Pro Věci veřejné je 38 miliard do EU moc. Chtějí garance

25.01.2012 9:29

EXKLUZIVNĚ Jak informovaly ParlamentníListy.cz, v úterý v podvečer se sešli ministři Věcí veřejných, aby projednali případnou půjčku České republiky Mezinárodnímu měnovému fondu na krachující státy eurozóny. Ministr financí Miroslav Kalousek na středeční vládě navrhne částku 38 miliard.

Pro Věci veřejné je 38 miliard do EU moc. Chtějí garance
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jana Drastichová, Radek John, Karolína Peake, Radim Vysloužil

Podle informací ParlamentníchListů.cz na setkání ministrů VV nepadlo definitivní rozhodnutí, zda půjčku podpoří. Véčka budou chtít záruky.

Částka vysoká a potřeba garancí

„Naše ministry bude velmi zajímat při rozhodování o půjčce názor vedení České národní banky. I částka 38 miliard jim připadá relativně vysoká. Rovněž chtějí garance, že MMF bude na dlužníky stejně přísný jako v případě Lotyšska či Irska, nikoli Řecka a Maďarska,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen VV.

O půjčce do MMF by dnes měla jednat vláda.

Představitelé VV byly včera rezervovaní i při oficiálních vyjádřeních. „My v tuto chvíli neříkáme jednoznačně ano, ani ne. Musíme vědět, na co konkrétně to půjde. Jestli to nebude jen bezedná díra a za půl roku nepřijde zase někdo s nataženou rukou. Každopádně by ta částka musela být o dost nižší než původně navrhovaných 90 miliard,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Věcí veřejných Radek John.

Pro ODS přijatelná miliarda eur

Ministr dopravy z VV Pavel Dobeš tento návrh bere jako rozumnější pozici TOP 09 k jednání než na počátku. "Jsem rád, že se začínáme vracet k racionální debatě a opuštíme hysterii, že když nebude posláno 90 miliard, koaliční partner opustí vládu. Jsem rád, že částka, kterou prosazuje TOP 09, se výrazně snížila. O tomto se dá již debatovat a jednat, nicméně o společném stanovisku se poradíme s dalšímí kolegy ministry z Věcí veřejných a názor kolegů pro mě bude také důležitý," řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Dobeš. Ten prozradil, že by se kvůli této otázce měli sejít ministři VV v úterý v 17 hodin a nalézt společný postoj.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se ale v ODS hovoří o mnohem nižší částce, než navrhuje Kalousek. Mělo by jít poměrně na jednoho obyvatele o stejnou částku jako platí Polsko. Mluví se zhruba o jedné miliardě eur, tedy asi 25 miliardách korun. Premiér Petr Nečas již v minulosti naznačil, že pokud se má něco poskytnou MMF, tak mnohem méně než 90 miliard.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…