Rada postižených: Již máme mustr pro žaloby kvůli zastaveným platbám

22.11.2012 17:21

Národní rada osob se zdravotním postižením vyzvala handicapované, aby si sKarty pro výplatu sociálních dávek nepřebírali. Ředitel legislativního odboru Národní rady Jan Hutař v kontextu s tím pro Český rozhlas vysvětlil, že se již připravuje mustr žaloby pro ty, kterým by úřad práce dávky kvůli nevyzvednuté kartě skutečně pozastavil.

Rada postižených: Již máme mustr pro žaloby kvůli zastaveným platbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jak vlastně sKarta vypadá?

„Lidé mají svoje účty u bank, tak nechť dávky chodí na účty u bank,“ vysvětlil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, který se kvůli sKartám dnes sešel s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou.

„My máme představu, že by sKarty fungovaly jako identifikátor, například jako je průkazka zdravotní pojišťovny. Pak je ale musí vydávat stát nebo státní orgán. Nemůže to dělat žádný komerční subjekt, protože k tomu není jediný důvod. Lidé mají svoje účty u bank, tak nechť dávky chodí na účty u bank,“ řekl dnes také Krása, který navíc uvedl, že k žádné shodě ani posunu v jednání s ministerstvem práce nedošlo - obě strany totiž trvají na svých argumentech.

Ministerstvo práce a sociálních věcí již uvedlo, že požadavkům zdravotně postižených nevyhoví. Podle ministryně Müllerové ani nemůže, protože na celý projekt sKaret je uzavřena smlouva s Českou spořitelnou, která vyhrála tendr na vydávání a provoz karet pro následujících 12 let. Podle ní si tak karty lidé vyzvednout musí, jinak se jim výplata dávek pozastaví.

Na naší straně je ombudsman

To ale rada postižených tvrdě odmítá, podle nich takto jednat nelze. Opírají se i o názor ombudsmana, jenž tvrdí, že lidé o dávky nejenže přijít nemohou, ale dokonce ani nesmějí. Rada postižených už také připravuje mustr žaloby pro ty, kterým by úřad práce dávky kvůli nevyzvednuté kartě skutečně pozastavil.

„Pravda je, že jsme k tomu (žalobám) vyzvali, protože z hlediska právního, nemá sankce – že když sKarta není převzata, tak se výplata dávek pozastaví – žádnou oporu. V přechodných ustanoveních zákona je stanoveno, že do doby než bude sKarta, tak se dávka vyplácí dosavadním způsobem,“ řekl Českému rozhlasu (Čro) ředitel legislativního odboru Národní rady osob se zdravotním postižením Jan Hutař.

Obává se i toho, že ministerstvo skrze sKarty poskytne osobní údaje příjemců dávek České spořitelně.

„Problém je totiž v tom, že se tady směšuje soukromé a veřejné právo. Stát tady ukládá občanům jako státní orgán, aby uzavřel smlouvu se soukromým subjektem, kterého jim vybral. To ale přitom udělat nemůže. Navíc, když se podíváte na smlouvu se Čes. spořitelnou, tak tady je v bodě 5/2 výslovně uvedeno, že souhlasíte s tím, že prostřednictvím jednotného informačního systému předáváme ministerstvu práce a sociálních věcí informace o jednotlivých platebních transakcích uskutečňovaných na vašem účtu,“ upozornil Hutař.

„Tím, že současně s převzetím sKarty je podepisována smlouva o účtu, dochází podle našeho názoru k velmi hrubému porušení i ústavního práva. Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním údajů o své osobě,“ dodal pro Čro Hutař.

Ministryně Müllerová ale ubezpečila, že když výplata bude pozastavena, tak to v žádném případě neznamená, že by lidé o dávky úplně přišli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…