Před rokem zemřel první český ombudsman Otakar Motejl

08.05.2011 10:26

Ve věku sedmdesáti sedmi let zemřel před rokem český politik, právník a první ombudsman Otakar Motejl. Mezi občany se těšil uznání.

Před rokem zemřel první český ombudsman Otakar Motejl

V pondělí devátého května uplyne přesně rok od smrti prvního českého ombudsmana Otakara Motejla, Motel se mezi občany těšil vážnosti a úctě. Úřad ombudsmana si pak díky jeho působení vysloužil i respekt těch, kteří se původně stavěli proti zřízení této instituce. Velký smutek nad jeho úmrtím před rokem vyjádřily snad všechny významné osobnosti nejen z politické scény. Prezident označil Motejla za Mohykána české politiky

Ochránce před zvůlí státu

Motejl byl ve funkci ombudsmana od prosince 2000, dříve působil jako ministr spravedlnosti a před tím byl předsedou Nejvyššího soudu. Po listopadu 1989 byl Motejl členem komise Federálního shromáždění pro dohled nad vyšetřováním událostí 17. listopadu.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Úkolem ombudsmana je bezplatně hájit občany před byrokracií a bránit jejich práva. Ombudsman má právo vstupovat do projednávání konkrétních případů na úřadech včetně ministerstev, není však oprávněn úřad k určité činnosti donutit. Na nedostatky může pouze upozornit nadřízený orgán či sněmovnu, případně kauzu zveřejnit.

Foto: mediafax 

Související:

Nový ombudsman Varvařovský? Velmi důvěryhodný 

Prezident a ombudsman si notovali

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…