Stát připravil o 300 miliard, ale na ostatních šetří. Dušek nadává Kalouskovi

30.10.2011 20:13

JINÝMA OČIMA Předseda odborového svazu služeb a dopravy Jaromír Dušek je pověstný rebel, a ani se s tím netají. Byl to především jeho svaz, jehož členové - odboráři dali najevo, že se jim současná vládní rozhodnutí vůbec nezamlouvají. Když zazněl dotaz ParlamentníchListů.cz na schodkový rozpočet, rozpálil se doběla. Podle něj lze bez problémů získat do rozpočtu 300 miliard. Jen prý nekrást.

Stát připravil o 300 miliard, ale na ostatních šetří. Dušek nadává Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Podle Duška existují v České republice firmy, které jsou díky opatřením ministra Kalouska, celé této i té předchozí vlády, více-méně za vodou, a kde rozhodně nepropouštějí. A kde se vlivem působení ministra financí prý vytvořily takové podmínky, že některá odvětví či některé resorty vysloveně vzkvétají. Dokonce prý dosahovaly rekordních zisků v době krize. To všechno jim měl ale ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) „přihrát" na úkor příjmu státního rozpočtu.

Jen zrychlené odpisy připravily stát o desítky miliard

„Teď si jenom pro příklad zkuste představit, o kolik přišel stát, když Kalousek zavedl zrychlené odpisy na osobní auta", říká Dušek. A hned se pouští do výpočtů. Milionové auto, které se odepisovalo 5 let, může podle něj nyní podnikatel odepisovat jen 2 roky, takže si v tom roce sníží daňový základ o 500 tisíc, místo původních 200 tisíc, takže o 300 tisíc více. „A tak v tom roce, kdy to Kalousek vyhlásil, neodvedl podnikatel třeba ani žádnou daň z příjmu, protože si odepsal 500 tisíc," zlobí se Dušek. A podle něj to zdaleka není všechno.

Další otázka podle Duška zní, proč podnikatelům stát za zakoupené auto vrací DPH? Ministr financí Miroslav Kalousek prosadil, že za všechna vozidla, včetně osobních, která dnes kupují podnikatelé a živnostníci, se vrací DPH. „Představte si 100 tisíc aut za milion, nebo třeba i půl milionu a z každého 20 procent dostane podnikatel zpátky ty peníze, které tak nedostal stát," zuří Jaromír Dušek. A hned je tu podle něj odpověď na otázku, proč musí stát kompenzovat hluboké propady příjmové stránky státního rozpočtu, které nelze nahradit ani zvýšenými cenami za léky, ani prostřednictvím vozíčkářů ani důchodců, ani průměrných občanů.

Další články z rubriky JINÝMA OČIMA
Předpověděl pád komunismu i krizi eura. Teď očekává politický chaos
Jan Pavel II. se rouhal Bohu, šokuje katolický kněz
Cikánský teror a policejní zvůle, popsal pravičák Ústecko
Disident Uhl: V kriminále jsem se stal Romem a anticiganismus nesnesu

Zvýšená DPH na rohlík nenahradí darovanou DPH za auta

Podle Jaromíra Duška nepomůže ani zvýšená DPH. „Přece DPH na rohlíku mi v žádném případě nenahradí nevrácené DPH ze Škodovky, tím spíše z Mercedesu," rozčiluje se předák. Opět spočítal, že jako živnostník dostane z milionového auta 200 tisíc v tom příslušném roce. Tím pádem, při 100 tisících autech si podle Duška lze snadno spočítat, kolik desítek miliard už neobdrží stát.

„A k tomu ještě přidejte ty odpisy, a máte jasno. Připočtěte k tomu sníženou rovnou daň z příjmu a vidíte další miliardy, o které kasa přijde," říká Dušek.

Pak je podle něj suma 15 miliardového schodku, o které mluvil ministr Kalousek, zcela zanedbatelná už jenom v automobilovém průmyslu. „Kdybych přiřknul každému živnostníkovi - podnikateli jen jedno auto, což není pravda, protože někteří jich mají deset i dvacet, třeba ve firmách, tak si to spočítejte," kalkuluje Dušek dál.

Vychází z toho, že živnostníků a podnikatelů je podle statistiky 1,250.000, a jednou za tři roky obnovují svůj vozový park. V tom jednom roce tak koupí podle něj zhruba 400 tisíc aut. Pak už prý stačí jednoduchá násobilka - 400.000 aut x 200.000 Kč, které nedostane rozpočet. „A máte nejen odpověď - 80 miliard, ale také to, co se tady vlastně děje. A to si stěžuje, že nedovybral 15 miliard. K smíchu," zuří Dušek.

Šedá ekonomika činí 10 procent celkového HDP země

Jaromír Dušek si vzápětí bere na paškál také šedou ekonomiku. Připomněl, že už před 10 lety byla řeč o nutnosti omezení šedé ekonomiky pomocí elektronických registračních pokladen. „Hovoří snad někdo dnes o tom, že by chtěl omezit šedou ekonomiku? Ani náhodou," zlobí se Dušek. Přitom se podle něj odhaduje, že v šedé ekonomice je 10 procent celkového HDP. „V našem případě tedy, přes 360 miliard. Kdyby to omezil jen o třetinu, má dalších 120 miliard," rozčiluje se Dušek nad výpočty.

Korupce, resp. nadhodnota při veřejných zakázkách - 100 miliard

Jaromír Dušek nabízí vzápětí další možnost „bezškrtových" úspor - veřejné zakázky. „Zakázky, ve výši 600 miliard při zhruba 30procentní korupci, tedy nadhodnotě, tak kdybych to opět omezil jenom na část, dejme tomu o polovinu, tak máme dalších 100 miliard," přihazuje Dušek do státní pokladny. „Vždyť proboha, ty prachy tady samozřejmě jsou," rozčiluje se. Zcela určitě by v takovém případě byl podle něj rozpočet přebytkový. „Jenom nekrást a nepřihrávat pouze podnikatelům a živnostníkům," dodává odborář.

Dopravácký předák nevynechal ani tolik diskutované stravenky. Připomíná, že donedávna platili podnikatelé a živnostníci 42,7 procent z 50% vyměřovacího základu na zdravotní a sociální pojištění, zatímco nyní platí 6,5% ze 100%. „Proč? Prosil se ho o to někdo?"

Dušek sice prý chápe, že jsou to Kalouskovy skalní voliči, a za to, že ušetří pěkné peníze každému z nich, ho možná půjdou volit. Ale jestliže chce prý Kalousek rušit lidem benefity, které dělají u nich stokoruny, možná pár tisícovek za rok (stravenky prý připravují rozpočet o 1,6 miliardy Kč), tak podle Duškových propočtů jsou jím věnované benefity u živnostníka v řádech desítek tisíc, ne-li statisíců ročně. „A pozor, to jen za to, když si koupí automobil," připomíná Dušek. Zlobí ho, že tyto benefity Kalousek podle všeho rušit nebude. „A to jsou ty daňové nevýběry, které by se daly snadno odstranit. Ale to by musel Kalousek, a s ním celá vláda chtít, tvrdí předák.

Rozpočet by byl podle Duška hned bohatší o 300 miliard 

Podle uvedených propočtů Jaromíra Duška vychází, že i bez tvrdých škrtů by se v příjmové části státní pokladny našlo přes 300 miliard, což je částka, která by podle něj hravě pokryla letošní schodek rozpočtu, a ještě by zbylo na uhrazení části z let minulých. Dušek navíc připomíná, že se jedná pouze o dopravu. Kdyby se prý takto zasáhlo i v dalších resortech, nezbyla by za pár let po dluzích této republiky ani památka, dokonce ani v době krize. „I bez těch asociálních škrtů," dodává Dušek.

Ministr financí Kalousek v neděli v ČT připustil, že by v případě katastrofického scénáře mohl být v příštím roce růst HDP i záporný a stát by přišel na příjmové straně o desítky miliard korun.

"Pracujeme i na katastrofickém scénáři, to znamená, že bychom šli do hluboké recese. Tam by musela vláda přijít se zásadními opatřeními na výdajové i příjmové straně," řekl Kalousek. Zdůraznil ale, že vláda od svého reformního úsilí v žádném případě neustoupí.

Psali jsme:
Bárta (VV): Straším, strašíš, strašíme
Kalousek chce 12 miliard ze Švýcarska. Řekl to Moravcovi
Falbr u Moravce: Prezidenta berou lidi vážně proto, že je na Hradě

Kalousek u Moravce. Už zase? Promo za naše peníze, zlobí se diváci

Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů 
Národe, budeš muset šetřit. Zbyde sotva na jídlo a bydlení 
Podnikatelé už toho mají dost. Vyráží do boje. Nestačí tiše nekrást
Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …