V Kalifornii bude referendum k trestu smrti. Odpůrci tvrdí, že se ušetří

25.04.2012 12:40 | Zprávy

V Americe v posledních letech přibývá států, které vyřazují trest smrti ze svých zákoníků. Například Nové Mexiko, Illinois či New York by mohla v listopadu následovat Kalifornie. Tamní odpůrci trestu smrti totiž získali potřebných půl milionu podpisů k uspořádání referenda… V době krize škrtají zadlužené státy, kde se dá. Desítky milionů dolarů prý například Kalifornie ušetří tím, že zruší trest smrti. Rozhodnout ale budou muset ještě v referendu sami Kaliforňané.

V Kalifornii bude referendum k trestu smrti. Odpůrci tvrdí, že se ušetří
Foto: worldwide.com
Popisek: Elektrické křeslo, ilustrační foto

„V Kalifornii, pokud v listopadu Kaliforňané řeknou, že nechtějí trest smrti, by se to týkalo 723 vězňů, kteří jsou odsouzeni k trestu smrti. V celých Spojených státech je ve stejné situaci přes 3000 vězňů,“ říká zahraničně-politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák. 


„Pro stát je to samozřejmě zatěžující, protože držet muže v cele smrti je pro společnost nákladné. To je právě něco, čím operují odpůrci trestu smrti nejvíce, kromě argumentů, které známe z Evropy. Tedy, že by člověk člověku neměl brát život, že je zde možnost justiční vraždy a trest nemá vliv na klesající zločinnost,“ pokračuje Slezák. 


Nejvíc stojí advokáti


Podle studie, o níž informoval Los Angeles Times, pouhých 13 poprav, které byly vykonány v Kalifornii vykonány od roku 1978, kdy byl trest smrti v tomto státě znovu obnoven, přišly na čtyři miliardy dolarů. Každý, kdo je odsouzen k smrti, má totiž možnost automatického odvolání, proces se táhne mnoho let a nejvíce stojí advokáti. 


„Odpůrci trestu smrti argumentují tím, že člověk, který je odsouzen na smrt a nemůže pracovat, by se zapojil do práce ve věznici, vydělal by si, takže by to bylo levnější než všechny ty nákladné procesy. A ještě by z těch peněz, které by si vydělal, mohl přispívat svým obětem nebo pozůstalým po obětech,“ uvádí Milan Slezák. 


Pokud by byl trest smrti v Kalifornii zrušen, odsouzenci by se již nikdy nedostali na svobodu. Dostali by doživotí bez možnosti omilostnění. 

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="trest smrti"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: ava

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…