Rudý exposlanec: Konec vlády. Nejlepší dárek prvňáčkům k 1. září

18.08.2011 18:49

Šéfku legislativní rady vlády kritizoval na čtvrteční tiskové konferenci Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro resort ministerstva vnitra. „Ještě nedávno prohlašovala Karolína Peake (VV), že do protikorupčního týmu chce přivést odborníky. Dnes chce s korupčními praktikami bojovat po boku například Alexandra Vondry (ODS) nebo Miroslava Kalouska (TOP09)," poznamenal s jistou dávkou ironie.

Rudý exposlanec: Konec vlády. Nejlepší dárek prvňáčkům k 1. září
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

„Jmenování Vondry a Kalouska do tohoto výboru je přímo výsměch občanům," konstatoval Maršíček. Poznamenal, že je to o to zvláštnější, když Vondra dosud nevysvětlil kauzu ProMoPro, na které má svůj podíl i Kalousek, který také navíc neobjasnil pochybná výběrová řízení z doby, kdy působil na ministerstvu obrany.

Protikorupční úřad? Trafika, tvrdí komunisté

„Vyvstává otázka, zda výbor nemá krýt záda možným podezřelým, zvláště, když v poslední době vidíme, že se jednotlivé případy týkají velmi vlivných lidí a mnohdy i špiček politických stran," říká Maršíček. Zvláštní je podle něj i dvojí pohled na korupci. V této souvislosti připomněl Maršíček kauzu Víta Bárty, kdy je podle poslanců ODS a VV korupce čistě vnitřní záležitostí. „Celý, naprosto zbytečný vládní úřad, zřízený jako trafika, se spoustou zbytečných úředníků, bude živený za peníze nás všech," připomněl.

Stínový ministr dále kritizoval, že vládní protikorupční výbor může podle statutu zřízovat pracovní komise či sbor poradců. „Je to jen další nafouklé vládní uskupení zbytečných úředníků, které skutečně vzniká a místopředsedkyně vlády jej chce představit v polovině září," dodal s připomínkou, že členkou se měla původně stát i Monika Šimůnková, předsedkyně Rady vlády pro lidská práva. Odmítnuta měla být podle Maršíčka ale proto, že členy výboru musí - s výjimkou výkonného místopředsedy - být pouze členové vlády. „Kdo a proč tak rozhodl?" ptá se Maršíček.

Sledujeme téma Korupce

Zkritizoval také skutečnost, že jednání protikorupčního týmu mají být neveřejná. „Copak, že tato partaj hlásající demokracii není schopná zajistit transparentnost."

Neveřejná jednání však byly kabinetem už před časem zdůvodněna tím, že nelze umožnit k jednáním přístup veřejnosti, protože by mohly být vyzrazeny skutečnosti, které by mohly vést až ke znemožnění šetření korupčních kauz.

Za placené školné by prý měl Dobeš rezignovat

Placené školství odmítl jednoznačně na tiskové konferenci také místopředseda KSČM a stínový ministr pro rezort školství, bývalý poslanec Milan Bičík.

„Jestliže prakticky všechny polistopadové vlády prohlašovaly ve svých programových prohlášeních oblast vzdělávání za prioritní, a jestliže má tato myšlenka zajištěn celospolečenský konsensus, pak povinností každé vlády je zajistit, aby společnost byla schopná poskytnout bezplatné vzdělání i na vysokých školách," konstatoval Bičík.

Připomněl, že KSČM nepodpoří žádný návrh, který bude obsahovat zavedení školného, a to včetně odloženého. Naopak podpoří, či bude sama iniciovat návrhy, směřující k odstranění stále hustšího síta, zabraňujícího ve studiu na vysokých školách mladým lidem, ze sociálně slabých rodin.


Žádné snižování platů nepedagogickým zaměstnancům

„Úvahy a lavírování kolem zvažovaného snížení platů nepedagogických pracovníků ve školství jsou podle KSČM jen dalším důkazem bezradnosti a nekompetentnosti současného vedení ministerstva. Navrhovanou kapitolu rozpočtu na rok 2012 pro rezort školství pokládá navíc KSČM za nedostatečnou.

Bičík rovněž kritizoval netransparentní postupy ministra Josefa Dobeše při obsazování míst vedoucích pracovníků odborů a nižších útvarů struktur jeho ministerstva. Nejde jen o případ pana Bátory, ale o řadu dalších osob, které na MŠMT přišly bez potřebných znalostí, zkušeností a bez jasnějších představ o důsledcích jednotlivých zásahů do vzdělávací soustavy a jejího fungování. Ladislav Bátora však podle Milana Bičíka rozhodně nemá co dělat na vysokém úřednickém postu ministerstva školství.


Bičík vyzval ministra Josef Dobeše, aby v tichosti a bez PR agentur vypracoval takzvanou „výsledovku", a protože v ní budou převládat červená čísla, měl by podle Bičíka zvážit svou další angažovanost v čele ministerstva.

„Kdyby jej případně následovali ostatní kolegové z vlády, byl by to nejlepší dárek k 1. září, a to nejen pro prvňáčky, ale pro většinu občanů," dodal Bičík na závěr.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…