Zeman by dělal ostudu, ale kníže ještě větší. Průzkum o prezidentských kandidátech

17.12.2012 12:03

Server Týden.cz přinesl průzkum, hodnotící kvality prezidentských kandidátů. Zajímavé bylo především srovnání dvou favoritů volby- Miloše Zemana a Jana Fischera. Fischer je považován za velmi reprezentativního kandidáta, Zeman zase za výraznou osobnost, kterou však její osobitost spíše znevýhodňuje.

Zeman by dělal ostudu, ale kníže ještě větší. Průzkum o prezidentských kandidátech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

Bývalý úřednický premiér Jan Fischer je podle tohoto průzkumu ze všech kandidátů nejreprezentativnější a nejlépe prý bude hájit národní zájmy. „Fischer výrazně těží z pozitivního image předsedy populární úřednické vlády v letech 2009 až 2010, která se díky své proklamované apolitičnosti těšila velmi vysoké důvěře u voličů,“ vysvětluje agentura NMS Market Research, která průzkum prováděla. Hlavní voličskou základnou Jana Fischera mají být ženy a lidé do 64 let.

Miloš Zeman by měl být volen spíše muži a seniory. Je označován mezi prezidentskými kandidáty za nejsilnější osobnost, a rovněž kandidáta, s nímž by „byla legrace“. Jeho problémem však prý je obsah názorů. „Zeman je vnímán jako osobnost se silnými názory, které jsou však často v rozporu s důstojností a reprezentativností funkce prezidenta,“ píše agentura. Více než čtvrtina dotazovaných by prý Zemana nevolila, protože by „dělal ostudu“.

Ještě hůře však v této kategorii dopadl Karel Schwarzenberg. Obavy z veřejného vystupování ministra zahraničí má téměř třicet procent. Čtvrtině navíc vadí, že není „pravý Čech“. Ostatní kandidáti, zejména ti straničtí, dost výrazně ztrácejí. Jiří Dienstbier, Karel Schwarzenberg ani Přemysl Sobotka by nevyhráli ani u voličů vlastní strany.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

17:10 Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

Mezinárodní politika definovaná jedním objetím. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ukončil státní n…