Hektická doba nutí Čechy nachlazení a chřipky přecházet. Ukazují to statistiky České správy sociálního zabezpečení o čerpání pracovní neschopnosti. Zatímco do června roku 2013 nastoupilo s chřipkou na nemocenskou zhruba 59 000 lidí, o rok později to bylo již pouze 18 000 lidí. Přecházení chřipky přitom může způsobit závažné zdravotní následky. Kromě toho, že může vést k zánětu průdušek nebo také těžkému zápalu plic, v některých případech může být chřipka dokonce smrtelná. S příchodem podzimního období je proto nutné zvýšit ochranu svého organismu. Ačkoliv mnoho Čechů ve velké míře nakupuje vitamíny, stále podceňují přirozený přísun vitamínů, který tělo získává kvalitním stravováním a pobytem venku.
Vitamíny a doplňky stravy v tabletách nestačí
Přestože vitamíny v současnosti existují v různých formách doplňků stravy, některé z nich si zakoupit nelze. Vitamín D si například získává organismus v dostatečném množství z pobytu na slunci. „Na jaře a v létě, kdy je sluneční záření dostatečné silné, mohou lidé čerpat potřebný vitamin D pobytem na slunci. Od května do srpna totiž slunce svítí více než 210 hodin. Od října však, vlivem nedostatečného množství slunečního záření, hladina vitamínu D prudce klesá,“ uvedl Michal Kárych, předseda České asociace zdravého opalování. „Pokud lidé neměli možnost pohybovat se na slunci, tak je možné jídelníček na podzim a zimu obohatit o více ryb a rybího tuku. Přirozeným zdrojem vitamínu D jsou také polotučné nebo tučné mléčné výrobky, tresčí játra a vejce,“ shrnula poradkyně na výživu Monika Tělupilová.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce