To budete koukat, kdo všechno zasáhl do války o Hrad...

19.12.2012 6:34

PŘEHLED Mediálně známé tváře v boji o Pražský hrad hodně fandí Karlu Schwarzenbergovi. Podporu mu vyjádřilo například trio známých režisérů. Mezi nimi jsou i dva oscaroví - Miloš Forman a Jiří Menzel. Jan Hřebejk zdůvodňuje Schwarzenbergovu volbu po svém: „Budu raději, když bude prezidentem kníže, nežli zeman...“. A koho podporuje zpěvačka Lucie Bílá? Překvapivě Miloše Zemana.

To budete koukat, kdo všechno zasáhl do války o Hrad...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

To, že několikanásobná Zlatá slavice Lucie Bílá v minulosti velebila Václava Klause, ví kdekdo. I Václav Havel měl mnoho obdivovatelů a sympatizantů z řad umělců, lékařů a vědců. Koho ale známé tváře mají z prezidentských kandidátů nejradši a proto by jej rádi viděli na Pražském hradě? Zdá se, že na celé čáře vyhrává kníže Karel Schwarzenberg. Tedy alespoň podle toho, kolik lidí mu vyjádřilo podporu na jeho webové stránce.

Schwarzenbergovi například fandí režiséři Miloš Forman, Jiří Menzel a Jan Hřebejk, Vladimír Michálek a Zdeněk Zelenka. Z hudební branže dirigent Libor Pešek, muzikanti David Koller, Dan Bárta, Michal Dvořák, Matěj Ruppert, Vladimír Merta nebo Roman Holý, či zpěvačka Marie Rottrová. Co se týče spisovatelů, tak své jasné ano říkají Ivan Klíma, Jan Stránský a Petr Šabach, dále socioložka Jiřina Šiklová, psycholožka Dana Němcová, architektka Eva Jiřičná, někdejší předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová, ředitel Židovského muzea Leo Pavlát a z herců například Tereza Brodská nebo Ondřej Vetchý. Jako fanda nechybí ani olympijský medailista Vavřinec Hradilek.

Ti všichni pak na webu volimkarla.cz zveřejnili i to, proč vlastně Schwarzenberga budou volit. „Věřím Karlu Schwarzenbergovi, že se mu podaří vrátit českým zemím důstojné a respektované místo v politické kultuře západní Evropy i celého světa,“ tvrdí zde světoznámý režisér Miloš Forman.

On má noblesu

„Pan Karel Schwarzenberg má noblesu, kterou má mít státník, ale která ostatním našim politikům chybí,“ myslí si režisér, herec a spisovatel Jiří Menzel. Jeho manželka, producentka Olga Menzelová tvrdí, že Schwarzenberg je muž s neokázalou noblesou.

„Většina politiků má na rozdíl od něj povahu čeledínů. Je osobností, která pevně stojí za svými názory, symbolizuje tradici a morální autoritu. Není kandidátem s komunistickou minulostí a jsem si jista, že by důstojně reprezentoval naši republiku,“ uvádí Menzelová.

„Budu raději, když bude prezidentem kníže, nežli zeman...,“ míní sice krátce, ale výstižně režisér Jan Hřebejk.

„Volím Karla Schwarzenberga, protože je to charakterní člověk, který má rád tuhle zemi, má o ni opravdový  zájem a věřím, že jako prezident České republiky bude dělat vše pro posílení jejího postavení ve světě. A s nadhledem sobě vlastním bude sjednocovat naše stranické politiky i veřejnost,“ popsala svou volbu zpěvačka Marie Rottrová.

„Pan Schwarzenberg je pro mě zárukou toho, že věci, které se tu dějí, budou mít opravdu demokratický charakter. U dalších kandidátů na prezidentský stolec mám největší problém s tím, že byli všichni nějakým způsobem spojeni s komunistickým režimem, což mi připadá přes míru. Už proto, že bychom byli zpátky u NKVD, StB nebo jako se všechny tyto tajné organizace jmenovaly,“  staví do popředí knížete pak i hudebník David Koller.

Pro herečku Terezu Brodskou je Schwarzenberg zosobněním slušnosti, odpovědnosti, velkorysosti, skromnosti, nadhledu a pokory: „Člověk a politik, který se vždy staví k problémům čelem a jasně řekne svůj názor i bez ohledu na případnou ztrátu sympatií u některých skupin občanů. Nikdy neuhýbá. Neuhýbat a stát si za svým názorem, je jedna z vlastností, které si u lidí vážím nejvíc.“
 

Hrušínský: Fischer? Je to slušný člověk....

O kardiochirurgovi Janu Pirkovi je známé to, že to byl právě on, kdo do prezidentské volby navrhnul bývalého premiéra Jan Fischera. „Skutečně si myslím, že z kandidátů, kteří se ucházejí o funkci prezidenta ČR, je Jan Fischer tou nejlepší volbou,“ uvádí Pirk pak na webové stránce Jana Fischera.



Herec Jan Hrušínský se na tomto webu svěřuje s tím, že Fischera zná osobně velmi dlouho. „S Janem Fischerem se znám už více než 40 let a 40 let vím, že je to slušný a korektní člověk. Myslím si, že slušnost a korektnost je to, co Česká republika zoufale potřebuje, takže to je jeden z hlavních důvodů, proč dávám hlas Janu Fischerovi."

Režisér Zdeněk Troška je přesvědčen, že jen Fischer coby bývalý premiér dá národu důvěru v politiku. „Je to jeden z mála opravdu slušných a důvěryhodných lidí a velice si ho vážím. Já si myslím, že pan Fischer již prokázal, že je opravdu člověk na svém místě. Opravdu bych si přál, aby zvítězil a vrátil tomuto národu důvěru v politiku."

Herec Jan Přeučil zveřejnil „slovní" vyznání : „Člověk má takovou váhu, jakou váhu má jeho slovo. Ing. Jan Fischer pro mne zosobňuje slušnost, inteligenci, pokoru,spolehlivost a umění naslouchat všem lidem.“

Fischera ale podporují i sportovci. „Pana Fischera jsem uznával již v době, kdy vedl úřednickou vládu. Je to člověk s bohatými zkušenostmi a jako předseda vlády si vedl velice dobře. Čím víc pana Fischera poznávám, tím víc jsem přesvědčen o tom, že by to u mě vyhrál on,“ zmiňuje na jeho konto fotbalový internacionál Josef Masopust.

„Jan Fischer je výborný člověk, je vzdělaný a působí velice lidsky. Jsme rádi, že jsme se s ním mohli osobně setkat a budeme ho v prezidentské kampani podporovat,“ uvedli také reprezentant ČR v hokeji Patrik Eliáš a jeho manželka Petra, která je televizní moderátorkou.

Kdo podporuje Dienstbiera?
 

Jiřího Dienstbiera pak podporují třeba předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová, senátorka a právnička Eliška Wagnerová, filosof Erazim Kohák, či bývalý premiér Vladimír Špidla.



„Je nejvyšší čas vrátit vážnost politice obecně a prezidentskému úřadu zvláště. Jsem přesvědčen, že právě v osobě Jiřího Dienstbiera se taková jedinečná šance otevírá. Proto podporuji jeho kandidaturu,“ zdůvodňuje i potřebu Dienstbiera sociolog Jan Keller.

„Uvažuji-li o kandidátech na prezidentskou funkci, pak nemohu nevidět, že toliko Jiří Dienstbier, už svým vzděláním, ale především svým dosavadním chováním a jednáním, a zejména v období posledních pražských voleb, prokázal, že je schopen, ba i osobnostně ustrojen jak k nestrannému posouzení problémové situace, tak i k jejímu ústavně konformnímu vyhodnocení, které převede v čin,“ uvádí svůj názor někdejší ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Pro expremiéra Špidlu je pak Dienstbier „politickou osobností, která již prokázala svou morální integritu a schopnost odolávat v tlaku. Jako bývalý premiér vím, že takováto kombinace je ve špičkové politice velmi vzácná."
 

Remek: Zeman zažil i tvrdý pád, takže je poučen

Ani fandové kandidáta Miloše Zemana se nestydí a důvody svého ano nechali zveřejnit také na jeho webu. Třeba první československý kosmonaut Vladimír Remek, zvolený za KSČM do Evropského parlamentu, Miloše Zemana podpořil veřejně na společné tiskové konferenci. Remek řekl, že Zemana zná ze všech prezidentských kandidátů nejdéle, spolupracoval s ním a fandí mu.

„Zeman má nejen pozitivní životní zkušenost, ale zažil i velmi tvrdý pád, takže je poučen pro život," zdůvodňoval Remek své rozhodnutí. Zeman by byl podle Remka změnou, protože určitě není pravicový politik a na Pražském hradě by vystřídal pravicové polistopadové prezidenty.

Připomeňme, že právě Vladimír Remek odřekl prezidentskou kandidaturu za KSČM, protože by považoval za „sebevražedné" nasadit do přímé prezidentské volby tři levicové kandidáty.

„Budu volit Miloše Zemana už proto, že si jako člověk od kumštu u něj slibuji, že bude trocha  legrace,“ nechal zveřejnit na webové stránce expremiéra svůj názor herec Martin Dejdar, který volbu Zemana zdůvodnil též ParlamentnímListům.cz. „Miloši Zemanovi věřím,“ uvádí zde pak hudebník a dirigent Felix Slováček. „První osoba ve státě by měl být člověk, na kterého budu hrdý, komu lidi věří a který může ukázat cestu i politikům.“

Režisér Filip Renč pak k podpoře Zemana zmiňuje: „Miloš Zeman neslibuje nic, co by nebylo v jeho moci, pokud by se stal prezidentem. Je svůj a na nic si nehraje.“ Jak známo, Zemana podporuje i zpěvák Dan Hůlka, který ho dokonce pozval na svůj vánoční koncert.

Vašut: Proč Zeman? Má schopnost pro ironii i pro vynikající pointu

Herec Marek Vašut pak volí Zemana proto, že má „schopnost pro ironii, schopnost pro dramatickou pauzu i schopnost pro vynikající pointu.“

A věrná volička Václava Klause Lucie Bílá? Ta také překvapila. „Svůj hlas dám Miloši Zemanovi. Potřebujeme prezidenta, který si je jistý sám sebou, který má názory a umí si je obhájit,“ zdůvodňuje Bílá na webu svou „zemanovskou“ volbu.

A jakou mají podporu další prezidenští kandidáti? Třeba o Janě Bobošíkové  je  známé, že ji svou veřejnou podporu vyjádřili zpěvačka Helena Vondráčková a její manžel Martin Michal.

Kandidáta ODS Přemysla Sobotku pak podporuje třeba herec a publicista Michal Pavlata, někdejší sekretářka Václava Havla a herečka Bára Štěpánová, či herec a senátor Tomáš Töpfer. I psycholog Petr Šmolka, nebo malíř Kristián Kodet fandí Sobotkovi.

Je zajímavé, že i režisér Filip Renč, jenž už dal pomyslný hlas Zemanovi, podporuje veřejně také „modrého“ Sobotku.

„Mám rád lidi, kteří nemění své názory a postoje. To je pro mě Přemysl Sobotka. Podle mého názoru je morální autoritou, zkušeným politikem a skromným člověkem. Byl bych rád, kdyby takový člověk vedl naši zemi,“ uvádí na oficiálním webu místopředsedy Senátu Renč.

Zuzaně Roithové pak vyjádřili veřejnou podporu například astronom Jiří Grygar, právnička Hana Marvanová, či podnikatel a textař Michal Horáček.

Mediální expert: Dopad tohohle druhu doporučení? Asi nebude příliš veliký

Mediální odborník Karel Hvížďala se nad dotazem ParlamentníchListů.cz, zda může podpora celebrit nějak prezidentským kandidátům pomoci, napřed pousmál. „Je tady třeba rozlišovat mezi celebritami, prominenty a hvězdami. To jsou tři rozdílné kategorie, které se u nás dost často pletou,“ reagoval Hvížďala.

„Celebrita je v evropském pojetí termín pro kdejakého človíčka, který se dostane na pár dní do médií třeba jen proto, že má větší ňadra, nebo někde něco vyhrál. Zatímco prominenti jsou lidé, za nimiž se skrývá mimořádný výkon. Tím je třeba kardiochirurg Jan Pirk. Hvězdy jsou pak ti, jejichž úspěch je dlouhodobý a globální a třeba i celoevropský. Kdybychom to takto rozlišovali, tak celebrity typu ´zpěváčků´ mohou při rozhodování částečně ovlivnit nějaké nižší sociální vrstvy, zatímco prominenti mohou mít vliv na vzdělanější vrstvy. Ovšem obávám se, že dopad tohohle druhu reklamy nebo doporučení nebude příliš veliký,“ zmínil dále Hvížďala.

Není si tak jistý, zda konkrétní doporučení má i konkrétní dopad. „To by se musel k tomu udělat nějaký průzkum, nad nímž bychom pak mohli uvažovat konkrétně. Je ale logické, že lidi, kteří se třeba se Schwarzenbergem blíž setkávali, tak je jim pak sympatický svým humorem, znalostmi a tím, jak se pohybuje po světě. Takže jejich podporu zrovna pro něj chápu. Chápu proto i to, že jej podporuje třeba režisér Miloš Forman. Vždyť mu dokonce nabízel  roli v Amadeovi, takže tam ta podpora Schwarzenberga mne nijak nepřekvapuje. U Lucie Bílé mne pak podpora Miloše Zemana také nijak nepřekvapuje. Vždyť skutečně fandila Klausovi, ale Klaus teď podporuje Zemana, takže je jasné, že drží linii,“ pronesl dále mediální odborník.

Takováto podobná podpora „slavných“ ale ve světě prý moc nefunguje, funguje naopak v USA. „V Americe se přece konají i koncerty slavných hvězd. Podobně tomu bylo i u prezidenta Baracka Obamy. Ovšem třeba v Německu jsem něco takového nezažil. Tam je to velice komorní záležitost, jenže  funkce prezidenta je tam ceremoniální a ani se tam nevolí v přímé volbě. Takže je to o něčem jiném,“ dodal Hvížďala.

Zeman už prý předstihl Fischera

Ještě donedávna první příčku průzkumů ohledně prezidentských kandidátů dlouhodobě okupoval Jan Fischer.  Z nedávného zjištění agentury PPM Factum ale vyplývá, že Miloš Zeman Fischera už dohnal. Například podle PPM Factum Fischer ale Zemana následuje jen těsně a to s odstupem přibližně půl procenta hlasů. Třetí je pak podle průzkumů Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Z aktuálního výzkumu vyplývá, že přímé volby prezidenta ČR by se zúčastnilo 65,4 % oprávněných voličů. Žádný z navrhovaných kandidátů by v prvním kole přímé volby nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola by s jasnou převahou postoupili kandidát levicových SPOZ Miloš Zeman (25,6 %) a nestranický kandidát Jan Fischer (25,0 %)," dodala pak minulý týden agentura PPM Factum.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…