Pravičácký výsměch odborářům: Zase fiasko, lidi na vás kašlou

26.11.2011 14:52

Páteční odborářská demonstrace proti korupci byla propadák. Organizátoři počítali s pětitisícovou účastí, ale podle odhadů přišlo jenom 500 lidí a podle vyjádření Policie České republiky jenom 250. Pravičáci se odborům vysmáli, od levicových politiků sklidili odboráři poměrně ostrou kritiku.

Pravičácký výsměch odborářům: Zase fiasko, lidi na vás kašlou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář s píšťalkou

„Mě překvapuje i to číslo pět set. Netušil jsem, že soudruzi z ústředí mají tolik příbuzných. Opakovaně tristní účast na protivládních demonstracích jen dokazuje, že v současné době není ve společnosti přítomné žádné silné, obecně vnímané, emotivní téma, která by některá z aktivistických skupin mohla využít ke svému záměru vyvolat sociální nepokoje a společenský chaos," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

psali jsme: Odboráři Nečasovi: Už nežertujte. Na akci bylo téměř prázdno

Ukradení odboráři

„Odboráři jsou mi ukradení. Nesleduju to, tak to nemůžu ani komentovat," uvedl jenom stručně poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Čtěte také: Demente, dostaneš do držky, píší poslancovi. Řekl, že odbory jsou lůza

„Demonstrace, v čele které kráčel nejvysmátější důchodce ČR Vladimír Iljič Špidla, ta řekla lidem víc než sto mých komentářů. A skalní odboráři, tak ti jezdí jen o víkendu a za příplatek," vysmál se odborům nezařazený pravicový poslanec Michal Doktor.

Psali jsme: Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích

Podle premiérova poradce pro lidská práva Romana Jocha odbory touto akcí občany neoslovily, neboť nebyly s to jim ukázat, že tímto by se jejich život jakkoli zlepšil. „Ani to nejde. Takovou akcí se život občanů nezlepší ani o milimetr, občané to vědí, a proto odbory po zásluze ignorovali," dodal Joch.

Demonstracemi se korupce neomezí

„Věřím, že většina lidí, že demonstrace nejsou řešením. Řešením jsou konkrétní, postupné kroky, jako je novela o zadávání veřejných zakázek," míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Čtěte také: Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza

Podobný názor má i její stranický kolega, místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša. „Lidé už možná mají dost výkřiků na náměstích. Těmi se korupci, proti které se demonstrace konala, zamezit nedá. Je potřeba konkrétních opatření, jako je například nově schválený zákon o veřejných zakázkách," řekl Lukša.

Rádoby demonstrace

Rozpaky vyvolala akce i mezi levicovými politiky. „Takové rádoby demonstrace k ničemu nevedou a lidé, na rozdíl od některých odborářů, to vidí," zkritizoval odbory poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

Čtěte také: Profesor Valtr Komárek: Češi umí žít chudě, do ulic se nehrnou 

Předseda KSČM  Vojtěch Filip přikládá malou účast na akci jistému sólování odborů a špatné organizaci. „Malá účast na demonstracích je dána nízkou mírou koordinace organizátorů s ostatními občanskými iniciativami a politickými stranami. Individuální akce nemohou přinést dobrý výsledek," řekl serveru ParlamentníListy.cz šéf komunistů.

Sledujeme téma Odbory

„Musím říct, že mě to mrzí. Důvodů vidím více. Protestní proudy nejsou akčně sjednoceny, akce jsou roztříštěné v čase, místě i tématu. Odborové hnutí je v Česku fragmentované a občané v něm jsou málo zapojení. Mezi lidmi je značná apatie a nedůvěra v jejich vliv na změny, ale i pohodlí a čekání, že jejich problémy vyřeší za ně někdo jiný. Svou roli sehrává i strach a pravicová propaganda podporovaná řadou médií. Chybí důvěryhodná a přirozená autorita. Důležitý je i nezájem mladých o politiku," zamyslel se poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Výzvu ponese Zaorálek

Odboráři připravili výzvu pro poslance. Požadují zřízení parlamentní komise, která by na vyšetřování korupčních afér dohlížela. Petice byla předána místopředsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi z ČSSD. Zaorálek pak řekl, že v principu snahu odborů o dohled nad vyšetřováním korupce podporuje a přislíbil, že o návrzích bude hovořit nejen ve vedení sněmovny, ale předloží je přímo sněmovně i svému poslaneckému klubu.

Čtěte také: Odboráři slibovali vládě horký podzim. Generální stávka ale nebude

Asociace samostatných odborů má podle svého vedení asi 200 tisíc členů a zastřešuje 14 odborových organizací. Patří mezi ně například Odborové sdružení železničářů či Lékařský odborový klub. Akci podpořili i aktivisté z organizace ProAlt, šéfka zdravotnických odborů či ekonomka Ilona Švihlíková.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…