Sháníme peníze, řekli Zelení v kavárně. Dárci se jen hrnou

14.07.2011 22:51

Strana zelených se snaží o politický restart. Porážka v loňských volbách zelené přinutila, aby začali řešit financování strany. Vymysleli dva prý novátorské způsoby a už se jim v pokladně sešlo na půl milionu. Navíc otevřeli zelenou kavárnu Sicily, z jejíhož výdělku půjde také část peněz na financování stranických aktivit.

Sháníme peníze, řekli Zelení v kavárně. Dárci se jen hrnou

„Vypadli jsme před rokem ze Sněmovny a porážka ve volbách nás přiměla přemýšlet o novátorských cestách, jak prosazovat naši politiku. Jako neparlamentní strana máme horší přístup do mediálního světa a přišli jsme o financování od státu. Za posledních dvanáct měsíců jsme se systematicky věnovali budování Strany zelených na pevnějších základech. Jednou z prvních vlaštovek našich nápadů je i tento prostor," řekl předseda Zelených Ondřej Liška.

Prohlédněte si FOTOGALERII 

Dva pilíře financování

„Hledali jsme cesty, jak získat prostředky. Našli jsme dvě, které jsou v Česku nové a strany je neprovozují. Jsou to takové naše dva pilíře. První jsou trvalí dárci. Zahájili jsme kampaň na získání několika set dárců do budoucna, kteří by každý měsíc posílali určitou částku na konto strany, jak tomu je třeba u nevládních organizací," podotkl Liška s tím, že za dva měsíce strana získala zhruba sto takových přispěvovatelů a částku půl milionu korun. Nicméně pro bezproblémové fungování prý potřebuje třikrát více.

K tématu:
Zelení otevírají kavárnu. Tam, kde se malý byt prodává za 7 milionů

„Všem jsme nabídli, jako základní darovanou částku hodnotu čtyř piv, tedy sto korun, což si myslíme, že si mohou dovolit i studenti. Většina jich teď dává 450 korun," doplnil ještě Liška. „Čím je nižší příspěvek, tím je nižší závazek a proto jsme se zaměřili na co nejmenší dárce. Potom nebudeme muset odolávat obrovským lobbistickým tlakům velkých donátorů," řekl Matěj Stropnický. Druhým pilířem financování strany je etický fundrising. Jde o to, že Strana zelených začala oslovovat s žádostí o finanční podporu firmy, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Stropnický (SZ): Obrana stranictví
Stropnický souhlasí s profesorem Kellerem: Reformy jsou asociální

Zelená akademie i kavárna

Zelená kavárna Sicily sídlí na Senovážném náměstí v Praze. Strana zelených ji sice neprovozuje, ale bude z jejích příjmů zčásti profitovat. Určité procento ze zisku totiž půjde na konto strany. Její kanceláře sídlí v prvním patře nad kavárnou a pronájem prostor v prvotřídní lokalitě přijde zelené prý na čtyřicet tisíc korun. Čerpaná energie tam zanedlouho bude všechna z obnovitelných zdrojů, přesněji z bioplynových stanic a střešních instalací solárních panelů.

S Pecinou jsme nácky zatlačili do děr, chlubí se Kocáb z Řecka

Zelení také představili časopis Zelený efekt, který začal vydávat jeden z jejich členů. „Časopisy spojené s politickou stranou u nás nemají dobrou pověst, ale tento časopis bude financován z partnerských peněz společností, které mají stejnou cílovou skupinu. Na rozdíl od Radka Johna také dokážeme vyrobit časopis opravdu levně. Chceme v něm ukazovat, jak velký má zelená politika dopad na zlepšení kvality života v Česku," podotkl vydavatel časopisu Ondřej Pohanka. Dalším z nových projektů je Zelená akademie, jejíž stejnojmenné webové stránky začaly právě fungovat. Lidé se tam budou moci dočíst, jak vést kampaně, jak sepsat petici anebo jak se bránit proti nekalým činnostem developerů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…