Švejnar bude radit Nečasovi. Jde do NERVu

08.12.2010 13:30

Vláda bude mít dva nové ekonomické poradce. Jana Švejnara a Jiřího Nekováře.

Švejnar bude radit Nečasovi. Jde do NERVu

Národní ekonomická rada vlády má dvě nové posily. Někdejšího kandidáta na prezidenta České republiky, ekonoma Jana Švejnara a šéfa Komory daňových poradců Jiřího Nekováře.

Informaci serveru ParlamentníListy.cz potvrdil tajemník rady David Havlíček. „Do práce se zapojí ihned. Už v pondělí se sejdou při jednání o důchodové reformě," řekl tajemník NERVu.

Osmapadesátiletý ekonom Švejnar působil jako uznávaný univerzitní profesor ve Spojených států, kam emigroval před komunismem. V Česku o něm bylo poprvé výrazně slyšet v roce 1991, když v Praze spoluzakládal Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium CERGE-EI.

Kandidát na prezidenta poradcem

Nejvíce Švejnara mimo akademickou půdu proslavila kandidatura na hlavu státu v roce 2008. Jako kandidát opoziční ČSSD ovšem proti favoritovi ODS Václavu Klausovi neuspěl. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se netají tím, že v případě přímé volby prezidenta v roce 2013 by Čechoameričan Švejnar byl jeho favoritem.

Také Nekovář má s politikou zkušenosti. V roce 2005 radil ministerstvu financí coby člen expertní skupiny pro oblast zdanění příjmů a majetku. Kromě Komory daňových poradců zasedá také ve správní radě pražské VŠE.

Počet ekonomických poradců vlády Petra Nečase (ODS) se tak zvýšil z patnácti na sedmnáct. Noví poradci Švejnar a Nekovář zasednou po boku například bývalého ministra financí Eduarda Janoty, makroekonoma ČSOB Tomáše Sedláčka či exministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého.

ČTĚTE TAKÉ:
Krize je příležitostí k reformám, míní Švejnar
Švejnar kandidaturu na prezidenta nevylučuje

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …