Tejc pro rádio: VV i TOP 09 by měly hlasovat pro mimořádné schůze

03.11.2011 8:57

Zatímco podle poslance z ČSSD Jeronýma Tejce by se o tématech mimořádné schůze jednat mělo - a měla by se do debaty zapojit i koalice - podle šéfa poslanců ODS chce jen opozice znovu ztrácet čas. „A to proto, abychom se nedostali k reformním zákonům," řekl Stanjura v rozhovoru pro Český rozhlas.

Tejc pro rádio: VV i TOP 09 by měly hlasovat pro mimořádné schůze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Poslanci budou možná i dnes pokračovat v dlouhých debatách. Dnes dopoledne jsou na programu mimořádné schůze svolanými na žádost ČSSD. Sociální demokraté chtějí probrat zřízení vyšetřovací komise k armádním zakázkám, stav státního podniku Lesy ČR, financování hasičského sboru a projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. 

Poslanci ale budou jednat v mimořádném režimu schůze i v pátek, kdy a to na základě požadavku poslaneckého klubu ODS. Poslanci koalice chtějí tímto způsobem docílit snadnějšího schválení některých zákonů, které už jsou ve třetím, závěrečném čtení a měly by platit od počátku roku.

Psali jsme:
Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení rozpočet 2012 

Koalice ale považuje svolání mimořádné schůze  na žádost ČSSD za další krok k oddálení přijetí reformních zákonů, o které se od úterý snaží.

„Podle mě nechce nic řešit, jen znovu ztrácet čas, abychom se nedostali k reformním zákonům," vysvětlil postoj koalice předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podobný názor zastává také premiér Petr Nečas. „Obstrukce, jejichž cílem je zablokovat chod sněmovny nemají smysl. Neřeknu, když by se jednalo a jeden dva body, ale toto je snaha trvale zablokovat chod sněmovny," uvedl pro Radiožurnál premiér.

Sledujeme téma Obstrukce

„Jsem rád, že koalice prokázala odolnost a kousek po kousku se dopracujeme k pozitivnímu výsledku," dodal Nečas.

ČSSD svůj postup považuje za úspěch

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce by se ale o těchto závažných tématech jednat mělo.

"Myslel jsem si, že nový styl, který TOP 09 a Věci veřejné reprezentují, také znamená, že se o návrzích bude hlasovat ne podle toho, kdo je předkládá, ale podle toho o čem jsou," uvedl Tejc v Radiožurnálu.


Vše, co se děje ve sněmovně čtěte ZDE

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka si prý výsledek, kterého ve sněmovně dosáhli, pochvaluje. „Považuji to za úspěch, protože jsme dokázali jednání o prvním bodu, který se týká stavebního spoření, novela zákona zamítnutá Senátem, natáhnout na tři celé dny," zmínil pro rádio Sobotka.

ČSSD se zatím daří blokovat obstrukcemi projednávání zákonů k důchodové, sociální a zdravotnické reformě. Naopak koalice se dnes a zítra chystá hlasovat proti návrhu programu všech čtyř mimořádných schůzí.

O mimořádných schůzích se bude jednat jen dopoledne, odpoledne jsou na programu pravidelné interpelace. Je možné, že potom bude pokračovat jednání o vrácených předlohách Senátem.

Podrobněji:
Klaus si dovolil na ČSSD. A strašně to schytal

Dále čtěte:
Sněmovní maraton a ospalí poslanci. Mají plné zuby Ratha i Kalouska
Rád vidím vaše tváře, sdělil ČSSD Kalousek. Na programu rozpočet

Pracovat beze spánku zhoršuje rozhodování


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…