Soud povolil obnovu řízení Pitra a Provoda

30.11.2011 12:12

Městský soud v Praze povolil obnovu procesu Tomáše Pitra a Miroslava Provoda, kteří dříve dostali pětileté tresty za daňové delikty v roce 1994.

Soud povolil obnovu řízení Pitra a Provoda
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Odvolací soud je v roce 2006 poslal za daňové delikty z roku 1994 na pět let do vězení, kvůli krácení daní s nimi potrestal i další tři muže. Soud dnes v případě Provoda zrušil celý výrok o vině, u Pitra se to týkalo většiny skutků, za něž byl dříve odsouzen. U obou mužů dnes soud zároveň zrušil celé rozhodnutí o uložených trestech.

Rozhodnutí je nepravomocné

Podnikatelé od počátku obvinění odmítali. Pitr se nyní nachází ve švýcarské vydávací vazbě. Pokud by rozhodnutí o povolení obnovy řízení nabylo právní moci, mohlo by podle dřívějších informací zkomplikovat jeho předání do Česka. Dnešní rozhodnutí je nepravomocné, státní zástupce proti němu podal na místě stížnost.

K tématu
Pitr si u Nejvyššího soudu nepomohl. Šestiletý trest platí

Obžaloba v procesu vinila Pitra, Provoda, Jiřího Syrovátku, Milana Jungra a Vratislava Romanovského z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát a stát tak připravili asi o 51 milionů korun. Pitr s Provodem se na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty podle dřívějšího rozhodnutí soudu obohatili o téměř 23,5 milionu korun, Pitr se prý navíc pokusil získat dalších téměř sedm milionů. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě.

Dále čtěte:
Vsaďte si na vydání Pitra. Bookmakeři české justici nevěří
Ministr zaskočil diváky ČT. Mrázek a Pitr znovu spolu
Pitr pracuje i z vězení. Firmy přesunul na bezpečné Seychely
Paroubek vztekle popsal, co mu Pitr v roce 2005 udělal

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…