Pozor na soudní tahanice o lidská práva, varuje major Marhoul

04.09.2011 12:56

V posledních dnech se stále častěji mluví o znovuzavedení povinných odvodů. Ne pro všechny, jen pro mladší ročníky a vybrané odborníky. Proti avizovanému záměru ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) se okamžitě zvedla vlna odporu.

Pozor na soudní tahanice o lidská práva, varuje major Marhoul

Režisér a voják Václav Marhoul se staví proti nápadu znovuzavedení armádních odvodů. Je spoluautorem tzv. Bílé knihy ministerstva obran, kde se o tomto kroku uvažuje, a přece říká, že ho to velmi překvapuje. Při práci v komisi na to prý nepřišla řeč. Rozhovor s režisérem Marhoulem přináší server idnes.cz.

Přijdou soudní tahanice

Znovuzavedení odvodů by podle názoru režiséra mohlo být i zásahem do lidských práv. Špatné je podle názoru i to, že resort počítá s tím, že by se odvody netýkaly zdaleka všech, ale např. jen vybraných odborníků. Považuje to, za právně obtížně obhajitelný krok.

„Pokud by byli po odvodu zahrnutí jen do evidence s tím, že by mohli být na základě rozkazu povoláni k základnímu výcviku a pak následně ke cvičení, mohla by nastat obdobná soudní přenice, protože by se jistě bránili s odkazem na lidská práva obecně spolu s argumentací o narušení kontinuity profesního a občanského života," zdůrazňuje Marhoul.

K tomu je však třeba dodat, že ministerstvo obrny k tomuto problému vydalo tiskovou zprávu, ve které prohlašuje, že musí být připraveny podmínky pro případ ohrožení státu. V žádném případě by však nešlo o obnovení základní vojenské služby v dřívějším pojetí.

Armáda jako dobrý zaměstnavatel

Existuje i možnost, že se profesionální vojáci, kteří odešli z armády, stanou součástí aktivních záloh, čímž se povinnost případných odvodů pro občany nevojáky sníží. Podle Marhoula to sice představuje určité řešení, ale armáda by se v takovém případě musela stát velmi spolehlivým zaměstnavatelem, který nabídne řadu výhod, jinak ubudou i profesionální vojáci, kterým by se závazek aktivních záloh nemusel dvakrát líbit.

„Bude zásadní armádu posuzovat jako subjekt, který funguje na trhu práce a bude se zásadně zajímat o to, co mu jako zaměstnavatel může poskytnout. Bude zvažovat výši platu, ubytování, výjimečnost, smysluplnost, další kariéru, vzdělání, bydlení, benefity, místo a tak dále. Pokud armáda bude schopna poskytnout na trhu práce takové podmínky, které přebijí konkurenci, pak si myslím, že takové kontrakty podepisovány budou a díky jim se úroveň aktivních záloh několikanásobně zvýší," uzavírá Marhoul.

Související:

Ministr obrany Vondra má modrou knížku, Nečas je major

Obrana: Obnovení „povinné vojny" se nechystá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…