Sarkozy dělá špatně téměř vše, míní Klaus

02.09.2010 10:45

Mezinárodní spory mezi Českem a Francií se začínají vyostřovat. Po Schwarzenbergovi a Sarkozym se do ní vložil nyní i Klaus.

Sarkozy dělá špatně téměř vše, míní Klaus

Česko-francouzské spory poté, co se rozhořela půtka mezi tuzemským ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a francouzskou hlavou státu Nicolasem Sarkozym.

Již tak napjaté vztahy obou zemí navíc vyostřil i český prezident Václav Klaus, který označil počínání francouzské strany za neuvážené.

Nechci komentovat, ale...

"Já nechci komentovat to, co řekl ministr Schwarzenberg, ale všichni o mně vědí, že nesouhlasím téměř se vším, co dělá prezident Nicolas Sarkozy," vyjádřil se Klaus jednoznačně pro Lidové noviny po včerejším každoročním setkání s českými velvyslanci.

Projev, který Klaus včera přednesl k diplomatickému sboru, mají právě Lidové noviny exkluzivně k dispozici. Prezident ve své řeči varoval třeba před přehnanou hysterií z Ruska, která je podle něho nechtěným přežitkem z minulosti.

Strach z Ruska

"Prizmatem strachu z Ruska se pohlíží na veškeré dění v politice a hospodářství v Evropě i ve světě. Všechny ostatní hrozby jsou bagatelizovány," doplnil Klaus.

Manipulativní představu o českých národních zájmech je podle něj třeba odmítnout: "Ne proto, že bychom si přáli, aby se u nás obnovil vliv Moskvy, ale proto, že je v rozporu s realitou a brání diskusi o podstatných aspektech naší zahraniční politiky," vysvětlit.

Více čtěte:

Paroubek: Sarkozy je rasista, a Jezerský ne, pane Schwarzenbergu?

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…