téměř dvouhodinovou debatu. Za sněmovním pultem kromě sociálních demokratů vystoupili i komunisté, například poslanci Miroslav Opálka, Stanislav Grospič anebo Marta Semelová.

"Opět vyhrálo horních 500 a prohrálo dolních deset milionů," prohlásil po jednání předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.
    

Poslanci ČSSD a KSČM tvrdí, že omezení postihnou nejvíce chudší rodiny a mladé lidi, kteří plánují děti. Podle nich jsou opatření namířena protipopulačně, nikoliv tak, aby podporovala porodnost.

"Omezení nároků na porodné není v souladu s úspěšnou rodinnou politikou a návrh si nezaslouží podporu. Měli bychom podpořit narození druhého dítěte, protože potřebujeme, aby rodiny měly alespoň dvě děti," řekl poslanec Opálka.

Zaorálek na Vodrážku: Já se s tím nedokážu vyrovnat... 

Poslanci odhlasovali, že zákon nyní přikážou na jednání do výboru pro sociální politiku. Ještě předtím ale hlasování zpochybnil poslanec z ODS David Vodrážka. Nakonec však vyšlo najevo, že neví, proč vlastně zmáčkl tlačítko, kde je napsáno ANO. Poslanci totiž napřed hlasováním zamítli komunistický návrh na zamítnutí zákona, což některé zákonodárce evidentně zmátlo. Stejně tak i Vodrážku.

"Omlouvám se, hlasoval jsem pro zamítnutí," řekl za bujarého smíchu zákonodárců Vodrážka.

„Ano? Já se s tím nedokážu vyrovnat," odvětil na to řídící schůze Lubomír Zaorálek z ČSSD.    "Pardon. Hlasoval jsem proti, zmáčkl jsem  ale ano," řekl dále stále viditelně zmatený Vodrážka.

„Já jsem asi natvrdlý. ale budiž. Ještě někdo chce něco podobného prohlásit? Já vidím další. Prosím. Řekněte nám, jak jste to dělal....," opáčil na to pobaveně Zaorálek. Ostatní poslanci se ale také evidentně bavili. 

Schůze dnes skončila již v 16:40 hodin

Dnešní schůze sněmovny začala sice až v 11:00 hodin, ale skončila nakonec již v 16.40, přestože si poslanci dopoledne na návrh šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka odhlasovali, že i dnes budou jednat i po 21. hodině, případně i přes půlnoc.

Nakonec ale svůj jednací den přerušili v 16:40 hodin a to kvůli jednání vlády. Ještě ráno se ovšem spekulovalo, že zasedání kabinetu bude během dne zrušeno právě kvůli jednání Poslanecké sněmovny. Opozice ale dnes obstrukce neuplatnila a koalice mohla zákony projednat podle plánu.

Dnešní jednání ve sněmovně:

Úterní dění ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…